Kalibracja czujnika deszczu
Zakładam nowy temat, bo chociaż sprawa czujnika deszczu już się pojawiała na forum, ale bez skutecznych rozwiązań.
Procedura, która opiszę jest ważna dla tych, którzy wymienią przednią szybę z czujnikiem deszczu.
W szybie są wmontowane soczewki oraz zaczepy do montażu elektroniki od czujnika. Sterownik czujnika dostosowuje się do zmieniającej się charakterystyki załamania światła m.in. ze wzgledu na starzenie się szyby i zapisuje dane w pamięci flash modułu. Z tego powodu po wymianie szyby konieczna jest ponowna kalibracja układu sterującego sensorem deszczu, ponieważ dane zapisane we flashu "przekłamują" sygnały płynące z czujnika i sterownik źle je interpretuje. U mnie objawem była praca ciągła wycieraczek w trybie auto.
Procedura jest bardzo prosta. Należy pociągnąć do siebie i przytrzymać przełącznik wycieraczek powyżej 3 sekund (pozwolić żeby wylało się trochę płynu ze spryskiwacza) następnie nie puszczając przełącznika trzeba go przesunąć w pozycję auto (tzn. 1 klik w dół). Wycieraczki wykonają jeszcze kilka "machów" i zaparkują w pozycji "automatycznej" tzn kilka centymetrów pozwyżej normalnej pozycji.
To wszystko. U mnie od tego czasu automat działa bez problemu, tak samo jak przed wymianą szyby.
Wydaje mi się, że tę samą procedurę można zastosować w przypadku założenia używanej centralki od sterowania wycieraczkami z innego samochodu, ale tego nie miałem możliwości sprawdzić. Gdzieś na forum wyczytałem, że nie można zakładać używek w tym miejscu, tylko nowe moduły - wydaje się, że powyższa procedura może zadziałać i w przypadku wymiany sterowania czujnika na inny używany.