-
Nie odpala (aku ok)
Sytuacja wygląda tak, że po otwarciu drzwi, zapala się ekran powitalny, po włożeniu kluczyka - nie ma reakcji (nie zapalają się kontrolki, nie ma napisu żeby wcisnąć START, ale (nieseryjne) radio z automatu się włącza).
Wspólnym mianownikiem obu "nie odpaleń" było to, że auto stało dość długo (>6 godzin) w dużym słońcu - temperatura na ekranie >40 stopni. Auto zaczyna "widzieć kluczyk" i odpalać po kilkunastu minutach od próby pierwszego odpalenia.
Zdarzyło się to 2 razy - tydzień temu i wczoraj - w międzyczasie samochód normalnie jeździ i odpala. Co może być przyczyną?
-
Czy po włożeniu kluczyka do slotu na ekranie pomiędzy zegarami pojawia się cokolwiek (jakikolwiek komunikat), czy zupełny brak reakcji ?
-
nie ma reakcji (normalnie pojawia się poziom oleju na ekraniku + zapalają się kontrolki, w tych feralnych 2 przypadkach tego nie było), tylko radio (nieseryjny pioneer) włączyło
-
A po naciśnięciu start pojawia się jakiś komunikat, jeśli o immobilizerze to może bateryjka w kluczyku kaput. Ja bym od tego zaczął. Opcja najtańsza... :)
-
nie pojawia się żaden. Myślałem o immo, ale słabym punktem tej teorii, jest to, że nie odpalało tylko w określonych warunkach - od wczorajszego "nie odpalenia", auto wczoraj i dzisiaj było odpalane z 5 razy (oczywiście od kopa)
-
U mnie raz wystąpiły podobne objawy - centralny zamek normalnie zadziałał z przycisku, zapaliło się światło wewnątrz, a po włożeniu kluczyka do stacyjki, czarno na ekranie i brak jakiejkolwiek reakcji. Maska w górę i okazało się, że poluzowała się klema aku (ta zapinana na zatrzask). Może u Ciebie to też taka błahostka :)
-
bardzo podobnie miałem w MiTo, ale taki wariant też już sprawdziłem, poza tym w momencie wsadzenia kluczyka do slotu - prąd jest, radio gra.
Dzięki za uwagi, wygląda na to, że trafił mi się egzemplarz wybitnie indywidualny :)
-
U mnie była podobna sytuacja, z tym wyjątkiem, że po włożeniu kluczyka i wciśnięciu start, wszystkie kontrolki gasły. Samochód w ogole nie odpalał lub długo kręcił. Powodem była świeca żarowa (komp wyrzucał komunikat glow plug pre-heating not available). Świeca została wymieniona i teraz wszystko śmiga na nowo.
-
To ja w tym temacie dodam coś od siebie ;) u mnie było coś takiego - po włożeniu kluczyka i próbie odpału wyrzucało błąd immobilajzera. Za którąś próbą odpalała - później przy próbie wyłączenia - niespodzianka - kontrolki gasną licznik opada a silnik pracuje :) przyczyna? Zimne luty w skrzynce bezpieczników przy aku :)