Witam wszystkich, mam takie pytanie, czy warto w zimne poranki przed odpaleniem mojego dieselka dwa razy podgrzewać świece i czy nie ma to jakiś ujemnych skutków? Chodzi mi o sytuacje gdy temperatura w nocy spada poniżej zera
Printable View
Witam wszystkich, mam takie pytanie, czy warto w zimne poranki przed odpaleniem mojego dieselka dwa razy podgrzewać świece i czy nie ma to jakiś ujemnych skutków? Chodzi mi o sytuacje gdy temperatura w nocy spada poniżej zera
moje zdanie jest takie ze nie ma potrzeby 2 razy grzac swiec chyba ze za pierwszym razem nie odpali ale to raczej rzadko sie zdarza
jesli zalozeniem konstruktorow byloby podwojne grzanie to by to zrobili sami
pozdrawiam
witam troche sie wtrąnce do tematu ale mialem dzisiaj taka sytuacje. było dzisiaj dosyc zimno rano i kiedy przekręciłem kluczyk to imobilajzer niechiał zgasnac, prubowałem 3 kluczykami i dopiero jak sie zrobiło cieplej to puscił i odpaliłem, od czego to zależy??????
co masz na mysli ze niechcial zgasnac ? to jest jakas kontrolka czy co ? bo ja juz zalozylem temat odnosnie tego ze JTD krece na 3 razy od rana jak jest zimna i niechce odpalic dopiero tak za 3 przekreceniem odpalaCytat:
Napisał jasiu486
Jak jest zimno to i tak świece grzeją dłużej i nie ma potrzeby grzać ich dwa razy. Ja nawet nie zawsze czekam aż zgaśnie kontrolka :oops: i nigdy nie miałem problemu z odpaleniem nawet jak akumulator ledwo kręcił.
mi kontrolka świec gaśnie od razu(1s) po przekręceniu kluczyka i...zawsze zapala :)Cytat:
Napisał Bedboys
Szymiii chodzi mi oto że jak przekrecam kluczyk to zapala sie na chwile ta kontrolka z obrazkiem kluczyka i pisze na nim CODE to jest wlasnie imobilajzer. on powinien zaswiecic sie i odrazu zgasnac włącza sie puzniej grzanie swiec zauwazylem ze czas grzania swiec jest zalezna od temperatury zewnetrznej. no i juz 3 razy jak było tak bardzo zimno to ta kontrolka z kluczykiem niechce mi zgasnac, wiąże sie to z tym ze niewlancza mi grzania swiec i wtedy moge go hechłac a za hiny nieodpali. Jezeli chodzi ci oto czy mozna dwa razy grzac swiece, oczywiscie ze mozesz. Swiece z biegiem czasu traca moc nagrzewania sie, komputer pokaze ci dopiero jak sie jakas calkiem spali a niepokaze ze juz słabiej grzeją. w poprzednim moim dieslu grzalem swiece nawet 3 razy. jezeli nieodpala ci po pierwszym grzaniu to znaczy ze masz je juz do wymiany bo juz słabo grzeja ale spokojnie mozesz je 2 razy grzac i sie nic niestanie. pozdrawiam
kolego jasiu486, masz problem z antena od imobilajzera,jakis czas temu mialem tak nagminnie,antena (tzw.czytnik)znajduje wokol staycjki i ona zczytuje paraetry z luczyka,dzies na formu opisane bylo jak to zrobic aby bylo oki, u mnie skonczylo sie na tym ze rozebralem obudowe kierownicy i poruszalem stykami od ów antenki,mialem spokoj przez dlugi czas az kiedys tez mi sie cos takiego pojawilo,ale tylko jeden raz,przekrecenie 3-4krotne kluczykiem zalapalo.Napewno trzeba sprawdzic dokladnie styki przy odbiorniku i na kostce wpinajacej sie w instalacje,jest to gdzies nad nogami kierowcy z tego co pamietam...
dzieki kolego musze tamzajzec
Ja odpalam za pierwszym razem jak na razie, a miga mi czasami przez 30 sekund kontrolka od świec, więc pewnie któraś jest albo będzie do wymiany. Mimo tego pali od ręki... Czas zgaszenia kontrolki po przerkęceniu kluczyka to do 5 sekund...