-
Oil Catch Tank
Witam Państwa.
Jako że odma już dosyć sporo daje oleju zamiast tylko "zaolejonego powietrza" mam zamiar spróbować działania filtra jak z temacie. Wyczyszcze przy okazji skraplacz par oleju, który chce aby został, natomiast nie wiem gdzie umieścić ten Oil Catch Tank. Tak myślałem czy mogę wyrzucić separator par oleju (te plastikowe "coś") i właśnie tam zrobić dodatkową filtracje powietrza przez to urządzonko?
Co sądzicie o tym pomyśle? Ma ktoś jakieś uwagi, sugestie?? Rad będę za każdą z nich :)
Pozdrawiam
-
W swoim silniku chcesz to zrobić? Fabryczny separator działa bez zarzutu, co najwyżej może być tylko źle zamocowany i olej nie cofa się do miski, albo wymaga czyszczenia. Oil Catch Tank (jest przewidziany do silników benzynowych w zimie raczej szybko by zamarzł ze wszystkimi tego skutkami...
-
Dobrze to wiedzieć, dziękuję za opinie.
Za tydzień zaczynam urlop wiec sprawdzę dokładnie jak to wszystko u mnie działa i ile faktycznie oleju idzie w dolot turbiny. Mam zamiar również rozebrać cały układ zasilania powietrzem i wyczyścić to wszystko ponieważ dość dużo oleju mam w intercoolerze. Dowiem się tym samym czy to olej z odmy czy uszczelniacze turbiny.
Dzięki Maciek, wynalazek ten traktuję jako "do kosza". :)
Pozdrawiam
-
Z tego co słyszałem odma wcale nie jest taka super lux w tym silniku u mnie tez jest problem z zabrudzonym dolotem i tez myślałem o zamontowaniu OIL CATCH TANK ktoś to w ogóle stosował, ma ktoś jakieś doświadczenie z tym czymś?
-
Dolot to masz zabrudzony od EGRu, a ten wynalazek w dieslu narobi ci tylko kłopotów....
-
nie wiem nie znam się wiec pytam.