-
alfa romeo 1.9 JTDM 16V
Witam ,ostatnio wymieniłem w mojej alfie 1.9 JTDm 16V akumulator z 64Ah na 74Ah reszta parametrów identyczna i od tamtego momentu zaczeło mi źle pokazywać spalanie.. strasznie wzrosło i działa na odwrót tzn gdy wciskam gaz maleje a na luzie pokazuje 50l/100 miał ktoś kiedyś taki problem ? ahaaa i jeszcze jedno pytanie bo zauważyłem przy ściąganiu felg że z tyłu mam pękniętą sprężyne , byłem w kilku sklepach i bardzo kiepski dostęp do tej części (nigdzie nie można dostać ) ale kolega ostatnio zmieniał w swojej alfie 159 1.8 MPi wszystkie spręzyny na te czerwone niższe i zostały mu te seryjne czy one w tych silnikach są takie same ? jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc bardzo bym był wdzięczny :) pozdrawiam
-
Zmieniałeś akumulator, zresetowałeś zatem ustawienia i masz pokazywanie spalania w jednostkach km/l zamiast l/100km
-
Nie wiem w jakich sklepach szukałeś ale sprężyny w aso kosztują ok 355 PLN i sprzedają też wysyłkowo (w Toruniu mogą dać do 8% zniżki). Wymienia się obie czyli koszt x2.
To możliwe że kolega ma takie same jak Ty ale głowy nie dam, najlepiej zadzwoń i popytaj albo sprawdz w eper. Na iparts można znaleźć tanie sprężyny (ok 150 PLN/szt) ale nie wiem jak z ich jakością. Znalazłem też sklep w Bielsku Białej gdzie oryginały chodzą po 310.
-
na stronie eibacha kupisz pro-kity za 630zł tyle,że belka pojdzie lekko dol.
-
Jeśli kolega też ma sedana, to tylne sprężyny są takie same.
Co do spalanie, to tak jak napisał Randall.
Pozdrawiam.
- Rafał
-
dzięki za pomoc problem ze spalaniem rozwiązany ;) a co do sprężyn to widziałem w granicach 550zł za komplet przód i tył ale nie chce żeby moja alfa była jeszcze niższa bo mam złe doświadczenia a . Więc skoro każde w sedanie są takie same to wrzuce od kolegi z 1.8 MPI dzięki wielkie i pozdrawiam