wszystko normalnie pasuje w takiej przekładce czy jakieś utrudnienia? Cały osprzęt podejdzie z silnika 105 do 120ps(rury/węże itp)? Jeśli ktoś robił to proszę o info.
Printable View
wszystko normalnie pasuje w takiej przekładce czy jakieś utrudnienia? Cały osprzęt podejdzie z silnika 105 do 120ps(rury/węże itp)? Jeśli ktoś robił to proszę o info.
nikt nie wie?
jest kilka różnic między tymi silnikami więc elektryka i sterownik też pewnie będą do zmiany. jeśli już miał bym się tak bawić to osobiście 1,6 zmienił bym na 2,0
To prawda.. jest nawet sporo różnic a między 1.6 a 2.0 to już bardzo sporo.. ogółem nie kalkuluje się to.. przy przekładce 105 na 120 koni za 15 koni zapłacisz kilka tysięcy.. przy przekładce na 2.0 jeszcze coś parę groszy dołożysz..
105 koni ma swoje zalety.. i nie ma co tam rzeźbić.. po prostu zmienić auto jak ma się za dużo wolnej gotówki na mocniejsze..
Chyba że ma być sztuka dla sztuki i auto zostaje u Ciebie dożywotnio.. to wtedy można się bawić.. bo koszta nawet jak policzysz na starcie.. to zawsze z każdej strony wyjdzie coś nie planowanego i kwota urośnie dwa razy.. znam z autopsji przy wielu modach..
Co do różnic.. Komputer od 105 nie pasuje do 120.. nie masz instalacji do sterowania wariatorem który jest w 120 koni a nie ma go w 105.. wydech jest inny.. węże chyba nie.. ale w starszych rocznikach hamulce też się różnią.. niektóre czujniki też mogą być inne od wału, wałków..
dzięki za wysiłek, ale chodziło mi o konkretne odpowiedzi. Pytałem co pasuje lub nie, a nie o to czy się coś kalkuluje i ile kosztuje.
co z komputerem w takim razie ? Sterownik ze 105, a silnik ze 120- powiedzmy, że sterowanie wariatora będzie nie podpięte.
Cały osprzęt ze 105 podejdzie do 120? Bardziej rozchodzi mi się o drobne elementy typu przewody/węże/rurki.
Przewody, węże rurki raczej są takie same.. najprościej wejdź w eper i sprawdzaj po kolei kategorie.. ja tak już raz sobie coś sprawdzałem.. po vinie co jest ode mnie i po kodzie silnika co jest do danego silnika.. :P
Ogółem cały słupek silnika będzie wyglądał tak samo.. 2.0 byłby inny ale tak to 1.6 na 1.6 będzie tak samo.. głównie problemy będą z elektryką i wydechem.. btw. on nie będzie chodził tak samo jak 105 koni jeśli nie podepniesz wariatora.. wariator to integralna cześć tego silnika.. więc albo musisz to jakoś podpiąć albo się nie brać za to..
właśnie najbardziej zastanawia mnie fakt wariatora, ale muszę mieć informacje od kogoś kto robił taką przekładkę.
Mam 1.6 TS 120 KM i jeśli chodzi o podmiankę to proponuję 2.0
Sam tak niebawem będę robił bo serce mojej Belli ma 260 000 przelotu :)
Nie warto sobie d..y zawracać zmianą sinika po 15kucy, tym bardziej,że ma on wariata.Zainwestuj w ten 105 i będzie chodzić lepiej od 120.Ogólnie temat swampa jest kosztowny i pracochłonny,jak nie masz odpowiedniego zaplecza to lipa.Alfa jest wrażliwa na elektrykę,jak zaczniesz grzebać to już całkiem się posypie.Przemyśl zmiane swojej belli na inną mocniejszą, gdyż może się okazać,że wyjdzie to na plus.