Witam, pisze z banalnym pytaniem - jaka jest pojemność układu chłodzenia silnika w modelu 3.0 12V? Dzisiaj wymienialem płyn u mechanika i po spuszczeniu weszło tylko ok 6-7litrow wobec tego mam pytanie czy to odpowiednia ilosc ?
Printable View
Witam, pisze z banalnym pytaniem - jaka jest pojemność układu chłodzenia silnika w modelu 3.0 12V? Dzisiaj wymienialem płyn u mechanika i po spuszczeniu weszło tylko ok 6-7litrow wobec tego mam pytanie czy to odpowiednia ilosc ?
12 litrów.
Tak pojemność układu to około 6.5 litra
No wlasnie pytam dlatego bo w ksiazce obslugi przeczytalem ze pojemnosc to 12 litrow, a weszlo mi tylko 6-7 i stad moje zdziwienie, prosze o jakies informacje jak mam to rozumiec? Czy sa jakies dwa obwody tego plynu bo chyba nie jest to mozliwe zeby zeszla tylko polowa plynu?
W ogóle ciekawa sprawa- bo mi do zbiornika wyrównawczego w którym płyn jest na dnie wchodzi połowa 5ki.
Miłosz, POjemnośc to faktycznie ok. 12 litrów .
Zalezy jak twój mechanik spuszczał. JEśli tylko przez węże, np dolny od chłodnicy to wtedy faktycznie schodzi tylko połowa ( ok 6 ltr), można jeszcze sztukować i ten przy termostacie też odkręcić żeby chłodnica do konca zeszła ale i tak będzie to tylko część ,jest inny sposób, mianowicie Korek spustowy. Na dole bloku silnika od przodu w okolicy kolektora wydechowego, nei trzeba nawet kanału- nie pamiętam jaki klucz potrzebny.
JA około miesiąc temu wymieniałem, powiem że ten układ jest trudny w spuszczaniu :P
Mimo odkręcenia korka, weszło 10 litrów . Potem po jednym dniu zapaliła się kontolka poziomu bo płynu było troszkę mało, widocznie dopiero wtedy całkiem się odpowietrzył. Dolałem góra litr.
pozdrawiam
No tak ja pomyliłem z układem smarowania :oops:Cytat:
Napisał fiergloo
Dzieki za informacje, widac trzeba sie uczyc na bledach, a o fachowcow tez trudno, pozdr.