Cytat:
rolfik
Moje pytanie jest takie kiedy wymieniałeś ostatnio filtr powietrza?? dlaczego pytam? A no dlatego,że jak jeździsz wiecej niz 10kkm bez wymiany filtra to masz przyczyne...w lecie powinno sie nawet czesciej wymieniac filtr powietrza zwlaszcza, gdy jest teren o wiekszej ilosci pyłów i kurzu w powietrzu. Poza tym jak masz na niskich obrotach silnik to jak ma ciągnąć jak turbina wchodzi dopiero od 1800/1900obr/min. Może dostałeś podrobe tej przepływki...
jęśli chodzi o zasady działania turbiny to przyznam sie bez bicia że dokładnych parametrów działania turbiny jakie występuje w moim aucie nie znam. Zakres jej działania na poszczególnych zakresach obrotowych poszczególnych biegach itd nie jest mi dokładnie znany kiedy się załancza.. jestem nowo upieczonym właścicielem alfy który musi się jeszcze dużo nauczyć... to tak wstępem :-) Chodzi mi o to że odpinając przepływke i jadąc na odpiętej na wzniesieniu 35- max 45 stopni mając 2 bieg i obroty 1500 rpm do około 1600 rpm jestem w stanie w tym momencie wsadzić 3 bieg i bujać po obrotach auto w góre uzyskując przyśpieszenie. Natomiast na ów przepływce która zaczęła szwankować musze redukowac odrazu z powrotem na 2 bieg żeby go nie zdusić. Dla porównania brat ma FIATA BRAVO 1.9 JTD 105KM i na trojce idzie tam bez niczego dając mu nawet niekiedy 4 na samym końcu. Przyznam się że po wymianie przepływki na nową przez około miesiąca auto było bardzo dynamiczne i któregoś pięknego dnia jadąc pod górę w pewnym momencie zaczęło w przedziale od około 3100 -3200 strasznie przytykać mulić , silnik wyje a auto nie przyśpiesza i tak też do dnia dzisiejszego. Wszystko o wiele bardziej jest widoczne i odczuwalne kiedy silnik jest zagrzany i na polu cieplej. Ale tak czy tak nie zbiera sie na biegach tak jak kiedyś pod gorę. Przepływka to Bosch bo tak przynajmniej na niej pisze i w na wkładzie też kupiona w intercars za 280 zł 0 280 218 019. Filtr powietrza i pozostałe filtry wymieniałem 2 miesiące temu wraz z rozrządem i olejem. Postaram się sprawdzić tą sondę lambda może to ona psuje przepływke skoro taka zależność jest . Z góry dzięki za info. Pozdro