[156] 2.4JTD kopci na niebiesko POMOCY
Koledzy pomóżcie. Niedawno zakupiłem alfę romeo 156 2.4 JTD 150 Ps z 2002.Auto jest przepiękne,zakochałem się w nim odrazu,ale to szczęście przez łzy.Mianowicie coś jet nie tak z motorem. Jak odpalam zimne autko odpala idealnie,bez problemu ale kopci białoniebieskim dymem(śmierdzi spalonym olejem i ropą) jak autem się przejadę to kopcenie ustaje i jest OK.Następny problem jest taki że auto jedzie ale dopiero od 3000 obrotów wzwyż.Jak jadę 70 na czwórce i daję gazu to samochód jest zamulony i nie jedzie.Kolejny problem to spalanie.Za ostatnie 100 przejechanych km komputer pokazuje 9,3l/100 przy mieszanym cyklu (miasto\ trasa). Prędkość max jaka rozwinąłem tym autem na autostradzie to 190km.zapas gazu pod nogą ale auto nie jedzie dalej.Koledzy drodzy co go może boleć bo ja cierpię bardziej niz on.Dodam że autko ma 116 tys. przebiegu, przy 98 wym rozrzad kompletny.Na dzień dzisiejszy do wymiany jest olej+filtry paliwa i powietrza(15000 od poprzedniej wymiany).Zauważyłem też że mało jest płynu chłodzącego (sporo poniżej min.)ale boję sie dolewać bo prawdopodobnie w tym aucie ma być tylko PARAFLU 11 a tego jesze nie mam.
Alfomaniacy co może boleć moją ślicznotkę POMOCY :cry: :cry: :cry:
Re: 2.4JTD kopci na niebiesko POMOCY
egr do czyszczenia , i jeszcze odepnij wtyczkę przepływomierza i się przejedź - to apropo tego mulenia