witam mam oytanko podczas normalnej spokojnej jazdy jaka macie temperature silnika, bo mam wrazenie ze autko cos mi sie powoli grzeje(wiekszosc aut ma po kilku minutach 80 stopni
a mnie z ledwoscia dochodzi do 50 stopni prosze o pomoc
Printable View
witam mam oytanko podczas normalnej spokojnej jazdy jaka macie temperature silnika, bo mam wrazenie ze autko cos mi sie powoli grzeje(wiekszosc aut ma po kilku minutach 80 stopni
a mnie z ledwoscia dochodzi do 50 stopni prosze o pomoc
pewnie termostat
Wczoraj przez przypadek zwróciłem uwagę - po ok 8 min. miałem 80 st. Sprawdź termostat Kolego!Cytat:
Napisał Boberek6666
Drogi kolego, mam to samo co ty, moim zdaniem to nie termostat, ok miesiac temu wymienialem u siebie chlodnice i termostat na nowe oryginalne a temperatura nadal trzyma sie ok 60 st. moze winny temy jest czujnik temperatury?? ale na to najlepszy jest karton na chlodnicy i problem sam znika :P pozdrawiam!!
Z tym kartonikiem żebyś sobie nie narobił większych problemówCytat:
Napisał lukaszzarzynski
Mógłbym się składniać w kierunku uszkodzenia czujnika temperatury lub wskazań samego "zegara", ale nie z tą tekturką, gdyż w początkowym etapie pracy zimnego silnika chłodnica nie ma nic do powiedzenia - przepływ płynu chłodniczego odbywa się na tzw "małym obiegu" :wink:Cytat:
Napisał lukaszzarzynski
no okey to termostat jakiejs konkretnej firmy np knechta czy obojetnie jaka firma ??
A wracając do temperatury... Czy w boxerze jest czujnik osobny temperatury silnika? Czy może informacja na wskaźnik i do komputera idą z jednego czujnika niedaleko termostatu?
Co do termostatu to kup firmy BEHR. Oni robili chyba na pierwszy montaż.
Jak jadę 100-110km/h to mam koło 80 stopni, ale wystarczy że jade już 70-90km/h to temperatura po paru minutach spada do ok 50-55 stopni.
To napewno masz coś nie tak. Ja obojętnie z jaką predkością jadę to zawsze mam 80.