Witam
Jaki olej do wspomagania należy kupić do alfy 159 2.0 jtdm 2011r ? niby piszę że tutela gi/r ale ja bym chciał wlać coś bardziej lepszego. Chciałbym olej najlepiej od Shella tylko nie wiem jaki.
Printable View
Witam
Jaki olej do wspomagania należy kupić do alfy 159 2.0 jtdm 2011r ? niby piszę że tutela gi/r ale ja bym chciał wlać coś bardziej lepszego. Chciałbym olej najlepiej od Shella tylko nie wiem jaki.
Gi/r - to jest oznaczenie klasy oleju do wspomagania.
P. S.
Tak przy okazji, nie wiem czy mieszanie olejów różnych producentów, nawet tej samej klasy, to jest dobry pomysł, no chyba, że wypłuczesz układ.
Ja jeżdżę na ATF 320 od kilku lat. Żadnych problemów. Zdaje się, że kol. Magil może też potwierdzić.
Tak, moim zdaniem nie ma lepszego niż wspomniany Mobil ATF320.
Kiedyś wlałem Shell S4, jednak wspomaganie nie chodziło tak gładko jakbym oczekiwał, więc wymieniłem na Mobil.
Przy każdej wymianie płynu najlepiej przepłukać układ.
Nawet jeśli był zielony płyn, to nie ma żadnych przeciwwskazań do zmiany na czerwony (tak ogólnie pisząc).
Kompletna bzdura, bo obydwa płyny mają inne parametry, jak choćby gęstość i nie przypadkowo ktoś wymyślił, żeby się różniły barwą.
"Stawiam talary, przeciwko orzechom", że nie poczułbyś różnicy między jednym, a drugim płynem, gdybyś nie wiedział, jaki jest zalany - to są mity - Tutela, to jest bardzo dobra marka olejów, zalewanych do samochodów koncernu Stellantis, a więc również Ferrari czy Maserati i w najmniejszym nawet stopniu nie ustępująca czy to Shell czy Mobil, tyle, że nie jest tak mocno reklamowana, bo jest to marka własna.
Parametry, które muszą spełniać oleje, tej samej klasy, są dla wszystkich jednakowe, a więc różnica między nimi, jest wyłącznie iluzoryczna, mogąca dotyczyć jakichś trzeciorzędnych i niewiele znaczących parametrów, które nie są ujęte w normach.
Po zakupie mojej 159 płyn pienił się i w zbiorniczku był ogólnie, że tak powiem syf straszliwy, a maglownica kwiękała.
Myślałem, że bez wymiany maglownicy nie obejdzie się.
No to kupiłem ATF 320 oraz nowy zbiorniczek. Wymieniłem zbiorniczek oraz jak tylko mogłem ściągnąłęm stary płyn i przepłukałem owym nowym ATF-em. Następnie, po kilku 2-3 płukankach, zalałem świeżym, tym nie od płukania i... chodzi do dzisiaj jak ta lala. Tfu, tfu!!!
Jeśli płyn się pienił, to albo dopadła Cię awaria znana chyba wszystkim użytkownikom 159, czyli wadliwy zbiorniczek wspomagania, albo ktoś już wcześniej popełnił taki błąd, jaki sugerował magil, czyli zmieszał płyny, których mieszać nie wolno - gdybyś, po wymianie zbiorniczka i wypłukaniu układu, zalał go Tutelą, to miałabyś dokładnie taki sam efekt, jak po ATF :)
[MENTION=89137]yaniq[/MENTION]
Nie piszę na podstawie teorii, jak ty. Piszę na podstawie praktyki. Ponieważ dużo robię samodzielnie i nie powielam "mądrości" Jak te powyższe. Normalnie mogę każdemu wyjaśnić bardziej szczegółowo.
A, skąd wiesz, że ja piszę na podstawie teorii?
A, co praktykujesz?
Ale co robisz samodzielnie, analizy fizyczne i chemiczne płynów do wspomagania i nikt Ci do tej pory nie powiedział, że te płyny nie są mieszalne?
No, to chyba od tego właśnie jest ten wątek, prawda?
Kol. yaniqu jak tego typu dyskusje jak post powyżej, to proponuję na priv. Szkoda zaśmiecać forum i bić pianę o coś, co nic nie wnosi.
Serdecznie proszę.
Co do tutelli, to nie twierdzę, że nie, ale ATF 320 miałem też w innych autach i sprawdził mi się doskonale, i dlatego piszę, co piszę. Na podstawie praktyki. Tak, zbiorniczek był z tych felernych.
Nie rób fermentu na forum, bo to nie klub dyskusyjny o d...Maryni. .
A, dlaczego proponujesz to mnie, a nie koledze magilowi, który twierdzi, że płyny o różnych parametrach są mieszalne, przez co może kogoś narazić na poważne problemy, wystarczy poczytać wątek o problemach ze wspomaganiem.
A, co konkretnie w moich wpisach "nic nie wnosi"?
W którym miejscu napisałem, że ATF 320, się nie sprawdza, bo ja pisze coś dokładnie przeciwnego, a mianowicie to, że czy to jest Tutela (nie tutella, w dodatku jest to nazwa własna, a więc wielką literą), czy ATF, czy jakikolwiek inny o podanych parametrach, to jest dokładnie to samo, bo musi spełniać te same normy.
Ponawiam pytanie, dlaczego nie tłumaczysz tego koledze magilowi i, które fragmenty moim wpisów zaliczasz do tych o d...Maryni?
To nie jest zawodnik do merytorycznej dyskusji. Nie dodałem go do ignorowanych tylko i wyłącznie z racji mojej funkcji tutaj, abym miał wgląd do publikowanych treści.
Jeśli ktoś ma wątpliwości w tym temacie, chętnie pomożemy je rozwiać (w miarę naszych). Zapraszam do zadawania pytań.
- - - Updated - - -
Jedynie do tego się odniosę, aby żaden z Forumowiczów nie miał wątpliwości - płyny tzw. zielony i czerwony nie są ze sobą mieszalne i nigdy tak nie napisałem.
Jeden z niewielu „głosów rozsądku” na tym forum. Jak myślisz, dlaczego zaleca się wymianę płynu na Tutela GI/R w przypadku wystąpienia hałasu w układzie wspomagania?
https://www.hella.com/techworld/pl/b...erownicy-9667/
Jeśli masz na myśli odwieczny problem ze wspomaganiem, to problemem jest zbiorniczek, a dokładnie zaworki w nim, a nie płyn - ktoś sobie wymyślił, że problemem może być plyn, a nie jest - skąd wiem? - ano stąd, że sam ten problem przerabiałem kilka lat temu i wymieniłem tylko zbiorniczek, a płyn pozostał taki, jaki był, czyli GI/E - nie słyszałem, żeby komukolwiek, po wymianie zbiorniczka, ale bez zmiany płynu na GI/R, problem powrócił, a więc, moim zdaniem, to jest mit z wymianą płynu, chociaż, oczywiście jak ktoś chce to zrobić, to jego wolny wybór, a problemy ze zbiorniczkiem dotyczą również tych egzemplarzy, które fabrycznie miały GI/R.
Dzięki za odpowiedź. Parametry lepkości dość się różnią w zależności od płynu. Co prawda 320 i GI/R mają dość zbliżone, ale jednak Hella zaleca wymianę. Może chodzi o fakt, że w Polsce mało kto płyn zmienia. O jakich zaworkach piszesz? Ja w zbiorniczku znalazłem tylko sitko. Możesz coś więcej napisać w tym temacie? O jakim odwiecznym problemie piszesz? Bo na tym „forum” to powstała już księga baśni.
Jedni nazywają to sitkien, inni zaworkiem - nie rozbierałem zbiorniczka, po prostu go wymieniłem, po tym jak zaczął się ten charakterystyczny efekt, który ktoś słusznie nazwał "gumowaniem", a w zbiorniczku olej zacząl się "gotować" - stary mi został, a więc może kiedyś, jak znajdę czas, to się do niego dobiorę, bo póki co, od kilku lat, po wymianie zbiorniczka nic się nie dzieje, a to, że wymiana płynu to zwyczajna "bujda na resorach", powiedział mi nie kto inny, jak pracownik serwisu, który akurat był w sklepie z częściami w ASO Alfy w Warszawie.
Co do płynu to mam inne zdanie. Najlepiej widać to w maszynach z hydraulicznymi pompami, bezpośrednio zanurzonymi w oleju. Po ok. dwóch latach, zwłaszcza w niższych temp. pompy zaczynaja hałasować. Po wymianie oleju pracują cicho. Płyn traci swoje właściwości, i „zbiera” wodę. Z tego co piszesz, wyglada na to, że to „gumowanie” to nic innego jak spadek ciśnienia z powodu ograniczonego przepływu, który powoduje, że zawory modulacyjne nie mają wystarczającej ilości płynu. Dzięki za odpowiedź.
W pompach, o których piszesz, to producent określa rodzaj i klesę oleju hydraulicznego, a nie użytkownik, któremu się wydaje, że wie lepiej niż "fabryka" - nie oceniałem tego, czy jeden jest lepszy, a inny gorszy, ale to, że w przypadku niedomagań wspomagania w 159, płyn nie ma nic do rzeczy, a zalecenie jego wymiany to mit.
Jednak to Alfa zaleca wymianę płynu. Masz rację co do użytkowników. Zwłaszcza w Polsce, wszyscy wiedzą lepiej.
Wkleiłem Ci wyżej link. W procedurach naprawy. Z tego co się orientuję, późniejsze wersje też miały zmieniony płyn, ale tego pewny do końca nie jestem.
Link jest do strony Helli, a nie Alfy, Fiata czy Stellatisa - jeszcze raz - w Alfach, nie wiem dokładnie od którego roku, zalewano fabrycznie GI/R, ale to nie zapobiegało awarii zbiorniczka, mało tego, w wielu Alfach, które miały zalewane GI/E, nie było problemu ze zbiorniczkiem - jest cały wątek o tym, a więc "nie wyważaj otwartych drzwi" :)
Zbiorniczek miał zmiany, więc to one, albo ich brak mogły powodować jego uszkodzenie. Choć z obserwacji (nie tylko Alfy) zaobserwowałem, że na uszkodzenie „filtra, sitka” ma wpływ czystość oleju, i jego jakość. W wielu markach ten filtr się czyści. W Alfach z GI/E były za to inne problemy ;) Hella jest producentem komponentów układu wspomagania. W dokumentacji napraw, również jest zalecana zmiana na GI/R. Parametry oleju bardzo się różnią. Lepkość ma czasami różnice na poziomie 100%. Lepkość jest to parametr charakteryzujący opory przepływu, jakie stawia płyn (ciecz lub gaz) podczas przemieszczania się. Lepkość określa wewnętrzne tarcie płynu i jest odpowiednikiem współczynnika tarcia, występującego w przypadku wzajemnego przemieszczania się ciał stałych. Opory ruchu płynu zależą od struktury jego cząsteczek i są bezpośrednio odpowiedzialne za wielkość sił, jakie muszą być przyłożone, aby wymusić przepływ. Lepkość płynów jest funkcją temperatury. Maleje wraz ze wzrostem temperatury. Warto dodać, że płyny różnie reagują na temperaturę, ale to temat na odrębną „bajkę”. I o ile jestem w stanie uwierzyć, że przy układzie który jest w dobrym stanie (trzyma parametry) zmiana płynu może być nieodczuwalna (wydajna pompa „radzi” sobie z lepkością) o tyle w układach zużytych (a takich w Polsce większość), to zmiana oporów będzie miała wpływ na działanie.
No i tu masz samo sedno problemu - Hella mówi "wprawdzie zrobiliśmy gówniane zbiorniczki, które musieliśmy zmodyfikować, ale to może być problem ze stosowanym olejem", tyle tylko, że w układach z GI/R, ten problem również występuje ale do Ciebie to nie trafia, w zamian za to opowiadasz jakieś historie w żaden sposób nie związane z omawianym tematem, tak jakbyś w sprawie pękania opon twierdził, że problemem jest powietrze, którym są pompowane :)
W jakiej "dokumentacji napraw", o czym Ty piszesz?
Nie do końca. Zauważ, że jest napisane, by wymienić zbiorniczek, i olej ;) Nigdzie nie napisałem, że problem zbiorniczka rozwiąże wymiana oleju z jednego na drugi. Problem zbiorniczka rozwiąże regularna wymiana oleju, i czystość układu, choć wcale nie jestem pewien, czy zbiorniczek ma problem? Jego „problemem” jest zabijający się filtr, którego większość nie będzie potrafiła wyczyścić. Wydaje się, że jest tak skonstruowany, by go co jakiś czas wymieniać, podobnie jak wszystkie inne filtry. Natomiast według mnie zmiany miały na celu ograniczenie pewnych „niedomagań” układu, ale o tym już chyba pisałeś. To, że oleje mają różne właściwości czyszczące, i konserwujące jest faktem.Z jakiegoś powodu Alfa olej również zmieniła. W „Auto Data” znajdziesz to samo. Zgadzam się z Tobą w większości, natomiast w przypadku oleju, tylko częściowo ;) Różnica lepkości płynów: „czerwony”-38 mm2 przy 40 st.C. / „zielony” -18,5 mm2 przy 40 st. Tutaj trochę więcej o „zaworki” i jego działaniu.
https://www.alfaworkshop.co.uk/159_B...lacement.shtml
Przeczytaj dokładnie, jest napisane, że "należy" wymienić zbiorniczek i "można" wymienić olej - nie ma tam wymogu jego wymiany.
Nadal nie trafia do Ciebie argument, że w układach zalanych fabrycznie GI/R, również występował problem ze zbiorniczkiem, nie trafia do Ciebie argument, że producent zbiorniczka musiał dokonać jego modyfikacji i w tych zmodyfikowanych, pomimo dalszego stosowania oleju GI/E, problem ze zbiorniczkiem nie występuje?
W latach, w których do 159 zalewano GI/E, oleje o takich samych parametrach, zalewano do milionów samochodów, na całym Świecie, nie tylko do takich, do których podzespoły dostarczała Hella :)
No, w tym momencie mamy do czynienia, ze spiskową teorią dziejów - dostawca części do samochodu, skonstruował element bezpieczeństwa w samochodzie, który ma ulegać awarii, a następnie, jak te awarie następują, to jest zmuszony do modyfikacji, tak, żeby awarii nie ulegały?
A, kto z tym faktem polemizuje?
I, pomimo tej zmiany, problem nie zniknął - dotrze to wreszcie do Ciebie?
Wymiany płynów eksploatacyjnych zaleca producent samochodu, a nie poszczególnych jego podzespołów.
A, w jaki sposób można go zanieczyścić?
P.S.
To zdanie, to już jest szczyt manipulacji, dla, jakby to określił Jacek Kurski "ciemnego ludu, który wszystko kupi" :)
Cyt.:
"- Przepłukać układ kierowniczy nowym olejem (Tutela GI/R, ISO VG 22 zalecany przez Alfa Romeo)"
Nie, "Alfa Romeo" nie zaleca GI/R, koncern produkujący markę Alfa Romeo, zaleca Tutelę, bo to jest ich marka własna, poza tym, czym jest podmiot liryczny pod nazwą "Alfa Romeo" i dlaczego miałoby to dotyczyć tylko Alfa Romeo, w dodatku, pech tak chciał, modelu 159?
Czy to na ten zapis powoływałeś się pisząc o jakiejś "dokumentacji napraw", bo nie odpowiedziałeś mi na pytanie o tę "dokumentację" - byłbyś tak miły i napisał, co miałeś na myśli z tą "dokumentacją napraw"?
Zbiorniczek jest skonstruowany tak, by filtr wyłapywał zanieczyszczenia. W przypadku jego zabicia, „zaworek unosi się” by układ nadal działał, ale występuje wtedy zjawisko kawitacji . Filtr nie jest celowo zamontowany na sztywno, właśnie by umożliwić prace układu, nawet z zabitym filtrem. Pomijam fakt, że układ będzie działał (dużo ciężej) bez oleju, i to jest również spowodowane względami bezpieczeństwa. Naprawdę pytasz, jak powstają zanieczyszczenia w układzie kierowania? Przypomnę, że jest to układ „otwarty” a więc łapie wilgoć z powietrza. Dodatkowo występuje tarcie, a co ono powoduje, to chyba każdy wie. Napisane jest tak „ - Przepłukać układ kierowniczy nowym olejem (Tutela GI/R, ISO VG 22 zalecany przez Alfa Romeo)- Następnie napełnić instalację zalecaną ilością.” Nigdzie nie napisałem, że zbiorniczek działa z jednym olejem dobrze, a z innym źle. To jest Twoja interpretacja słów, które nie padły. Napisałem, że olej ma wpływ na działanie układu kierowniczego. zalecenia dotyczące wymian płynów, są zawarte w kartach produktowych, a te wyraźnie nakazują wymianę płynu co dwa lata. Pisałem już, że oprócz „Helli”, te same informacje zawiera Auto Data.
Nie, pytam w jaki sposób użytkownik, miałby dbać o jego czystość, w sposób inny, niż zgodnie z zaleceniami producenta wymieniać olej, jeśli takowe są.
To, w jakim celu należałoby go wymieniać na inny, niż zalany przez producenta?
A, ja napisałem, że nie ma na niego wpływu??? - bo zdaję się, że obalasz jakieś wydumane przez siebie tezy, jak tę, że różne oleje, mają różne właściwości.
Karty produktowe, to są dokumenty wewnętrzne producenta, użytkownika obowiązują zalecenia serwisowe, zawarte w kartach serwisowych i instrukcjach obsługi.
Jaki to ma związek z tym, że należałoby wymienić płyn na taki, o innych parametrach, niż zalał go producent?
Podaj dokładnie gdzie, to sobie to sprawdzę - żeby było jasne, pytam o zalecenie wymiany płynu z GI/E na GI/R, przez producenta - powtarzam - producenta.
Nadal czekam na informację czym jest "dokumentacja napraw".
Od początku napisałem, że olej ma wpływ na układ hydrauliczny a nie na zbiorniczek. Nie wiem jak trzeba obracać kota ogonem, by zinterpretować to w inny sposób. O zaleceniach przeczytasz, oczywiście jak do siebie to dopuścisz, w wielu miejscach. O układ dba wymieniając płyn oraz w tym przypadku zbiorniczek, w którym zabudowany jest filtr-zaworek. Producenci aut, często nie zalecali wymiany olejów w skrzyniach biegów. Producenci skrzyń, i płynów już tak. Kto miał rację chyba każdy wie. Producenci często zmieniają zalecenia po produkcji pojazdów, zwłaszcza, że technologia się zmienia. Również płynów. I tak się stało w tym wypadku. Tutela GI/R ma mniejsze opory (kilkadziesiąt procent) lepsze właściwości smarne, lepsze właściwości czyszczące, lepsze właściwości antyutleniające. Chyba na tym zakończę, gdyż nie czytasz uważnie,. Auto Data to właśnie system z dokumentacją napraw. Porady hella, to dokumentacja napraw, Alfaworkshop, to również „dokumentacja napraw”.
Wróćmy zatem do korzeni - w jakim celu, należałoby zmienić, fabrycznie zalany GI/E, na GI/R?
Nie, to są co najwyżej porady, które Ty przedstawiasz tak, jakby z nimi miał cokolwiek wspólnego producent, pisząc o jakiejś "Alfie" - taką samą "dokumentają napraw", byłby zapis Pana Ceśka, na serwetce jednorazowej, sporządzona podczas suto zakrapianej imprezy:)
Producent czyli Alfa Romeo zaleca wymianę płynu w Service News 41.01.10 , są w nim rownież informacje na temat wymiany zbiorniczkahttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...9166e8716c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3baf13643e.jpgCytat:
Podaj dokładnie gdzie, to sobie to sprawdzę - żeby było jasne, pytam o zalecenie wymiany płynu z GI/E na GI/R, przez producenta - powtarzam - producenta.
Nadal czekam na informację czym jest "dokumentacja napraw".
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
Podaj jakiś namiar na źródło, bo ja nie wiem co to jest "Service news" - producentem AR 159 był FIAT, Alfa Romeo, to jest nazwa jednej z marek koncernu i dlatego zaleca płyny eksploatacyjne Tutela, które są marką własną koncernu - obecnie Stellantis.
Źródło masz w poprzednim moim poście- zrzuty z dokumentacji serwisowej producenta.
Ale ja nie chcę zrzutów, tylko ich źródło.
Stellantis NV
Taurusavenue 1
2132 LS Hoofddorp, Holandia
Masz źrodło
Ale, że co miałbym zrobić z tym adresem?
Zrobisz co zechcesz, chciałeś źródło to Ci podałem