Właśnie tego się boję, nie są to małe pieniądze a efekt może być różny. Tym bardziej, że mój TS jeździ ładnie, oprócz tego, że ubywa tego oleju, nic się nie dzieje.
Printable View
Właśnie tego się boję, nie są to małe pieniądze a efekt może być różny. Tym bardziej, że mój TS jeździ ładnie, oprócz tego, że ubywa tego oleju, nic się nie dzieje.
A tak zupełnie z innej beczki.
Wam również tak pracują wasze TS-y jak na filmiku z pierwszego uruchomienia?
ten dźwięk z filmu nie jest normalny. w tym konkretnym przypadku to jeszcze nie napełnione hydrauliczne popychacze zaworów.
Przez pierwsze 200 km zjadła ponad 0,5 l minerala po 200 km zmiana filtra i oleju na 10w40 i zrobiłem ok 1000 km może ubyło ok 100 ml ciężko stwierdzić w sumie stan na bagnecie się niewiele zmienił. Teraz po 2000 zmiana na jakiś dobry docelowy olej i zobaczymy co będzie się działo :) Na ten moment naprawa przyniosła zamierzony skutek a nawet kilka innych rzeczy się poprawiło tzn nie ma porannego zamuła, silnik po rozgrzaniu nie klamocze tak ,,głucho'' i mam wrażenie ze odzyskała parę KM :P
Staraj się często hamować silnikiem, i też go nie zamulaj ;)
Jaka grubość uszczelki pod głowicą zostasowałeś? Też planuje wyżej wymienione czynności i nie wiem czy zastosowanie seryjnej uszczelki po planowaniu głowicy bedzie zdrowe dla silnika, i czy nie zmieni to parametrów spalania i kompresji. Dodam że mi również spala duże ilości oleju .. powyżej 1l/1000km, na zimnym efekt spadochronu, a kompresja na kazdym w przedziale 15-16.5 a na jednym blisko 17 jednostek wiec raczej dużo za dużo.
Ja u siebie wymieniałem uszczelkę pod głowicą, i założyłem grubszą uszczelke bo te seryjne to prawdziwy szit :/
Podobno na głowicy jest oznaczenie jak bardzo można ją planować w postaci 3 oczek, dziurek lub czegoś podobnego i stąd moje pytanie czy uszczelki również sa w 3 rozmiarach? Dużo czytałem na ten temat ale nigdy odpowiedz mnie nie satysfakcjonowała bo każdy mówi jak mu pasuje. Jakiej firmy założyłeś i gdzie ja kupiłeś?
btw macie może manuala? Chodzi mi o serwisówke a nie instrukcje obsługi bo nawet nie wiem jak dokrecać głowe i z jaką siła, a już myśle na remontem niebawem :)