[156] Brak zapłonu, nie odpala!!!
Witam serdecznie! Moi Drodzy mam duży problem, otóż od około miesiąca moja alficzka stała nie używana przed domem. Wczoraj chciałem ją odpalić ale padł już akumulator, więc oczywiście podładowałem na maksa. Wsiadam do auta cała elektryka sprawna kod z kluczyka sczytany kontrolka wtrysku zgasła prawidłowo po czym chce odpalić auto i nie ma bata!! Kręci tylko rozrusznikiem!! Dodam że przed okresem nie używania auta miałem przypadek ze podczas jazdy auto zgasło, tak jakby silnik się zdławił...po czym nie mogłem odpalić, pomyślałem ze może benzyny zabrakło bo jeżdże na czuja (kontrolka paliwa nie działa), no więc dolałem około 2 litrów benzyny i dalej nic... Auto na hol około 1km pod dom - po czym wsiadam i odpaliła na dotyk!?! Potem już nie jeździłem, co jakiś czas przepalałem żeby akumulator podtrzymać, aż pewnego razu to samo zapaliłem auto pochodziło jakieś 2 min i samo zgasło!! Następnego dnia tez nie chciała odpalić aczkolwiek słychać było ten moment jakby już miała zaskoczyć. A wczoraj już totalnie nic, kręci tylko rozrusznikiem i tyle. Dodam jeszcze, że podczas uruchomienia stacyjki zawsze było słychać pompę paliwa ( krótkie syczenie) a teraz cisza, zupełnie jakby była zapowietrzona...albo padła. Co to może być? auto przed tym pierwszym zgaśnięciem było po wymianie oleju, świec, kabli, filtra powietrza i po czyszczeniu przepustnicy. Bardzo proszę o pomoc!!!