-
Marchewa
Witam.
Po wymianie termostatu który zablokowany był w pozycji max chłodzenia, mam następujący problem. Gdy jade np na 5 i mam obroty na 2300 i przytrzymam je dłuższy czas to zapala mi się kontrolka wtrysku. Moc dalej mam, przyśpieszenie też, autem nie trzęsie, ostatnio zdażyło mi się jednak tak że zapaliła się kontrolka i obroty momentalnie spadły na minimalne na dosłownie pół sekundy po chwili wróciły na właściwe obroty, dalej gdy na postoju sprawdzałem termostat, dodawałem gazu na luzie i po paru takich próbach auto zgasło. Co to może być?
-
Czy to może być czujnik położenia wału? Czy po podłączeniu do kompa jeśli jest zepsuty to wyjdzie na komputerze?
Czy ten czujnik będzie pasował? http://allegro.pl/czujnik-polozenia-...274583765.html (1.6 Boxer 1995r.) Wiem ze tam pisze Ts, ale jakoś nie moge znaleść do boxera
Czy to może być czujnik temperatury wody? Dodam że wymieniłem ten termostat i miał być do boxera a samochód nagrzewa się do pierwszej lini gdzie zapala się czerowna lampka o gotowaniu się. Dalej nie rośnie.
-
Nie mogę załapać o co chodzi w tym temacie, tak pomieszane wątki z problemami
-
No to tak miałem zepsuty termostat, cały czas na max otwarty. Wymieniłem termostat i się zaczeło. Jadę jakoś dłuzsza chwile niezmieniając obrotów zapla mi się kontrolka wtrysku. Gdy dodam lub odejme troche gazu na pare sekund kontrolka po chwili gaśnie(autem nie trzęsie, nie ma spadku mocy). Co jakiś czas (nie co minute czy coś ale np jade z pracy do domu to raz mi siętak zdarzy a czasem raz na tydzień) zdarzy się że obroty spadną na minimalne jest szarpnięcie autem i znowu wracają do normy (przez te ułamki sekund pojawia się marchewa). Gdy auto stoi na luzie przy uruchomionym silniku i trzymam mu obroty po puszczeniu gazu auto potrafi zgasnąć - pojawia się kontrolka wtrysku. Czy to może być czujnik położenia wału? I czy ten czujnik podejdzie do boxera(link wyżej) bo nigdzie nie moge znaleźć do boxera.
-
uszkodzony czujnik unieruchamia silnik na amen, brak zapłonu i wtrysku paliwa.
-
To co Twoim zdaniem może to być?
-
żeby być pewnym auto zapiąć pod kompa atak to może być kilka przyczyn bo to co podajesz nie pasuje do jednej usterki
-
A czy ktoś może mi podać link do 1.6 boxer do położenia wału czujnika?
-
-
U mnie ostatnio było podobny problem. Podczas jazdy zapaliła się kontrolka, ale u mnie wtedy szarpało i nie chciał iść, po paru sekundach wracało do normy. Aż zrobiło się tak już na stałe i był brak przyspieszenia i a silnik sam się wkręcał na obroty 1500. Przyczyna - silniczek krokowy!!! U Ciebie np gaśnie jak schodzi na wolne obroty, a krokowiec odpowiada za to. Może też spróbuj od tego. Spróbuj ogarnąć część na podmianę najlepiej. Bo jeśli to krokowy to dopóki nie padnie Ci do końca to komp może Ci go nie pokazać. Przynajmniej u mnie nie pokazywał do póki nie zdechł do końca.