witam.mam wielka prosbe kto wie co moze byc przyczyna ze nie dziala mi nawiew w 166 na zadnym stopniu. co to moze byc :(
Printable View
witam.mam wielka prosbe kto wie co moze byc przyczyna ze nie dziala mi nawiew w 166 na zadnym stopniu. co to moze byc :(
a klima Ci sie wlacza???
po kolei:
bezpiecznik, rezystor srerowania prędkościami dmuchawy, przekaźnik dmuchawy, dmuchawa, uszkodzony panel, wiązka uszkodzona, zaśniedziałe złacza na dmuchawie - to mniej więcej wszystkie przyczyny
wlasnie sie nie wlacza klimaCytat:
Napisał Piotr34
sprzęgło od kompresora stuka? co się dzieje na wyświetlaczu jak włączysz klime? sprawdź bezpieczniki F5,F6,F9,F17,F18
a gdzie sa bezpieczniki od dmuchawy w ktorym miejscu mam te autko dopiero tydzien a bezpiecznikow tam jest sporo pewnie w roznych miejcachCytat:
Napisał Colin
klima sie nie wlacza wogoleCytat:
Napisał Colin
a gdzie sa te bezpiecznikiCytat:
Napisał Colin
http://img47.imageshack.us/img47/3395/schowek02bv2.jpg
pod kierownicą
pod kierownica? dzieki za pomoc
:wink:
Odgrzebię trochę temat.
Wentylator działał normalnie, ale w ub. tygodniu nagle się nie włączył. Tego samego dnia wybebeszyłem wtyczki pod ICSem i nie wiem, która z nich była przyczyną, ale wentylator zaczął po tym "zabiegu" działać.
Wczoraj podłączałem naprawiony moduł szyb i znowu kicha. Coś zdechło i już tego ni potrafię naprawić.
Nie sądzę że to spalony wentylator, bo pewnie coś z jego zasilaniem, ale rozłączyłem i wyczyściłem wszystkie dostępne wtyczki, bezpieczniki i przekaźniki (te na podszybiu pozamieniałem miejscami). Dalej nic.
Ktoś pisał o rezystorze i przekaźniku - czy możecie wskazać gdzie ich szukać?
Klimy nie potrzeba, ale poranek bez nadmuchu z ogrzewania będzie wnerwiający.
Nie macie żadnego pomysłu? Rano strasznie zmarzłem :/ Chciałbym zdiagnozować problem przed weekendem, bo muszę w sobotę wywalić nagrzewnicę, więc jeśli mi przyjdzie wymieniać dmuchawę to przy jednym rozpruwaniu wolałbym.
Edit:
Czy to: http://moto.allegro.pl/alfa-166-modu...247163503.html
jest rzeczywiście centralka klimy? Jeśli tak to chociaż wiem gdzie ta cholera jest :)
To spróbuję ostatni raz (to już prawie blog :D).
Sprawdziłem dziś przekaźnik od wentylatora i ten się załącza. Do wentylatora prąd dochodzi. Wtyczka ok, ale oczywiście nic nie działa. Wpiąłem woltomierz we wtyczkę i... O ile na rozpiętej wtyczce miałem normalne 12V o tyle po podpięciu i włączeniu napięcie spadło do ok 1V. Jest pewna szansa, że winę za to ponosi mój woltomierz, ale niewielka.
Przychodzi mi więc na myśl wybór pomiędzy wentylatorem a płytką oporową. Gdzie tę płytkę znajdę? W okolicach wentylatora? Konkretnie gdzieś?
Podczepie sie pod temat ja ogolnie potrzebuje zlokalizowac rezystor srerowania prędkościami dmuchawy. przekaźnik dmuchawy na tym mi najbardziej zalezy gdzie moge szukac tak 100%
Dziekuje i pozdrawiam
Przekaźnik dmuchawy jest na podszybiu. Jak podniesiesz maskę, odkręcasz "garb" na plastykowym podszybiu i pokrywę przekaźników i bezpieczników. Pokaże Ci się szereg czerwonych przekaźników, za którymi są bezpieczniki.
U mnie drugi od lewej to przekaźnik dmuchawy, ale podejrzewam, że w różnych rocznikach może być inaczej.
Rezystora nie namierzyłem, a właśnie jego podejrzewam. Jutro rozbieram całe podszybie i postaram się zrobić fotki.
U mnie również nawalił wentylator. Podczas jazdy z włączonym nadmuchem poleciał dym z nawiewów i po wentylatorze. Cały czas wywala mi bezpiecznik 30A na podszybiu (ten przy pierwszym od strony kierowcy czerwonym przekaźniku opisany w instrukcji nr 2 lecz błędnie podpisanym do rys. 88 a powinien być podpisany do rys. 91 - tak mamy w instrukcji dwa bezpieczniki nr 2 o różnych wartościach do tego samego rys.) po przekręceniu stacyjki. Czyli gdzieś doszło do zwarcia tylko teraz pytanie gdzie??
Hah! Właśnie odpowiedziałeś mi na pytanie, które hciałem zadać!
U nie powodem niedziałającego wentylatora było gniazdo tego bezpiecznika. Jak je wyczyściłem to wentylator zadziałał raz po czym.. spalił bezpiecznik.
Włożony był 15A, więc spaliłem w ten sposób 3 takie bezpieczniki i zacząłem szukać w instrukcji jaki powinien być. 25A daje radę, ale teraz już wszystko wiem :D
Cieszę się, że pomogłem.
Nieświadomie to liczy się tylko w połowie :P
panowie ... wiecie moze gdzie znajduje sie sterownik klimatyzacji to jest taka czarna skrzynka dokąłdnie taka http://allegro.pl/alfa-166-sterownik...428674949.html
nie działa mi w ogóle nawiew nic pisze mi na ics-ie momentary connection air faulty coś takiego :/
eper
Podepnę się pod temat nie działającej klimatyzacji - na ekranie komunikat OFF i brak reakcji na przyciski sterowania. Brak temperatury zewnętrznej - bezpieczniki pod kierownicą sprawdzone, przekaźniki w błotniku sprawdzone, przekaźniki na podszybiu sprawdzone...
ICS wyciągnięty, kostki dociśnięte ale bez zmian - a w innym temacie czy Navi ma swój osobny kod? Wyjąłem wtyczki z ICSa i teraz po wciśnięciu przycisku navi prosi o kod - ten do ICSa nie pasuje....
To pięknie załatwiłem, nie dość że nie ma klimy to jeszcze navi zablokowane... ciekawe czy Dayton wystartuje - sprawdzę jutro...
Navi się naprawiło ale klimy wciąż nie ma.... Nie działa też dalej termometr zewnętrzny - spiąłem go zastępując innym czujnikiem z lusterka i dalej cisza.... Dmuchawa podpięta na krótko nie działa - dostaje napięcie na wtyczkę (tą dużą) ale nawet nie drgnie. Czy powinna chodzić czy może za tą wtyczką jest jeszcze jakiś bezpiecznik którego nie sprawdziłem? Czy klima jest zależna od termometru czy raczej termometr od klimy?
Na początek do sprawdzenia :
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=174764&stc=1
Oraz dodatkowo wtyczki na panelu przycisków klimy i i samym module klimy pod ICS'em.
Bezpieczniki pod kierownicą ok, na podszybiu ok, przekaźniki zamieniane miejscami. Wtyczki za ICS ok teraz kopię do centralki klimy....
Kostki przy centralce ok...
- - - Updated - - -
Na schemacie są oznaczone punkty B E F G H I - gdzie to jest? - lewy błotnik?
A powiedz mi czy w zakładce trip w ICS'ie pokazuje ci zasięg, średnią prędkość itp.
Te pkt. to są wtyczki z drugiej strony skrzynki bezpiecznikowej.
W zakładce trip w podróży aktualnej i dotychczasowej mam czas podróży i przejechany dystans. W zakładce "to destination" mam same kreski - nie ma zasięgu, dystansu...
Kostki z drugiej strony bezpieczników też dociskałem - sprawdzę jeszcze raz czy nic nie jest przypalone....
Jęśli masz dostęp schematów to sprawdź napięcia na wtyczce modułu klimy, bo to z nim są problemy. Stąd m.in. brak wskazań w Trip'ie/
Niestety nie mam schematów ;/ czyli wentylator mogę pozostawić w spokoju? :) bo już wycieraczek dawno nie ma, 3 śrubek się pozbyłem ale cały czas mi siedzi w głowie brak wskazania temperatury....
Dzięki za schematy :) Alfa żyje własnym życiem, klima działa... Wykręciłem centralkę raz jeszcze i odpaliło - szarpie za przewody - ciągle działa... Dzięki danus77 - biorę się za skręcanie podszybia :)
Witam.
Odkopię trochę temat.
W sobotę nawiew działał. Był ustawiony na dmuchanie szyby przedniej i nagle z wylotów zaczął wydostawać się siwy dym. Auto zgasiłem ogarnąłem czy nic sie nie pali i wszystko ok, no prawie. Nawiew zdechł. Obejrzałem bezpieczniki i wywala ten na podszybiu. Na podszybiu gdzie są obok siebie 2 bezpieczniki 30A jeden z nich miał też przytopione gniazdo.
Dzisiaj podłączyłem inny wentylator i kicha.
Sprężarka klimy pyka na niskiej temperaturze, ale i tak nic nie wieje.
O co kurde kaman jej teraz?
Bezpieczniki zmienione, gniazdo zmienione i wentylator na pewno dobry?
Tak jest. I przyczyną było właśnie gniazdo. I niestety czeka mnie wymiana wentylatora bo ten pali bezpiecznik a inny śmiga aż miło...
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Niestety te wentylatory klękają. Jak mi się spalił drugi to w końcu dałem do regeneracji. Zobaczymy ile pożyje :) ale jest cały nowy :)
Marku - Gdzie regenerowałeś i ile kosstowała taka impreza? Może wychodzi taniej niż kupno zamiennika?
250zł. U kumpla teścia. Stary zawodowy elektryk. Wymienił mi tranzystory i całe uzwojenie.
Ja mam dość używek. A regeneracja to połowa ceny nowego. Myślę że warto.
Panowie skad idzie napiecie na wtyczke dmuchawy nawiewu? ,bo mi przestala dzialac dmuchawa. Na ics nie swieci sie OFF, normalnie mozna zmieniac poziom i kierunek nawiewu. Tylko wentylator stoi. Czy do wentylatora jest ten bezpiecznik 30A mały ze strony pasazera pod podszybiem i przekaznik ktory jest razem z nim spiety? Sprawdzilem tam wszystko ok,nawet gniazdo nie wytopione. A na wtyczce glownej do dmuchawy nie dochodzi wogole napiecie.
Bezpiecznik masz na podszybiu 2 z lewej strony auta (po tej,gdzie kierownica,bo niektórzy mylą strony auta).
Wiec tak, sprawdzilem ten bezpiecznik . Był nadtopiony,wymienilem na nowy, gniazdo jest odziwo jak nowe. No i dalej brak napiecia na wentylatorze. Jesli chodzi o przekaznik to wlasnie on jak wkladam i wyjmuje nie slychac zeby klikal,zamienialem z drugim obok i jest to samo. Tak jakby nie bylo sterowania przekznikiem. Gdzie dalej szukać? Co steruje przekaznikiem? ICS czy ten moduł pod ICS.em?