7 załącznik(i)
[159] Światła dzienne z drogowych w 25min
Po kilku próbach znalezienia odpowiednich przewodów wreszcie udało mi się zamontować moduł ściemniający światła drogowe do 30% mocy, tym samym umożliwiający używanie ich jako świateł dziennych.
W/g przepisów UE na kloszu lamp dziennych musi być oznacznie RL, ale dotyczy to samochodów wyprodukowanych po 2011, natomiast starsze nie muszą jego mieć - dotyczy to tylko oznaczeń na lampach drogowych lub mijania, działąjących ze zmniejszoną mocą jako dzienne ( analogiczne rowiązanie stosowane w bmw e39, tam też nie ma oznaczeń rl na kloszach - mowa o starszych rocznikach )
To tyle tytułem wstępu :)
Mam nadzieję, że załączone zdjęcia, ułożone w kolejności pracy pomogą w montażu modułu.
Opis oparłem na module SD-2 ale jego rodzaj tu nie znaczenia, przewody będą takie same przy innym ( chyba, że chodzi o moduł połączony z siecią CAN, realizuje on też funkcję doświetlania zakrętów, ale to temat na inny tutek :))
Tak więc zaczynamy:
-otwieramy skrzynkę bezpieczników obok akumulatora, uzyskujemy dostęp do zlącz, znajdujących się pod spodem - interesuje nas pierwsze z prawej strony:
Załącznik 103689
-wyciągamy wkład z wtyczki odchylając boczne zaczepy, ułatwi to na znalezieni trzech przewodów: + po zapłonie, oraz dwóch zasilających lampy długie - odpowiednie nr styków to 30, 22 i 25 - na zdjęciu poniżej są już podłączone przewody do modułu za pomocą złączek zaciskowych - oczywiście można polutować przewody jak kto woli :) lub zastosować lepsze złączki z żelem, zapewniające wodoszczelność połączenia:
Załącznik 103690
-teraz trzeba zaizowolać wiązkę i zamov0cować wkład w obudowie oraz włożyć wtyczkę w gniazdona zamknąć skrzynkę bezpieczników:
Załącznik 103691
- teraz montujemy masę układu - będzie potrzebny klucz 12:
Załącznik 103692
- teraz w wiązce z lewej strony identyfikujemy przewód sterujący lampą pozycyjną - ma kolor żółto-zielony i łączymy go z przewodem modułu:
Załącznik 103693
-izolujemy wiązkę:
Załącznik 103694
-oraz sprawdzamy działanie układu - działa !!:
Załącznik 103695
Pozdr.