W 90% przypadków zużycie dpf polega na jego fizycznym zapchaniu popiołem który zostaje po wypalaniu.
Ale to wszystko zależy od kompletu kosztów, nowy DPF w zamienniku to wydatek ok 1300 zł.
Printable View
Używany tylko po to by go chyba wykastrowac
- - - Updated - - -
A i wdlg Ciebie odpowiedź że źle przeprowadzona regeneracja jest pomocna? Śmieszne a co do astry czemu ja miałbym je wyciągać jak to samochód kolegi i ich nie wyciągał tylko tak jeździ i wypala mu się co 500 km
Niet, aby zregenerować i wsadzić w auto jak zaczną się cyrki ze sprawdzaniem spalin, a zaczną się to tylko kwestia czasu.
Parę lat temu nie było usług regeneracji DPF i w przypadku zapchania filtra były dwie opcje:
kastracja w cenie do 1000 zł
wymiana na nowy za 3-5 tysięcy
Dziś już nie warto kastrować, bo regeneracja kosztuje 400 zł :)
Jeszcze trochę czasu minie zanim wejdzie to w życie
- - - Updated - - -
Mój był regenerowany i nic to nie dało dlatego wywalam zresztą i tak obawiam się o głowice więc wolę spać spokojnie
Jeśli piszesz że 90% problemów z dpf to popiół w nim to wystarczyło by go wymontować usunąć popiół i gitara a tak raczej nie jest bo wtedy większość by go nie usuwała. Pomijając oczywiście to że kastracja jest dla silnika i jego żywotności najlepszym co można zrobić.
Witam. Jestem po zabiegu wycięcia dpf i wyłączenia egr. Filtr był w miarę zdrowy, cykle wypalania co mniej więcej 1500 kilometrów, ale denerwowało mnie dymienie przy wypalaniu w mieście. Dodatkowo zwiększał się stan oleju. Filtr zastąpiłem katalizatorem firmy Magnaflow żeby ograniczyć dymienie i ew problemy z kontrolami na drodze :) P
Najlepiej bylo by nawet jakiś sportowy katalizator wsadzić
wszyscy krzyczą za wywalanie DPFa, ale po usunięciu auto nawet nie kopci, chyba że ktoś ma chipa to trochę podkapca :)