mam problem podczas jazdy sinik gasnie na 3 biegu i każdym następnym w góre powyżej 2000 ob ,na biegu jałowym jedynce i dwójce chodzi super trzeba sie zatrzymać i odpalić sam od nowa, czy ktoś spotkał sie z taką sytuacją ?
Printable View
mam problem podczas jazdy sinik gasnie na 3 biegu i każdym następnym w góre powyżej 2000 ob ,na biegu jałowym jedynce i dwójce chodzi super trzeba sie zatrzymać i odpalić sam od nowa, czy ktoś spotkał sie z taką sytuacją ?
Rzeczywiście - dziwne objawy - ale mimo wszystko zacząłbym od czujnika wału korbowego.
A filtr paliwa to kiedy zmieniałeś?
jedz kolego najpierw podłącz autko pod kompa zobaczymy co wyskoczy i będziemy myśleć
mi jak nie mogłem odpalić chcieli wymienić wszystko pompę wtryski a komp załatwił sprawę --- czujnik wału
byłem nakompie wsumie nic nie pokazało , wymieniłem narpiew filtr a następnie czujnik wału niestety nie pomogło , podobno słyszałem że może to być regulator cisnienia ale to już większy wydatek więc nie chcem wymieniać w ciemno , dziwi mnie to że samochó na 1i2 można kręcić do końca i nic sie nie dzieje :?:
Witam. Znalazłem coś takiego na innym forum gdzie był problem gaśnięcia jtd:
"Re: 1.9 JTD gaśnie podczas jazdy - pomocy
Autor: andypip☺ 16.11.07, 08:19
Dodaj do ulubionych
Odpowiedz
Przyczyną jest prawie na pewno czujnik położenia wału korbowego. Czy jak silnik
ci zgaśnie i próbujesz go odpalić świeci się lampka wtrysku? Sposób kontroli
jest prosty. Potrzebujesz do tego prosty omomierz. Zlokalizuj wtyk czujnika -
kolor brązowy 2 piny. Opór czujnika powinien wynosić ca. 860 om. Uruchom silnik.
Możesz się przejechać. W momencie jak ci silnik zgaśnie zmierz opór czujnika.
Prawdopodobnie będzie nieskończony. I to da ci pewność co do uszkodzenia czujnika."
Pozdrawiam
tak lampka sie swieci ale po odpaleniu gaśnie , i zaswieca sie przy zgasnięciu silnika , czujnik wału wymieniłem na nowy i nic nie pomogło
komin23, na jakim kompie byłeś mi badziewne nic nie pokazywały sprawę wyjaśnił oryginalny KTS bosza
niewiem co to był za komp i jaki program ale chyba nie orginalny
u mnie problem był z niedokręconą masą :) sprawdz instalację przy silniku . auto gasło podczas jazdy a na postoju no problemo
dokręcenie masy a nawet dodanie jeszcze jednego kabla masowego też nie pomogł ,kolejna wizyta w aso , wydatek 200 zł i nic zero poprawy niby wszystko jest ok a gasnie , tylko problem sie troszke zmienił moża go kręcić do końa ale delikatnie i w tedy nie zgasnie przy gwałownym dodaniu gazu w granicach 2000 ob zgasnie napewno
dzisiaj byłem u jakiegoś tam mechanika , bo servis nie dają sobie rady kazał wymienić pompe wtrysk ,powiedział zobaczymy co będzie dalej jak by to kosztowało 200 zł hehe , podłączylismy jeszcze raz pod kąpa u kolegi w gararzu i wyszeł wkońcu jakiś błąd ( przepływomierz ) i tak 3 razy to samo jutro kupie nowy i zobacze jaki będzie efekt , dziwne że do tej pory nikomu żadnym warsztacie tego nie pokazało
zanim go kupisz odepnij wtyk od niego i przejedź się-zobaczysz, czy jest jakaś różnica=szkoda byłoby tracić bez sensu kasę...
też o tym pomyśałem odpiełem i nie ma żadnej rórznicy dalej gasnie sam a silnik chodzi tak sam z podpiętym jak i nie , czyli prawdopodobnie jest całkiem zepsuty , chociarz dziwi mine to że przepływka może zgasić silnik no ale w alfie to wszystko jest możliwe pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc
A moze po prostu podjedz na hamownie i zasymuluj objaw na rolkach, bedzie czarno na bialym co i jak sie dzieje; bo tak to pewnie tylko blach nie wymienisz :lol:
no niestety wymiana przepływomierza nie pomogło dalej gaśnie , nie mam już więcej pomysłów
komin23, jedz na kts-a poświęć 50 zł zobaczysz co ci wywali bo inaczej wymienią ci połowę auta łącznie z pompą wtryskami komp musi byc naprawdę dobry
komin23, kolegę przy Chryslerze crd pseudo magicy za urwany kabelek przy wtrysku naciągnęli na 7,5 tysiąca
mam za duże cisnienie w w ukłdzie paliwowym to pokazało dzisiaj we wrocławiu w aso
mam za duże cisnienie w w ukłdzie paliwowym to pokazało dzisiaj we wrocławiu w aso
komin23, czujnik na listwie :)
czujnik na listwie , czyli chodzi o regulator cisnienia tak ? a czy to napewno to bo servisie nie potrafili powiedzieć na 100 % że on jest zepsuty , zaproponowali zostawienie sam na min 4 dni ale wiadomo z czym to sie wiąrze pewnie faktóra by był około 1000-2000 zł oczywiście ie zgodziłem sie
komin23, ten czujnik można oszukać żeby go sprawdzić i powinno byc wtedy dobrze
napiszę ci jutro jak muszę się zapytać kolegi
no to czekam na to jak go oszukać lub sprawdzić , dodam tylko żę jak go odłącze to sam wchodzi tylko na 3500 ob jsst zamulony ale nie gasnie sinik . to chyba sie włncza tryb awaryjny
Miałem dokładnie ten sam problem
Rozwiązanie banalne- sprawdź dokładnie czy nie jest pęknięta rura doprowadzająca powietrze do przepustnicy od turbiny. U mnie to było to - komputer pokazywał zbyt duże ciśnienie na listwie i pozostałe parametry w normie. Jak na razie zawulkanizowałem peknięcia i dodatkowo okleiłem całość taśmą taką srebrną z materiałem tzw. skóra słonia i jest lux.
Czy możesz sprecyzować gdzie w twoim jtd jest przepustnica ;// bo w moim jakoś jej nie mogę zlokalizować ??Cytat:
Napisał RedScorpion
już sprawdzałem rury wczesniej nie ma żdnej dziury ani peknięcia więc to chyba nieto jest przyczyną
No niefachowo sie wyraziłem sory :oops: chodzilo mi o to tam u gory co ta rura tam dochodzi do kolektora czy jak to tam sie zwie. (gumowa rura taka) :DDDCytat:
Napisał Bedboys
prawdopodobnie to czujnik cisnienia paliwa powoduje że sam gasnie po skasowaniu błędów nic nie pokazuje ale w momęcie gasnięcia pokazuje brak sygnału na (czujniku) regulatorze cinienia który jest w listwie wtryskowej, czy ktoś może wie czy moge go zastąpić innym to znaczy inne oznaczenie ma ale z dokładnie tego samego modelu silnika u mnie końcówka nr. jest 210 a przewarznie wszystkie mają 415 ,niestety nie moge nigdzie dostać z takim oznaczeniem jak u mnie
wracojąc do mojego tematu ,alfa wkońu naprawiona chociaż troche kosztował , wymienił nawet pompe wtryskową niestety dalej gasła od 3go biegu w góre , usterka była banalna na 4 tym pompowtrysku poluzniła sie wsuwka na kablu w kostce i nie stykała dokłdnie nie wykryli tego w ASO ani żaden inny mechanik , cały czas pokazywał 2 błęy zaduże cisnienie paliwa i brak sygnału na regulatorze cinienia dlatego też go wymieniłem i nie potrzebnie , wystarczyło tylko troche izolaci i alfa chodzi hehe . Dzięuje wszystkim za pomoc
Witam mam podobny problem w swojej Alfi 156 1.9 JTD silnik przechodzi mi w tryb awaryjny, a czasami nawet gasnie. Musze zostawic go na 1 min i normalnie odpala. Błedy jakie wykrywa komputer to czujnik podcisnienia listwy paliwowej. Alfa byla u mechanika wymienił wiltry paliwowe przeczyscił zbiornik sprawdził wtryskiwacze, przeczyscił jakis zawor i dalej to samo. Powiedział ze to morze pompa paliwowa. Czy ktos moze miał juz taki przypadek??
Regulator cisnienia paliwa do czyszczenia lub wymiany albo lejący wtryskiwacz
Gaśnie podczas jazdy. kontrolka świec mignie i auto albo szarpnie albo zgaśnie. podejrzewam pompe paliwa ale nie wiem jak ją sprawdzić. Na pewno podaje paliwo bo nieraz przejadę 20km i nic się nie dzieje a nie raz nie mogę przejechać 10 metrów. Może ma ktoś jakieś pomysły
Ja miałem takie obiawy w jtdku wtrysk lał:)
Wtryskiwacze sprawdzone nie leja, dzisiaj pojade z tym regulatorem cisnienia paliwa
Regulator cisnienia paliwa jest przeczyszczony i sprawny a usterka nadal. moja alfa szwankuje dopiero jak sie zagrzeje, prosze o pomoc
jeśłi przy ciepłym silniku to jest duze prawdopodobienstwo czujnika polozenia walu
Znajomy mechanik mi mowil, ze jesli przy cieplym silniku to sa poczatki objaw wlasnie tego czujnika
Witam a jak sa takie objawy przy zimnym silniku co to moze byc
No dobra rada bylem u 2 mechanikow i w 2 serwisach mechanicy mowia ze na 60 % regulator cisnienia a w serwisie mowia ze samochud nie wykazuje usterek i nie wiem co dalej