-
Cyknięcie przy ruszaniu
Witam
Przy ruszaniu na jedynce lub wstecznym słychać takie pojedyńcze cyknięcie (takie metaliczne)
Takie samo cyknięcie słychać jak podczas jazdy wrzucę niższy bieg żeby hamować silnikiem
Co to może być??
dodam że sprzęgło chodzi ładnie i nie daje znaku zużycia
Nie wiem czemu ale wiąże jeszcze jedno z tym zdarzenie
Otóż podczas szybkiego pokonywania ronda w zewnętrznym przednim kole słyszę też jakieś metaliczne ocieranie ale raczej ocieranie koła to coś to nie jest
Miałem jakiś czas temu wymieniane gumy (osłony półosi z przodu po obu stronach) bo jeździłem z rozerwanymi
Czy takie cykanie nie jest może związane z przegubami??
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
-
to cyknięcie to może sprzęgiełko klimy, wyłącz klimę i sprawdź czy słychać to cykanie
-
-
mozliwe,że przeguby zewnętrzne wybierają się na emeryturę:),profilaktycznie sprawdź tez czy nie masz jakiegos luzu w zawieszeniu silnika i skrzyni biegów,opisane objawy mogą na to wskazywać.Przejedź się na jakiś plac i pośmigaj trochę z max skręconymi kołami raz w lewo ,raz w prawo i posłuchaj co się dzieje.Zdechnięte przeguby z pewnoscia będą się odzywać.Tym bardziej mogą to być one ponieważ piszesz,że jakis czas miałeś uszkodzone gumy.
-
Dokładnie mam takie cykanie i kolega wyżej ma rację wewnętrzne przeguby kończą swój żywot lub tylko jeden najczęściej prawy....już wymieniony apropos jeśli będziesz kupował to do mojego jtd pasuje od vw t4 idealnie kupiłem sam przegub bo szukałem długo i wiele sklepów sprzedaje tylko w komplecie z półosią co mi było zbędne
ps. nie robię tu reklamy vw ale ten przegulb od t4 jest wytrzymały i pasuje idealnie a jest sporo tańszy