-
Zapalniczka
Witam, denerwuje mnie zapalniczka w mojej 156 przed fl jest pod popielniczką jak wiadomo, i jak się podłączy coś to strasznie wystaje i mnie denerwuje. Chciałbym coś z tym zrobić, a dokładnie dorobić sobie w desce środkowej 2x USB tylko z zasilaniem. Jak wiadome wszędzie jest napięcie 12V czy ktoś już coś takiego testował z rezystorami ?
Jeśli ktoś o czymś takim myślał lub testowal proszę o porady.
-
1 załącznik(i)
z rezystorami lepiej nie kombinuj chcąc obniżyć napięcie do 5 v bo domyślam się że o to chodzi, rezystor służy do regulacji prądu a nie napięcia, za jego pośrednictwem co najwyżej podłączysz sobie diodę świecącą pod 12 V.Najprościej będzie to osiągalne za pośrednictwem układu LM 7805 tylko max prąd 1 A gdzie pasowało by mu założyć radiator do chłodzenia.Koszt około 1-2 zł
poniżej prosty schemat
Załącznik 99438
-
Dzieki też o tym myślałem, a więc będe próbować co z tego wyjdzie.
-
-
z układem lm7805 uważaj, bo się strasznie grzeje, można potopić konsolę gdy go ukryjesz i radioator nie będzie miał przewiewu - szczególnie w upalne dni.
-
ja u siebie mam na stałę dodatkowo zamontowany rozgałeziacz zapalniczki w schowku ( przykręcony go górnej części schowka )do którge wkładam coś takiego http://allegro.pl/ladowarka-samochod...270501166.html i moge ładować dwa urządzenia na raz...
-
Dariusz156, nie taka droga sprawa, lecz ciekawe czy też będzie się grzało. Zależy mi na tym by w ogóle nic nie było wpinane do zapalniczki w samochodzie. Jedno usb chciałbym umieścić przy górnym nawiewie a jeden w konsoli. A jeśli do wtyku męskiego zapalniczki dorobię przewody i podłączę bezpośrednio pod 12V czy wtyk zapalniczki męski będzie się bardzo grzać jeśli będzie na stałe podłączone ?