Ja leje zwykłą plus ARCHIOL i jest git sprawdzam korekty co kilka miechów i jest cały czas o.k.
Ja leje zwykłą plus ARCHIOL i jest git sprawdzam korekty co kilka miechów i jest cały czas o.k.
To prawda, smarność nie powala. Ale ogólnie, paliwo wydaje się niezłe - w wielu miejscach wartości są znacznie lepsze niż granice wyznaczone przez normy. Chodzi przede wszystkim o zanieczyszczenia i pozostałości po spopieleniu/koksowaniu (czyt. zdolność tworzenia nagarów) i stosunkowo lekki skład frakcyjny. Ogólnie, paliwo dość lekkie, trochę bliższe zimowemu, wydaje się naprawdę fajnej jakości. A do tego cena... surprise! 3,99 zł (albo z jakimś tam kuponem jeszcze taniej). Gdyby tylko ta smarność i liczba cetanowa były nieco lepsze..
Chyba zrobię mały test. Przy najbliższym tankowaniu spróbuję wlać to Tesco i dodam 1:1000 AR6900D-Max dla podniesienia liczby cetanowej i smarności. Koszt łączny wyjdzie jak za zwykłego eko-diesla z dodatkami FAME, a jakościowo powinno być to paliwo bezkonkurencyjne. Ciekawe czy taka mikstura posmakuje mojej Belli, bo póki co Vervą się oblizuje zawsze.. :P
Ja aktualnie mam AR6900 wlane do Vervy :D Lałbym do zwykłego ON bo 20gr tańszy ale zwykły ON z Orlenu też ma smarność w okolicach 400, a verva koło 190.
Wiecie co ja mam w nosie te karty bo to jest Polska i cholera wie kto to wydaje i jakie ma układy. Ja od lat tankuje tylko na BP ewentualnie shell i nigdy na tych stacjach się nie zawiodłem. Teraz do 1.9 jtdm tez tankuje ultimate i silniczek pięknie pracuje, dpf czysty i wtryski w lepszej kondycji niż przed rokiem. I w życiu nie uwierzę ze na Tesco jest lepsze paliwo. ... osobiście znam przypadki uwalonuch wtryskiwaczach w toyotach, zapchanym dpf w VW po roku tankowania na Tesco. I co z tego ze lotos. ...
Nie ma co siać fermentu ja tankuje od 2 lat na auchant do tego Archiol i jest git, silnik się nierozleciał wtryski w super stanie. Jak dobrze wiesz paliwo na stacjach w Polsce są z dwóch miejsc orlenu lub lotosu, tylko typu vpower itp. na innych stacjach różnią się dodatkami i są inne lepsze od zwykłej ropy. Jak zalewasz tylko zwykłą to tankujesz albo jak z orlenu albo lotosu.
Zalałem dla ciekawości na BP tą co niby czyści układ paliwowy i faktycznie silnik chyba lepiej pracował ale wychodzi zbyt drogo, wolę dodawać dodatek do zwykłej. Potem zalałem zwykłą to chodził gorzej niż jak na tej z marketu.
Ja leje ultimate i z tego co zauważyłem to na 100 przynajmniej 0.5l mniej na niej pali. Każdy ma swoje zdanie. Trzeba też pamiętać że są franczyzy na stacjach gdzie nie dość ze jest drożej to kombinuja. Dlatego warto się dowiedzieć np czy dany BP to BP Czy franczyza
Zgadzam się z Krzysztofem, że paliwo w Polsce pochodzi z 2 rafinerii. południowa i centralna polska z Orlenu, północna z Lotosu. I to jest baza, która jest wspólna na wszystkich stacjach. Ale każde paliwo, nawet zwykły ON lub PB95 ma jakieś dodatki specyficzne dla danego koncernu.
Tylko to, że pochodzi z tego samego miejsca wcale nie znaczy, że jest to to samo paliwo. Stacje podpisują umowy z rafineriami na dostawę paliwa określonej jakości i parametrów.
Więc z Orlenu może wyjechać zarówno bardzo dobra jak i gówniana ropa. Wszystko zależy od tego jak jest skonstruowany kontrakt na dostawy paliwa. Nie sądzę więc, że paliwo na każdej stacji jest takie samo.
Tym bardziej, jak już sami zauważyliście w tym temacie, że na róznych stacjach tej samej marki parametry paliwa mogą się różnić.