-
Silnik 1,8MPI 130KM?
Witam,
znalazłem Alfę 159 z silnikiem benzynowym 1,8MPI, ale w wer 130KM, a nie 140KM - tak pokazuje na http://eper.fiatklubpolska.pl
Jeśli czegoś nie pomyliłem, to były takie ze względów ekologicznych robione na rynek Beneluxu, czy coś podobnego.
Pytanie mam, czy można ten silnik z wer 130KM przerobić na 140KM?
-
1 załącznik(i)
Podłączam się pod pytanie, bo również eper wyświetla mi taką informację:
Załącznik 102835
-
Tak, były takie zdławione na rynek belgijski ze względu na wyższy podatek. Wiem, ze diesle bez problemu da sie zrobić na większą moc, nie wiem jak z benzyną, pewnie też.
-
Czy wychodziły tylko na rynek belgijski? Kolega Alfa147 sprawdzał mi VIN i z informacji które wkleił wynika że ten samochód był na Włochy.
-
Miałem 147 z 1.9JTD... Miała 100PS ... zdławiona ... rynek belgijski
-
Na czym polega takie zdławienie w przypadku benzyny? Zmieniali program w sterowniku silnika czy jakoś mechanicznie ograniczali moc? Lipa, bo ten silnik i tak podobno kiepsko sobie radzi ze 159 :/
-
Nie wiem na czym polega zdławienie, pewnie przez program. Silnik nie radzi sobie tak źle. Miałem Insignię kombi z tym silnikiem, toczyła się na 19 calach i jeździła. Nie był to demon prędkości i przyspieszenia, ale po mieście zdecydowanie wystarczy. No i benzyna a nie diesel. Plus można zagazować. Choć przy tak małym silniku nawet się nie opłaca. Najniżej zszedłem w trasie do 6,3 litra. Ale to był styl emeryta ;)
Jak będę zmieniał na 159, to tez będę szukał z tym silnikiem.
-
Jak ktoś będzie miał sposobność, niech się dowie u kumatego w Alfach mechaniora czy można zmienić te 130 na140 koni. Poproszę :)
-
Dziwna sprawa, az sprawdzilem sobie w papierach czy czasami nie ma 130. Jednak nie :). Moja z rynku wloskiego.
Jeżeli chodzi o dławienie silnika to spotkałem sie z tym w hondach. Identyczne silniki mialy 75 i 90 km. W tym, ze 75 mialy przy dolocie powietrza taka zwężkę, która powodowała mniejszy zasys powietrza. Wystarczylo 15 min roboty majac jedynie 1 klucz i srubokret i mozna bylo owa zwężkę usunąć.
Zmniejszanie mocy bylo celowe ze wzgledu na niższe stawki ubezpiecznia. Tam placilo sie od ilosci koni, nie od pojemnosci.
-
1 załącznik(i)
Dołączam się do pytania. Nie sądziłem, że padnę ofiarą dławienia, ale ePER nie zostawił złudzeń. Alfa z Grecji, więc pewnie wszystkie 1.8 na ten rynek były blokowane. Co można zrobić, żeby odblokować i dlaczego tak drogo? :)
Załącznik 103371