-
Komunikat Oleju
Witam
Zapaliła mi się kontrolka od oleju i komunikat na infocenter Check oil +buzzer (sekundę wcześniej "Check OK") , kilka sekund po ruszeniu komunikat zniknął. Odpaliłem ponownie i to samo. Pojechałem do domu , postał w cieniu i żadnych komunikatów. Poziom oleju taki sam jak był. Silnik był nagrzany 90 stopni i zostawiłem w pełnym słońcu przed marketem 40+ stopni było. Komputer mógł się pomylić przez temp? Pierwszy raz coś takiego wyskoczyło i akurat w taki gorący dzień.
-
Ja bym przeczyścił czujnik poziomu oleju + styki
pozdrawiam
gregorrr
-
Ta, moja też nie lubi upału, dwa razy wywaliła mi ten błąd, ale w moim przypadku wystarczy kluczyk znowu przekręcić w stan spoczynku i na zapłon i pokazuje normalnie
-
Olej sie rozgrzal mocniej niż zwykle w czasie jazdy a nie ostygl podczas postoju i przestała trzymać ciśnienie na wolnych obrotach. Jaki olej i ile przejechane na nim masz?
-
Zmieniany 2-3 tygodnie temu ,Castrol Edge 5w40 przejechane 700KM.
-
To musi być woda nie olej...
Raczej zachowanie czujnika jak najbardziej świadczy o tym że jest sprawny... wywalił błąd wtedy gdy olej był mocno rozgrzany, a przez to miał najniższe ciśnienie. O ile pamięć mnie nie myli, to dla jtd 16v na jałowym (rozgrzany) ma być min 1,0 bar ciśnienia oleju.
-
No to co z tym teraz zrobić?
-
sprawdź ciśnienie oleju na gorącym silniku - zacznij od tego