-
Dobre pytanie, w starszych rocznikach MiTo instrukcja podaje 5W30 w nowszych już 0w pytanie czy to efekt zbierania doświadczeń i eliminacja słabego oleju /star PE/ czy wlaśnie kwestie konstrukcyjne silnika[/QUOTE]
Dzwoniłem w tej sprawie kiedyś do centrali FCA i po kilku dniach dostałem odpowiedź, że zmiana oleju zalecanego związana była z nowszą normą emisji spali Euro ileś tam w autach po FL.
-
Minęło parę dni po błędzie P1064, zrobiłem płukankę, wymieniłem olej (miał 2100 km), zmiana oleju w ECU, nietsety ale centralka nie obsługuje mi korekty modułu po wymianie, ale samo wyznaczenie wymiany oleju zdaje się coś zmienia w nastawach ... jeżdżę i czekam co będzie dalej.
Błąd zrobiłem, że nie odnotowałem wskazania temp. oleju jakie miałem w chwili aktywnego P1064.
Po lekturze na temat ścisłego związku parametrów pracy uniair z temp. oleju, mam przemyślenia, że może to być przyczyną chwilowego "samopsucia" się tego ustrojstwa.... takla moja hipoteza w tej chwili.
-
Wg mojej wiedzy nawet Abarth zaleca 5W-40 do MA
-
1 załącznik(i)
Panowie, kupiłem kilka dni temu Giuliettę, 1.4 MA 170 km, przebieg 93 tys serwis od nowości ASO. Dzisiaj pierwszy raz wyjechałem na trasę, gdzie można było przycinąć no i jak temperatura silnika się podniosła przełączyłem DNA na D i w 2/3 mocy jazda. Przy przekroczeniu chyba 140 km/h check i przełaczenie w tryb N. Pojechałem na kompa i pokazało taki błąd, który po trzecim odpaleniu się nie pokazał. Po podłączeniu na kompie pokazało to co w załączniku, błąd usuneliśmy i auto jedzie normalnie na każdym trybie. Po checku auto w trybie N jechało normalnie, miało moc i chodziło równo.
-
No to nie ma co czekać, tylko czym prędzej wymieniaj olej na 0w30 lub 5w30.
Nie będę oryginalny, ja jeżdżę na AMSOIL AZO (0w30)+ AR9100 - problem znikł raz na zawsze, tzn. już zrobiłem na takim czymś około 2000km i nie miałem żadnego "check'a".
Przed wymianą płukanka AR2820 na gorąco 30 minut.
Zachęcam do lektury amerykańskich "testerów" multiair - sądzę, że jest bardzo wiarygodny:
(niestety ale nie mogę dodać linka do artykułu z powodu małych ilości moich postów) - wyślę ci go na PW
Zalecany jest olej z aprobatą Chrysler MS-6395
MOCNE ZALECENIA:
Owner’s Manual
Oil Change - 8,000 mile (or 6 months) oil change interval
Oil must meet Chrysler material standard MS-6395 4 quarts of 5W30
Czyli jak na razie spokojnie, coś się zaczyna dziać ale jest do uratowania.
Adam
-
Dzięki za pw. Po majówce wymieniam olej wg zaleceń, póki co zrobiłem 300km i cisza...
-
Na problemy z uniair wymiana oleju nie pomoże. Ani na taki sam ani inny.
Polecam lekturę forum.
Silnik do otworzenia i sprawdzenia tuleji, choć tu może być problem z elektrozaworem.
Można też do aso i moduł wymienić za jedyne 5kpln.
-
Tak czytam o waszych problemach z modułami i się zastanawiam, kiedy mnie to dopadnie. Cały czas jeżdżę na Selenii Star PE. W związku z tym mam pytanie, co lać z produktów dostępnych w ASO ? bo nie chce mi się jeździć specjalnie za olejem?
-
Nigdy nic nie zamawiałes wysyłkowo? ;) Naprawdę "podziwiam" tych co jeszcze odważnie leja selenie K. 3 dni temu widziałem julke znajomych po ok 30 tys na selenii. Pod korkiem było czarno - nie brązowo , czarno! Czegoś takiego to jeszcze nie widziałem. I potem dziwić się że moduły padają.....
-
A skąd pewność że produkt kupiony wysyłkowo będzie lepszy o Selenii, u mnie jakoś moduł MA nie padł, a mam najechane ponad 120k km i pod korkiem jest czysto. Więc dlaczego mam kupować coś innego niż oferuje ASO - tylko dlatego że ktoś uważa że Selenia jest zła?. Ja nic negatywnego powiedzieć nie mogę o tych olejach. Zadna Alfa od ich stosowania u mnie się jeszcze nie popsuła. Gdy miałem Alfę 156 JTD 16V najeździłem na Selenii ponad 300k km i pewnie jeździ dalej. Wiem że JTD i MA to dwa różne światy. Jednak czy ktoś ma takiego pecha, czy po prostu kupowane są samochody z mocno cofanymi licznikami i później problem, bo moduł MA padł po XX kilometrach. Więc wolę zmienić Selenię 2x do roku lub co 10k km, niż bawić się w wynalazki. Dlatego pytam, czy ktoś jeździ na czymś innym oferowanym w ASO i nie mam na myśli Castrola z beczki.