-
[156] turbo
wprawdzie chodzi nie o 156 tylko o 146, ale moze niektorzy mi pomoga bo to odnosnie ogolnie turbin, a wiec problem mam nastepujacy :
Od jakiegos miesiaca zauwazylem jak by silnik mial mniej mocy, keidys wyraznie bylo czuc roznice jak turbo sie zalaczalo ( ok2 tys. obrotw) teraz prawie roznicy nie widac. Z turbo dobrze obchodzilem sie ( jak poprzedni wlasciciel to nie wiem, ale ja mam samochod juz rok ). Czy siadlo turbo czy moze byc jakis inny powod?przez ostatnie 2 miechy jezdzilem z mala iloscia paliwa moze miec to znaczenie ?
-
Sprawdź szczelność dolotu między turbiną a kolektorem ssącym
-
Re: turbo
-
dzisiaj wszystko obejrzalem i takie spostrzezenia:
1) swiszczy wiec turbo chodzi
2) normalnie nie kopci, jak dodam mocno gazu to tylko troche ale jak jest na wysokich i raptem puszcze to mocny dym poleci, ale to moze byc inny powod: jeden wtrysk jest na silikon wiec pewnie byl troszke uszkodzony i moze leje co? jak myslicie
3) sprawdzilem rury, szczelne, zlapalem rure od turbo fo IC i tak sztywna ze nie ejstem w stanie jej zgniesc, natomiast od IC do kolektora juz nie jest taka sztywna, wprawdzie czuc ze rpzeplywa powietrze i probuje sie rozszerzyc ale spokojnie moge ja zgiac do epwnego momentu- czy to normalne ze ilosc w tych dwoch rurach jest rozna? czy IC jest zapchany albo nie wiem co jeszcze?
Pozdraiwam Darek :)
-
Pewnie masz nieszczelny intercooler
-
Dobrze kombinujesz, icek może być zapchany . Faktycznie gdzieś czytałem że user Bravy wyciągnął go i przemył , i kopyto wróciło
-
To bede musial z nim porozmawiac. A tak z ciekawosci to czym on moze byc zapchany jezeli juz jest po filtrze powietza? A da sie samemu sprawdzic szczelnosc IC? Czy tylko w warsztatach i jaka jest mniej wiecej cena tego?
-
Jeżeli twoje auto ma IC - bo nie mam pewności, to może być on zapchany drobinkami oleju pochodzącymi z turbiny. A jak rzadko wymieniasz filtr powietrza , to brudem będzie zanieczyszczona turbina i w konsekwencji IC a potem silnik. Jeśli jest nieszczelny to możesz zobaczysz czarny nagar w miejscu wycieku, lub też powinno czuć uciekające powietrze.
Możesz go sam wyciągnąć , i przemyć (np. gorącą wodą), a potem dokładnie wysuszyć.
Na początek zdejmij gumową rurę co idzie od turbiny do niego i zobacz czy wyleje się z niego olej.
-
ok, w weekend sprobuje go odkrecic i przeczyscic :) dzieki za rady, pozdrawiam.
-
wiec tak IC sprawdzony:
- nic nie swiszczy wiec raczej dziurawy nie jest
- zapchany raczej tez nie sadzac po tym obrazie
http://www.forum.alfaholicy.org/http://www.forum.alfaholicy.org/
- wiec zostaje chyba filtr paliwa :)