-
swap jtd 115 na jtdm 140
Witam , jako iz trafiła mi sie okazja kupic alfe romeo 156 2004r jtdm 140 KM 6 biegów z przebiegiem zaledwie 60 tyś mil . chce wiec skorzystać i kupic ja i odswierzyc moje auto Alfa romeo 156 115 2003r . i tu jest pytanie wiem ze blacharsko nie bd problemu z przeróbka zewnętrzna na polifta ale czy silnik i skrzynia podejdą bez wiekszych problemów zaznaczam ze bd miał kompletne auto angilka ?
-
Sam nie wiem, ale skoro i Ty nie wiesz, a chcesz się za to zabrać to najpierw poczytaj (są o tym tematy na forum) lub najlepiej oddaj do jakiegoś fachury.
-
eh , mam kuzyna mechanika który napewno sobie z tym da rade ma sprzet i warsztat, ale chodzi o to czy gra warta swieczki czy przekładka polega tylko na silniku i ewentualnie na jego osprzecie czy tez zegary pedały i wiele innych rzeczy jest zupełnie inna i bd to rzezba jak cholera .
-
Juz samo sterowanie silnikiem będzie problemem. Będzie to rzeźba. Juz lepiej do tego anglika przerzuć trochę swoich gratów i przenieś kierownicę
-
ale gdybym chciał przełozyc kompletne sterowanie ? trzeba bd ciac cos w instalacji ?
-
Jakbyś przełożył też wiązki elektryczne to może. Ale problemem będzie też info center, który w 140KM wykonuje test podczas uruchamiania
-
Myślę że to będzie bardzo ciężka i długa przeprawa. Alfy mają to do siebie że elektronika w każdej wersji wyposażenia i w każdej wersji silnikowej jest bardzo różna. Dla mnie samo dokupienie prędkościomierza poza ASO było wyzwaniem któremu na dodatek nie sprostałem, a co dopiero taka ingerencja. Myślę że łatwiej zrobić swapa z Anglika niż to składanie z 2 samochodów.