-
[145] czujnik abs.
koledzy i kolezanki!! mam maly problem. w mojej belli w lewym przednim kole zepsul sie czujnik abs, tzn sie sam wychaczyl i ulegl fizycznemu zniszczeniu. pytanie moje jest nastepujace czy nie wiecie czy jest mozliwosc zalozenia czujnika od innego modelu np jakiegos fiata i czy ktos z was ma namiary na kogos kto by mogl taki czujnik zalatwic. ostatnio sie pytalem w serwisie i jak mi powiedzieli cene to szybciutko wyszedlem. pomocy bo zbliza sie zima a jazda bez abs-u to udreka! pozdrawiam !!
-
Ciekawy jestem jaka ta cena w serwisie bo ogólnie czujnik ABS to nie jest kosmiczna sprawa.. Nowy kupisz za 150 PLN, poszukaj na Allegro. Oryginalny ok 230. W używane raczej bym się nie bawił bo wyrwać ze zwrotnicy delikatnie raczej się nie da i nie masz pewności że będzie działał. Ja miałem podobny problem ale ostatecznie założyłem nowy.
-
Jak już jest rozmowa na temat ABS, to czy w momencie hamowania gdy ABS odbija pedał powinna się świecić kontrolka ABS.
U mnie się nie świeci i wolę wiedzieć czy wszystko gra?
-
abs
powinno w pedale czuc pulsowanie takie energiczne a kontrolka nie powinna sie palic przy poprawnym dzialaniu ukladu
-
Czyli u mnie wszystko gra :)
Dzięki.
-
Czujniki nie występuja w zamiennikach (przynajmniej do mojego modelu)
Właśnie czekam na przesyłke z Niemiec mają dostarczyć pod koniec miesiąca, koszt czujnika 230zł.
A ile krzykneli Ci w serwisie?
-
czujnik abs.
w salonie alfy krzykneli mi 430 zl, ale nieoficjalnie pan powiedzial mi ze powinno od tempry pasowac :P
-
Nie bede juz zakladal nowego tematu...
Przedwczoraj swieciła mi sie kontrolka na zolto ABS.
Dodam, ze przedwczoraj w nocy bylo barrrrrrrrdzo zimno.. i teraz pytanie.. czy to mozliwe, ze przez mroz zapalila sie ta kontrolka? parenascie godzin nie jezdzilem autem.. bylo juz troszke cieplej przejechalem sie 5 m i kontrolka zglasla... ocb? :] i jeszcze jedno czy sa jakies preparaty aby popsikac rozne rzeczy? aby nie zamarzalo?
-
Niestety czujniki ABS do Boxerów nie występują w zamiennikach i trzeba dobrać do danego modelu. A te są dość drogie. Sam mam ten sam problem tylko z tyłu i jestem w trakcie szukania nowego czujnika.
Edit :
Dziś w Viamot dowiedziałem się, że czujnik kosztuje 450zł ale nie można go zamówić bo ich nie ma i nie będzie bo podobno auto za stare . Powiedziano mi aby szukać zamiennika, a na pytanie jaki będzie pasować Pan powiedział, że nie wiem bo nie prowadzą zamienników :/ tak wygląda pomoc klientowi w ASO.
Brzoza gdzie zamawiałeś czujnik, to jakaś firma czy prywatnie?
-
Dzisiaj odebrałem nóweczke orginalny czujnik boscha. Koszt 230zł tak jak się umawiałem.
http://www.autosklep24.pl/
Pisz od razu do nich na gg 8819922, podaj im nr vin i powiedz który czujik potrzebujesz zobaczymy co Ci poradzą.
Jutro biore sie za wymiane, jakieś porady :?: