Czy tylna wycieraczka pracuje idealnie symetrycznie? Bo ja odniosłem wrażenie, że mi się obwiesiła (tzn. z przeciwnej strony ślad zostawiała wyżej niż pozycja "spoczynkowa"), wymieniłem ramię wycieraczki, ale nadal jest tak samo...
Printable View
Czy tylna wycieraczka pracuje idealnie symetrycznie? Bo ja odniosłem wrażenie, że mi się obwiesiła (tzn. z przeciwnej strony ślad zostawiała wyżej niż pozycja "spoczynkowa"), wymieniłem ramię wycieraczki, ale nadal jest tak samo...
ja kiedy uzywam tylniej wycieraczki to przednie sie czasami zawieszaja lub chodza bez zatrzymania dopiero musze auto uruchomic ponownie...od miesiaca nic sie nie dzieje jakos wszystko dziala poprawnie ale w tamtym roku masakra...
Julka miala virusa ale chyba sama sie wyleczyla :P
Panowie to oznaka złamanego cienkiego zielonego kabelka (w prawej wiązce bagażnika) który daje sygnał zwrotny o położeniu wycieraczki. O jakości wykonania i stanie tych przewodów pisałem w wątku o światłach przeciwmgłowych
Potwierdzam
W mojej Julce złamane były kable zarówno w lewej jak i prawej wiązce i wycieraczka tylna żyła własnym życiem. No cóż włoska jakoś-ć.
A mnie tylna właśnie w ogóle przestała działać, w ogóle nawet silniczka nie słychać, chyba trup...
Silniczek na 100% jest ok - to kabelek w wiązce przerwany....
Sprawdziłem, w prawej wiązce wszystko wygląda OK, zielony kabelek jest cały, natomiast w lewej jest taki czerwony bardzo cienki kabelek... oklejony taśmą izolacyjną dl kupy.
Pytanie, czy ktoś wie do czego jest ten kabelek, a ja mam zagadkę skąd ta izolacja? Kiedyś popsuł się zamek w bagażniku, tzn. na wyświetlaczu ciągle pojawiał się komunikat że
bagażnik otwarty. Byłem w serwisie, wymienili zamek. Jak się okaże że to był ten kabelek a zamek był OK to.... $!&*!#(*
Moim zdaniem to co innego.
Chodzi o to, że ramie wycieraczki wraz z osłonką ma pewną grubość.
WIęc żeby była stosunkowo symetryczna widoczność, to ramię wycieraczki w spoczynku ląduje nieco niżej jednak patrząc ze środka to wygląda dzięki temu na równo :)
Ale mogę sięmylić :)
No właśnie u mnie od środka wygląda nierówno, ale jak popatrzyłem na zdjęcia w necie, to chyba wszystkie Julki tak mają...
No więc dokonałem fachowych pomiarów i mi wychodzi co następuje - z lewej strony, w pozycji spoczynkowej, wycieraczka jest na wysokości jednej szerokości kluczyka/pilota od krawędzi szyby. Z drugiej strony ślad najczęstszego zasięgu (znaczy najbardziej czysty) jest na wysokości trzech szerokości kluczyka. Jest jeszcze drugi ślad, nieco niżej może z 1,5 cm, ale znacznie mniej czysty - zakładam, że tam dociera wycieraczka przy większych prędkościach.
Czyli kolejna konkluzja, że ten typ tak ma.
O! Dzięki bardzo za pomiary, czyli jest OK :).
u mnie jest w pozycji spoczynkowej 4,5cm od krawedzi szyby a po przeciwleglej stronie przy najwiekszym wychyleniu (na postoju) ta odleglosc to 7cm (byc moze w czasie jazdy było by to jeszcze mniej ) . A w czym to ma przeszkadzac? Od srodka nie widac zadnej asymetrii-jedynie moze po sladzie gdyby szyba byla cała z błota ale to tez trzeba sie przypatrzec, ja bym nie zauwazył tej rożnicy 2,5cm nawet bo w niczym to nie przeszkadza no chyba ze ktoś ma suwmiarke w oczach ;)
U mnie zauważyłem jeszcze kwestię, samo plastikowe ramię sienieco poluzowało prawdopodobnie od naporu śniegu ;)
Odkurzę trochę ten temat.
W swojej Giuliettie mam taki problem że tylna wycieraczka żyje zdecydowanie własnym życiem. Po uruchomieniu wycieraczki (niezależnie od metody: wsteczny, spryskiwacze, przełącznik) i wyłączeniu potrafi kilka razy machnąć, a następnie zatrzymać w losowo wybranej pozycji np. w pionie. Czasami zdarzy się że stanie we właściwej pozycji, ale to musi być naprawdę dobry dzień i bez deszczu :)
Czy ktoś miał podobne objawy i poradził z tym sobie? Czy może to być wina wcześniej opisywanego cienkiego zielonego kabelka w prawej wiązce? W którym miejscu szukać tego załamania?
Kabelek (wielce prawdopodobne) albo zaczyna padać, bo jest zanieczyszczony silniczek (stąd się zacina). Sprawdź go i przeczyść lub wymień. Stawiam na kabelek....
no powiem Ci że u mnie jest identycznie haha z tą wycieraczką
Na początku też myślałem o silniczku, ale wydaje mi się, że przyczyna jest inna. Gdy wycieraczka pracuje to robi to płynnie, bez zacięć. Jedyny problem dotyczy zatrzymania. Zdarza się nawet że wycieraczka po wyłączeniu w manetce nie zatrzymuje się wcale tylko pracuje przez kolejne kilkadziesiąt sekund. A jak się zatrzyma to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. Pasował by mi tu jakiś czujnik położenia wycieraczki, który spięty jest zielonym kabelkiem (według opinii osób które już dotykały problemu tylnej wycieraczki), ale jeśli ten kabelek byłby przecięty to chyba objaw byłby bardziej jednoznaczny.
Erykgo, czy udało Ci się rozwiązać problem ? U mnie w Giuliettie mam podobny problem a mianowicie, po włączeniu wycieraczka zawsze wykonuje 3 cykle przy czym (po wykonaniu 3 cykli) zatrzymuje się w miejscu, w którym akurat został wyłączony przełącznik przy kierownicy. Żeby wycieraczka zatrzymała się na dole trzeba w odpowiednim momencie wyłączyć przełącznik przy kierownicy.
Przez to nasuwa mi się pytania czy u Was w Giuliettach tylna wycieraczka też zawsze robi 3 cykle i czy zatrzymywanie się wycieraczki w sposób opisany powyżej jest też związany z zielonym kabelkiem ?
Niestety, jeszcze nie zabrałem się za ten temat. Koniec roku, święta i mało sprzyjająca aura powodują, że cały czas odkładam to w czasie. Wracając do samych objawów to faktycznie czasami zachowuje się dokładnie tak jak to opisałeś, ale częściej jest to losowe miejsce. Po wyłączeniu przełącznika przy kierownicy wycieraczka wykonuje jeszcze ok 3 cykle, a następnie zatrzymuje się losowo.
Ja niestety nie posiadam garażu, więc czekam na odrobinę ładniejszą pogodę, by dobrać się do tych wiązek. Nie chcę od razu lecieć z tym tematem do warsztatu, bo może to być jakaś bzdura, a zapłacę za to majątek. Ostatnio przerabiałem problem z czujnikiem START/STOP. Zapalił mi się "Check engine". ASO chciało za wymianę czujnika 600-700zł, a okazało się że był to tylko pęknięty przewód w wiązce czujnika. Znajomy udostępnił kanał. Kosztowało mnie to ok. 20min pracy i 30zł za pomoc.
U mnie podobnie się zachowuje. Z tym, że ona za każdym razem zatrzymuje się trochę dalej w stosunku do poprzedniej pozycji. Czyli za którymś razem osiągnie pozycję "0" i zatrzyma się w prawidłowym miejscu. Jak wtedy ją włączę, to zatrzyma się na pozycji "0" + trochę i tak dalej, aż do ponownego osiągnięcia pozycji wyjściowej :)Cytat:
po włączeniu wycieraczka zawsze wykonuje 3 cykle przy czym (po wykonaniu 3 cykli) zatrzymuje się w miejscu, w którym akurat został wyłączony przełącznik przy kierownicy.
Raz zauważyłem, że zaczęła działać prawidłowo, czyli po włączeniu i wyłączeniu, ładnie wróciła do pozycji "0".
Jak rozebrałem osłonę po prawej stronie to widziałem, że ktoś już tam był i naprawiał wiązkę. Myślę nad całkowitą wymianą obu tych wiązek, ale to dopiero jak aura pozwoli.
Ja też się wstrzymuję z naprawą dopóki nie będzie cieplej, bo na mrozie plastiki ściąga się raz :( Panowie Erykgo i Lucas_83 dajcie pls znać jak coś dziabniecie. Jak ja zrobię pierwszy to dam znać :)
szalejąca wycieraczka + "lid open" na wyswietlaczu
prawy czy lewy przepust na kable ?
- kolejny klient z szalejącą wycieraczką, co to jakis pomór ?
hehe, mi tylna wycieraczka żyła własnym życiem ;) nie zdążyłem się za to sam zabrać bo padło mi turbo :D Przy okazji naprawili mi wiązkę w ASO - zapłaciłem jakoś 230zł za naprawę wiązki. Serwis powiedział, że wiązka w przedliftach to standardowy problem. imho powinna być na to akcja serwisowa, bo to jest zwykła wada konstrukcyjna.
Wycieraczka to prawa strona kabli, czujnik otwarcia klapy nie wiem (u mnie był ok)
na tą wadę jest jedna rada- klapa z polifta- ma w innych miejscach otwory na kable
Tak się durnie podpytam, nie pamiętam, by ktoś zwracał na to uwagę. Czy przecierająca się wiązka to aby nie ryzyko zwarcia instalacji i potencjalnego zagrożenia pożarem? Może powiadomienie UOKIK o produkcie niebezpiecznym by problem rozwiązało..
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Otoczona jest niepalną gumą + tam są tak małe napięcia że nie, nie ma ryzyka pożaru.
Moja pojechała dziś na wymianę całej wiązki w ramach gwarancji. Lubie konkretne serwisy :D
A ja sobie dorobilem 4 nowe kabelki
-> ogrzewanie tylnej szyby
-> sygnal z wycieraczki
-> sygnal zamkniecia bagaznika
-> otwieranie bagaznika
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/03/212.jpg
prawa strona idealna, w leewj wylamane 4 sztuki (z czego 2 przed demontazem, a dwa w trakcie...
zobaczymy ie wytrzyma, jak krótko to jednak zainwestuje w reperaturke...
Mam ten sam problem tyle że u mnie po naprawie wiązki wycieraczka nadal nie działa prawidłowo, ktoś wie do czego wchodzi sygnał o pozycji wycieraczki? Wiązka rozebrana do nóg pasażera i przejście na przewodzie jest ok. Czy może być uszkodzona manetka? Komp. pokazuje błąd feadback tylnej wycieraczki
wyrok który ja dostałem - awaria silniczka, a dokładniej przerywacza zintegrowanego z tym silniczkiem. Objawia się to losowym czasem pracy wycieraczki i zatrzymywaniem się w różnych dziwnych pozycjach.
Wymiana silniczka ok 250 zł, rynkowy koszt przerywacza w dobrej izolacji 2,50 zł.
Mam ten sam problem. Wiazka u mnie jest raczej ok, na alfaowner jednemu z forum wymienili kompa body zeby naprawic wycieraczke...
Sama wymiana silniczka jest utrudniona - mocowanie na 3 duze nity:
Załącznik 224360
U mnie wymienili całe okablowanie - nie pomogło, potem silniczek wycieraczki - nic to nie dało, teraz stwierdzili, że to body computer. Czekam na dostawę, w przyszłym tygodniu się okaże co dalej.
no ja sprawdziłem wiązkę i silniczek mam z drugiej Giulki w której działa prawidłowo. Coś mi się wydaję że jak zwarło kable w przlotce klapy, to body dostało jakiegoś napięciowego strzała.
body trzeba jakoś programować i jakie koszty będą tego
Dołączam się do tematu, :) u mnie są te same objawy. Czyli uszkodzona wiązka przewodów z prawej strony?. Zielony kabelek.
Będzie chwila czasu to spróbuję rozebrać . Może ktoś robił fotki przy rozbieraniu chętnie obejrzę