-
Pomoc w wyborze modelu 166
-
20.TB bym sobie odpuścił- mało cześci, rzadki model, nieiele osób je ogarnia. Ta z antena na bagażniku jest forumowa od któregos kolegi z forum. Najprędzej w tym kierunku bym szedl bo napewno wlasciciel nie ma nic do ukrycia i uczciwie powie Ci co jest do zrobienia w aucie. Reszta to ruletka. Nie pojedziesz nie zobaczysz to sie nie rzekonasz.
-
a jak jest ze zwykłymi silnikami 2litrowymi dają rde ? bo czytałem ze nie bardzo?
-
TS to dobry silnik o ile jest dbany, mam go w 156 i dbam i smiga. Sama jednostka jednak jest juz starawa i zdarzaja sie zatarcia. Odpusc zwyklego 2.0. 2.0V6 to co innego, ja bym si ejednak bal tego silnika (2.0 TS) 2.0 TB tez w sumie..
-
Każda pliszka swój ogon chwali- widzę, że szukasz zagazowanej alfy. sam posiadam 2.5 b/g i sobie chwalę . przedtem miałem teoretycznie mocniejsze auto- mondeo st 220 ale po przesiadce w alfę mogę stwierdzić tylko, że alfa ma lepiej ze stopniowaną skrzynię biegów i po mimo mniejszej mocy lepiej się zbiera, pozostaje ci obejrzeć te auta i skupić się na paru rzeczach po pierwsze stan tylnego zawieszenia (wszyscy wymieniali tylko przód) jak będziesz na przejażdżce to nie omijaj dekli kanalizacyjnych- jak cię szarpnie tyłem w bok to oznaka, że tył do remontu( wymiana tulei), po drugie silnik 1. czy po rozgrzaniu nie szarpie na wolnych obrotach , jak nim będziesz jechał to depnij do odcięcia na 3 lub 4 i trochę poczekaj ze zmianą biegu- jak przeżuci z gazu na bene to oznaka,że gaziarz się nie postarał, sprawdź rurę dolotową ( to harmonijka z nią są problemy- lubi w starszych autach być popękana) wjedź na kanał i obejrzyj układ wydechowy- jest kosztowny i ciężko z używkami . podnośniki szyb i centralny zamek .
sam obejrzałem 14 alf zanim się na swoją zdecydowałem, to są auta z duszą jak rzadko które ;) ; wyposażenie niezbędne - miernik lakieru
osobiście bym odpuścił 2.0 ts, 166 to doś duże auto - spalanie na gazie będzie podobne +- 2l. poza tym to albo 2.5 lub 3.0 (marzenie 3.2) ale to ostatnie to jak święty graal rzadko kto widział lub jechał ;)
-
czyli celowac 3.0v6 ... te 2.0ts tez mnie kusi (a bardziej żone ) ja tam bym wolał 3.0:)
-
Cytat:
Napisał
czursson
czyli celowac 3.0v6 ... te 2.0ts tez mnie kusi (a bardziej żone ) ja tam bym wolał 3.0:)
Żonie 147 2.0:)
-
Widzę, że szukasz z LPG to polecam tylko i wyłącznie wolnossaki czyli 3.0 i 2.5. Z tych dwóch to polecam 3.0, bo dlaczego kupować słabsze auto, jak można mieć mocniejsze:P
Do tego zwróć uwagę, na to, że 166 ma 3 generacje a nie 2. Czyli 98-2001, 2001-2003 i potem 2004 FL, polecam auta z lat 2001-2003 przed FL z czarnym kluczykiem scyzorykiem, są jakby lepiej wykonane, nie ma problemów z korozją progów i klika innych spraw poprawiono. Do tego w przypadku LPG polecam kupić auto bez i potem samemu założyć, bo ciężko trafić auto z dobrą, dobrze wystrojoną instalacją.
-
Cytat:
Napisał
mikell0
Żonie 147 2.0:)
no pierwsza myśl tak była zeby kupic 147 :)
a jeszce jedno jak jest z spalaniem ? do niedawna jezdziłem Laguna 2 3.0v6 i spalanie miałem w graicach 12-13l
-
Można jakoś rozróżnić auta pomiędzy 1 a 2 generacją (przed liftem?) Chodzi mi konkretnie o rocznik 2001, w którym miesiącu nastąpiła zmiana generacji? Jest jakiś znak rozpoznawczy?