Sugruję skończcie z tymi sporami, bo ciężko czytać. Liczy się problem z Giuliettą niespełniającą specyfikacji i na tym się skupcie.
Z wykresów 1.4 MA jakie widziałem na forum ze 3 które były ok 5-10KM poniżej serii, i parę które były pare KM powyżej. Może MA jest na tyle skomplikowane przez sam moduł MA, że cokolwiek nie domaga trochę, już w diabły szybko idą osiągi?
Nie wiem kiedy można mówić o niespełnieniu specyfikacji, czy jak jest X KM mniej, czy może Y % poniżej itp, czy przy wyniku 160KM masz szansę coś wywalczyć np w sądzie. Jeśli już to pewnie parę % wartości auta. Nawet jak uważasz że ta strata 10KM proporcjonalni powinna zmniejszyć wartość auta to 10/170 wychodzi jakieś 6% z auta za powiedzmy 80tys ~ 5tys.
160KM to oczywiście mniej niż w specyfikacji, ale to nie aż taka tragedia. Jezdze Giulietta zony, która ma 147KM (po chipie) i jest całkiem przyjemnie.
W TVN chyba był przypadek bodajże Forda Transita, który był słaby cały czas, a na 6 biegu nie dało się pojechac w ogóle (nawej jak zminiło się bieg na 6 przy dużych obrotach 5), bo nawet niezaładowany zwalniał i trzeba było redukować na 5 na prostej drodze. Auto stało miesiącami w serwisach od samego początku, i nic z tym nie umieli zrobić, a gość płacił raty. To była ewidentna sprawa, a i tak nie szła do przodu. U Ciebie aż tak zle nie jest obecnie (wiem, miałeś jakieś tam awarie od samego początku). Jeśli chcesz się pozbyć po prostu auta bo już masz go dość po tych wszystkich problemach, to OK, ale na pewno napsujesz sobie jeszcze nerwów i sprawa będzie się ciągnęła latami i psuła Ci życie. Nie da się dogadać z FCA jakoś? Gdybyś szarpnął jakąś kaskę, pojedziesz do ogarniętego tunera, przebada, może coś naprawi (i odzyskasz te 10KM), a przy okazji podniesie Ci moc o kolejne 25KM i będzie fajnie smigać na powiedzmy 195KM.