A jeszcze mam pytanko jedni mowia, producent poleca 10w40 a inni ze popeca 5w40 chodzi o silnik 1.6 ts 105 km ... to jak to jest w koncu z tym producentem ... ? Moze to od rocznika zalezy ?
Printable View
A jeszcze mam pytanko jedni mowia, producent poleca 10w40 a inni ze popeca 5w40 chodzi o silnik 1.6 ts 105 km ... to jak to jest w koncu z tym producentem ... ? Moze to od rocznika zalezy ?
Zaleca 10w40. Ja w swojej 120KM mam zalany 5w40,bo taki był lany. Warto się raczej skupić na jakosci oleju. Jeśli auto jest młode i ma mały przebieg to 5w40 będzie ok.
Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
No to i u mnie szykuje się pomału wymiana - pacjent 1.9 JTDM 150KM, oryg przebieg 92 tyś km.
Ostatnio zalany przez poprzedniego właściciela Castrolem 5W40 - planuję zmianę w grę wchodzi Selenia/Valvoline SynPower tej samej lepkości - warto dopłacić za Selenię?
Dodatkowo interwały wymiany co 15 tyś km wystarczające dla tego motoru czy lepiej robić to ciut częściej?
Ja jestem właśnie po wymianie i z 10w40 przeszedłem na 10w60 kupiłem Castrol Edge fst titanium. Zrobiłem płukankę zalałem świeżym i ładniej silnik pracuje teraz będę obserwował zużycie oleju bo po przeprowadzce dziennie jeżdżę autostradą do pracy.
Wybierzesz co zechcesz ale wpierw poczytaj coś na temat właściwości oleju. Często na forach jest taka fraza " słyszałem wiele dobrych opinii o oleju (........)
Akurat tych dwóch, które wymieniłeś bym nie wlał no ale to ja :)
Interwały co 15 tysięcy ? no a czemu nie co 30 albo 40 ? Zakłada się, że olej winno się zmianiać między 8-10 tysięcy kilometrów szczególnie jeśli jest to olej w silniku diesla. Oleje LongLife wg. mnie to bzdura. Założenia koncernów są takie, ze auto ma "przelecieć" tyle i tyle i na takich interwałach (30kkm) zrobi to spokojnie czyli wyjdzie poza granice odpowiedzialności wynikającej z gwarancji na samochód.
No ale zrobisz jak zechcesz. Każdy z osobna jest "kowalem" swojego silnika. :)
Kupiłam Liqui Moly Synthoil High Tech 5w40
Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
Witam. Posiadam AR 147 1.9jtdm 150km z DPFem .Przebieg 194tys km. Silnik jest po remoncie który zrobił poprzedni właściciel(prawdopodobnie klapa wirowa wpadła). Zastanawia mnie jednak jaki olej powinien być zastosowany. Aktualnie jest zalany Mobil 1 10w40, wczesniej był Castrol 10w40. Niestety nie jestem w stanie stwierdzić jakiej dokładnie jest on specyfikacji i czy spełnia norme ACEA C3. Co radzicie w tym przypadku ?
Panowie co powiecie na Liqui Moly 10W60 do 1.6 TS ECO ? :D
Ja swojego diesla zalałem LIQUI MOLY Top Tec 4100 5W40.
Chociaż przy olejach to ciężko stwierdzić ich jakość działania.