cześć małe pytanie:
mam fabryczne podstawowe radio w mojej 159-tce.
Dzisiaj natrafiłem przyciskając 2 razy przycisk cd, że radio przechodzi na aux...pytanie gdzie jest wejscie?
Printable View
cześć małe pytanie:
mam fabryczne podstawowe radio w mojej 159-tce.
Dzisiaj natrafiłem przyciskając 2 razy przycisk cd, że radio przechodzi na aux...pytanie gdzie jest wejscie?
Chyba będziesz potrzebował czegoś takiego: http://allegro.pl/aux-in-alfa-fiat-l...871524938.html
Dokładnie tak jak piszą alces1+Airen, z tyłu radia znajduje się wejście AUX trzeba kupić taki kabelek, wyjąć radio a to niełatwa sprawa w przypadku braku kluczy do wyciągania radia założyć złącze przepuścić ja zrobiłem to prawym boczkiem koło pasażera i korzystać :) z mp3 w naszym ułomnym radiu.
mi w sklepie car audio za free wyciągneli ale montowałem tez u nich CB, zakupiłem ten kabel ale u mnie już była ta żółta kostka i musiałem się podłączyć do nie (coś już tam było) i też puściłem z prawej strony, ja podłączyłem sobie tel
Witam.
Odświeżam temat z powodu takigo iż:
gdzie jest przycisk "CD" bo u mnie jest tylko "scan" wysuwanie plyty i inne pierdółki do radia.
Gdzie znajduję się ten przycisk ?
Z góry Dzięki :)
A jakie masz radio, bo chyba nie to standardowe Blaupunkt 939?
Nie takie , trochę różni się napisami na przyciskach , a tak to obudowa ta sama
Na środku w linii pięciu okrągłych przycisków,jeśli masz oryg. radio.
Przy okazji mam pytanie:czy też muszę dobierać się do radia za przeproszeniem od tyłu aby podłączyć mp3 jeśli w schowku przed pasażerem mam wejście USB ? Łopatologicznie proszę o wskazówki bo jestem człowiek starej daty. Dzięki i pozdrawiam.
Jak masz wejscie USB to nic nie musisz kombinować. Tam podlaczasz pendrive i będzie działać.
mp3-usb nie działa idelanie, często systemowy windows nie "widzi" wszystkich (bibliotek/zbiorów) mp3 (zdarza się to często przy zmianie nośników USB). Dodatkowo przyciski NEXT/PREV w przypadku USB działają jedynie z kierownicy, z poziomu radia nie można zmienić odtwarzanego utworu.
Dzięki za informacje,dziś będę sprawdzał jak to u mnie działa. Pozdrawiam.
---------- Post added at 11:22 ---------- Previous post was at 07:32 ----------
Zaiste działa i dokładnie tak jak pisze berez - sterowanie tylko z kierownicy.Dzięki.
Odświeżę temat. Proszę o info co trzeba zrobić / kupić aby cieszyć się wejściem AUX w radiu? Niestety nie mam USB, moje radio nie odczytuje MP3, a nie chcę wymieniać na inne więc pozostaje mi tylko podłączenie iPhone przez AUX. Z góry dzięki za odp.
Najlepiej tu sprawdzic. http://www.dension.com/
Czy któryś z Kolegów posiadający wspomniany kabel byłby tak uprzejmy i wskazał, do których pinów w kostce podłączone są poszczególne przewody (GND/L/R) ?
Nie uśmiecha mi się wywalać 30zł na kabelek, który mogę zrobić samodzielnie kosztem 5zł w 20 minut.
Dzięki!
Witam
prosze o info czy kazdy blaupunkt 939 ma możliwość podłączenia AUX u mnie ni cholery nie chce przejść w tryb AUX,
Moze dlatego ze mam Blue & Me? Czy ktoś z blue & me mógłby to sprawdzić ?
pozdrawiam
Może ktoś wie jaki kupić kabelek żeby korzystać z AUX w Blaupunkcie 939?
Przynajmniej przy niektórych orygninalnych radiach jakie montowali w 159 kabelki można sobie odpuścić. w każdym razie w mojej AR159 (2005r, radio tylko z CD) radio nie da uruchomić dodarkowego wejścia (to wejście zmieniarki) - radio musi się skomunikować ze zmieniarką żeby przycisk Source dał przełączyć na CHANGER. Zadnego AUX u mnie nie ma.
tak więc przynajmniej w niektórych przypadkach potrzeba zmieniarki lub jej symulatora (np z wejściem jack/USB/SD). U mnie skończyło się zakupem symulatora xCarlinka (jack/USB/SD), choć jest z nim trochę problemów to od 2.5 roku korzystam z niego.
A może ma ktoś namiary na miejsce w Warszawie, gdzie można fachowo i bezproblemowo wyjąć radio fabryczne w Alfie 159?
Wyciągnięcie radia to banał tylko trzeba kupić takie 2 specjalne uchwyty z drutu za parę złotych. na 99.9% takie będą dobre:
http://allegro.pl/klucze-haki-wyjmak...459259930.html
Nie trzeba uchwytów, 4 gwoździe wystarczą. Był już o tym temat.
Może komuś pomogę:
- radio można wyjąć 4 gwoździami ok 4 cm długości, trzeba je włożyć do oporu i pociągnąć za wszystkie na raz, trochę cierpliwości i na pewno się uda
- mam radio blaupunkt alfa 2006 rok, na allegro sprzedają kabelki tylko do alf >2007, kupiłem taki kabelek http://allegro.pl/aux-alfa-fiat-lanc...468918374.html i okazało się, że wchodzi w swoje miejsce, ale radio nie gra. Dokonałem przeróbki - wyciągnąłem dwa piny i przepiąłem je na drugą stronę wtyczki symetrycznie, po tym zabiegu wszystko działa. Wyciągnięcie pinów jest dosyć trudne, warto udać się z tym do jakiegoś elektryka, bo inaczej można zepsuć wtyczkę.
- w moim radiu w tryb AUX można przejść przyciskając przycisk CD w momencie kiedy nie ma płyty w radiu
no nie trzeba - sam wygiąłem sobie takie 2 uchwyty z drutu po jakiś starych wieszakach na ubrania i pilnikiem nadciąłem ten ząbek, nie chciałem jednak na początek opisywać dzikich sposobów.
U mnie jednak to tak łatwo nie szło - gwoździami napewno by się nie udało, a samorobnymi uchwytami udaje się raz na ileś razy. Z czasem dokupiłem sobie oryinalne uchwyty i też trzeba się naszarpać, choć udaje sie za 1-2 razem. Może akurat u innych idzie to łatwiej?
Witam, ja mam fabryczne radio w swojej alfie z 2005 i mam pytanie, czy te wszystkie przewody AUX, które są na allegro bedą pasowały?? Pytam, bo tam jest napisane, ze pasują do samochodów od 2006.
Witam,
Chciałbym podłączyć iPhona pod radio, tak aby móc odtwarzać z niego muzykę. Fabrycznie mam Blue&Me i port USB w schowku, ale nie mam zamiaru wydawać 400zł na fiatowski adapter.
Czy ktoś z was podłączał już telefon/odtwarzacz w ten sposób? Próbowałem kostką mini ISO i jackiem z wtyczkami poniżej, ale nie działa. Jak mam to zrobić albo jakich wtyczek użyć jeśli z tymi poniżej się nie da?
Załącznik 104951Załącznik 104952Załącznik 104953
Właśnie zamontowałem u siebie kabelek z wyjściem jack i podłączyłem do radio jako aux. Kilka uwag poniżej.
Nie wszystkie 159 mają możliwość podłączenia AUX do radia. Najprostsze (najstarsze) radyjka nie mają wyprowadzonych pinów w kostce z tyłu i nie mają na schemacie odpowiednich opisów. Tak to wyglądało u mnie:
Załącznik 106362
Do tego radia nie da się podłączyć prostym kabelkiem zewnętrznego źródła dźwięku. Takie radio można poznać po tym, że lewy górny przycisk nie jest do wyciszania ("mute"), ale do zmiany źródła dźwięku ("scr/scan").
Mi udało się trafić za grosze na szrocie radio z mp3, do którego szrociarze nie mieli kodu, więc sobie podmieniłem stare radio na nowe. Zdobycie kodu do radia jest dość proste, można na alfaowners.com w odpowiednim wątku o to poprosić:
http://www.alfaowner.com/Forum/ice-a...-ask-here.html
Radio z odpowiednimi wyjściami wygląda tak:
Załącznik 106363
Oczywiście, gdy na żółtej kostce mamy coś podpięte to trzeba przemyśleć co tam mamy podpięte i albo to wypiąć (bo jest to jakieś ślepe podłączenie nieistniejącego wyposażenia), albo... no właśnie nie wiem co kolega dwa posty wyżej tam może mieć.
Cała instrukcja podłączenia jest ładnie przygotowana tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...nym_radiu.html
BTW do czego służy wejście oznaczone jako "booster"? Nie dałem rady wypiąć tego pinu ze starej kostki i nie wiem do czego mi to służyło? Na razie odłączyłem, może jutro znajdę lepsze narzędzie do wypinania pinów z kostki i przełożę ten kabelek.
A czy ktoś może już rozgryzał temat aux'a w connect nav?
No dobra. Już wiem, że żółte mini-iso z mini jackiem nie pasuje do connecta. Mam do oddania za grosze taki kabelek, więc może komuś z normalnym radiem się przyda. Ja eksperymentuje dalej tym razem z niebieską kostką. W connect żółta jest od wzmacniacza.
Skontaktuj się ze sklepem Car-Tronic, napewno Ci pomogą
https://car-tronic.pl/
Witam,
Mam radio z 2006, chciałbym podłączyć pod nie USB przez transmiter AUX, jakich kabli bym potrzebował? może ktoś z was robił coś takiego?
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Może i ja też bym zaczerpnął wiedzy, a mianowicie jak podłączyć do navi. Mam na wyposażeniu zmieniarkę niestety nie widzi płyt. Czy w zamian za zmieniarkę można podłączyć np ipod? Czytałem o modulatorach zmieniarki, ale też podobno sporo z nimi problemów
witam a tak troszkę z innej beczki, jak kolega kilka postów wyżej zamieścił zdjęcie z opisem pinów jest tam opis pasujący do złącza USB, wiec nasuwa się pytanie czy do samego radia pomijając blue&me da się podłączyć pen-drive?
Bezpośrednio do radia się nie da.
Ja wymieniłem radio na inne oryginalne radio do 159 (takie co czyta również płyty z mp3). Przyznam, że po wymianie jakość dźwięku jest dużo lepsza niż ze starego radia (radio, cd i cd-mp3). Choć samo wejście aux-in jest dość ciche i czasem słychać sporo szumów.
Możesz też dokupić odpowiedni moduł do odczytu pendrive, kart pamięci lub podłączenia aux-in. Niestety słyszałem, że jakość dźwięku z tego nie jest rewelacyjna.
a trzeba jakieś przeróbki robić na radio z mp3 ?
Przeróbki na zasadzie Plug&Play