Alfa Romeo 159 - wysokie koszty serwisowania?
Cześć!
Zastanawiam się nad kupnem Alfy 159. Nigdy wcześniej alfy nie posiadałem, ale ten model jest przepiękny i ponoć fajnie się prowadzi. Do dyspozycji mam 20-25 tys. Auto będzie użytkowane głównie (ale nie tylko) w mieście, więc teoretycznie rozsądniej byłoby celować w benzynę, ale wiem jak jest z awaryjnością w alfoskich beznyniakach, więc chyba lepszy będzie diesel? Celowałbym w 2.0 170km, ale bardzo ciężko znaleźć egzemplarz pochodzący z Polski.
Pytałem na innym forum czy warto kupić alfę 159 i zdecydowanie mi odradzano ze względu na wysokie koszty serwisowania. Wolę jednak dopytać tutaj - czy rzeczywiście jest z tym tak źle?
Alfa Romeo 159 - wysokie koszty serwisowania?
Cytat:
Napisał
mesque
Może ktoś zrobił przed Tobą :D Miałem ten sam silnik i przy 205tys była kumulacja :D turbo drugi raz, dwumas, kpl sprzęgło, skrzynia :D wahacze były przy 220tyś :D, prawo serii :D
Wszystko jest kwestia tego w jakich warunkach auto jest eksploatowane. Moja przez pierwsze dwa lata swojego życia zrobiła 180k km na autostradach Beneluksu, potem 30k u drugiego właściciela w Warszawie, który o nią bardzo dbał a dalej 80k km ze mną, gdzie bardzo troskliwie sie z nią obchodziłem (na przykład w kwestii dwumasu sataralem sie nie schodzić z obrotami poniżej 2k obrotów i absolutnie unikać okolic 1.5k i niżej, które ponoć dla dwumasu są zabójcze), natomiast w kwestii wymian eksploatacyjnych dokonywałem ich nawet częściej niz potrzeba. Czyli warunki eksploatacji i dbanie o auto to podstawa.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk