-
Rozrząd do 3.0 12v
Witam Wszystkich
Zamierzam zakupić belle 3.0 12v no i wypadało by wymienić na początek rozrząd jak sądzę, pytałem w kilku sklepach i dostępne są tylko paski i ewentualnie pompa wody ale pompa podobno w niej nie pracuje na rozrządzie więc zostaje chyba tylko napinacz i tu zaczyna się problem no nigdzie nie ma dostępnego napinacza :( może ktoś wie gdzie dokupić. Z góry dziękuje wszystkim za pomoc i wszystkie podpowiedzi.
Pozdro....
-
żeby wymienić pompę wody musisz zdjąć rozrząd... zaryzykujesz, że się nie posypie?
-
po zakupie chciałem wymienić rozrząd bo tak naprawde nie wiem ile ma przelatane na tym a nie zawsze powiedzą prawde. Pompą się nie martwię bo da się kupić problem mam z napinaczem ponieważ nigdzie nie ma w sklepach rozłożyli ręce:(
-
A jaki jest tam napinacz?
-
A żebym to ja wiedział:confused: teraz mam 164 2.0 ts 8v a chce kupić tą 3.0 v6 12v no i chciałem się dowiedzieć ile będą kosztować części na wymianę rozrządu no i dowiedziałem się że potrzebny będzie pasek napinacz i pompa wody pasek i pompa do kupienia a napinacza nigdzie nie ma:( a jak mam kupić i nie zrobić rozrządu to chyba dam sobie spokój bo szkoda by było żeby rozsypał się silnik.
-
Ostatni model silnika mial napinacz mechaniczny,pozostale mialy hydrauliczne.W napinaczu hydraulicznym zmienialem tylko komplet uszczelnienia.Nigdy nie zmienialem rolki.Rolka po przebiegu 330 tys.nie wydaje zadnych niepokojacych odglosow(moj przypadek).Podsumowujac-nie martw sie do przodu.Jak zakupisz to bedziesz po demontazu wiedzial co i jak.:)
-
to jest '94 więc może ma hydrauliczny:) w poniedziałek jadę oglądać więc wieczorem będę coś wiedział to dam znać. Dzięki za pomoc chłopaki:)
-
Pompa wody nie jest napędzana paskiem rozrządu więc teoretycznie nie musisz wymieniać ale niestety jest pod paskiem rozrządu więc żeby ją wymienić i tak musisz rozpinać rozrząd. Więc może warto od razu i pompę wymienić?
-
jeżeli kupię rozrząd będę wymieniał więc pompę też wymienię ponieważ wolę dmuchać na zimne żeby za chwile znowu nie robić tego samego.
-
Dorzuć do tego termostat [ok 100pln] i masz komplet. Napinacza raczej nie dostaniesz "od ręki" jeśli w ogóle [nowy napinacz hydrauliczny też potrafi puszczać olej, więc pozostaje kwestia kondycji rolki].