Od niedawna jestem posiadaczem alfy 145 1,9 JTD. Mierzyłem spalanie i na mieście spala 8,5 litra na setkę.Czy to jest normalne spalanie w tym silniku? Jeżeli jest za duże to proszę o pomoc,co trzeba sprawdzić lub wymienić aby spalanie było mniejsze.
Printable View
Od niedawna jestem posiadaczem alfy 145 1,9 JTD. Mierzyłem spalanie i na mieście spala 8,5 litra na setkę.Czy to jest normalne spalanie w tym silniku? Jeżeli jest za duże to proszę o pomoc,co trzeba sprawdzić lub wymienić aby spalanie było mniejsze.
Z tego co czytalem wypowiedzi innych uzytkownikow to spalanie jest poprawne. Mi w przypadku TD wychodzi w cyklu mieszanym miasto-trasa ok 7,5 litra. Po samym miescie pewnie oscylowalo by w granicach 9 l
Po mieście 11 litrów przy wyjątkowo ciężkiej stopie i pokonywaniu krótkich dystansów z rzędu 5-10 km
trasa około 8L
Ja po miescie jezdze od swiatel do swiatel ile tylko trzeba zeby kogos "KILL" :D Czasem nie ukrywam ze mam za mało kucyków, ale jest FUN ;) A spalanie? Jaka to roznica czy litr w tą czy w tamtą... wazne ze jest wesolo ;)
Dziwne. Tyle (na trasie) to mi pali dwa razy mocniejsze 2.5 w benzynie. ;)Cytat:
Napisał Panicz Jakub
Niekoniecznie, bo ty wtedy bedziesz jechal 2 razy wolniej.Cytat:
Napisał bimski
To znaczy, że 145 może jechac 240-280km/h? :) Nie widze sensu szybszej jazdy po NASZYCH drogach niż równe 120-140.Cytat:
Napisał wasyl
mam na mysli ze on spali te 8 jadac zalozmy 150, ty wtedy spalisz ze 12 :P
No i tutaj Cię zadziwię, bo jeszcze nigdy nie udało mi się ze spalaniem średnim w trasie wyjśc poza barierę 10 litrów. ;) Minimum to 6,5 przy wszystkim wyłączonym i wleczeniu się 90km/h, a maks właśnie koło 9 przy tempie mocno szarpanym (120-200, oczywiście na niemieckiej autostradzie;)).Cytat:
Napisał wasyl
nie zdziwisz mnie, bo ja nie wierze w tego typu opowiastki. 6 garow i 6,5 litra haha, luz. tico tyle pali.