Moja 1.8 TS pali przy spokojnej jezdzie w trasie ok 9 literków,miasto 11.Jak bujne ostro ok 180-200 na godzine nawet 14,7!!!Wiec jak krecisz na obrotach to sporo pali,oleju tez wiec kupuje Motul 15W50
Printable View
Moja 1.8 TS pali przy spokojnej jezdzie w trasie ok 9 literków,miasto 11.Jak bujne ostro ok 180-200 na godzine nawet 14,7!!!Wiec jak krecisz na obrotach to sporo pali,oleju tez wiec kupuje Motul 15W50
156 1.8 TS instalacja Stag300 (wtryski Valtec czerwone, reduktor Tomasetto)
Po mieście średnio 13,5l gazu (benzyny bierze bardzo mało, przełącza przy temp. +30'C, najdalej po 700metrach, zazwyczaj 200-300, latem najczęściej już po kilku sekundach)
Minimum ok.12,0l maksimum ok. 15,0l
W trasie średnio 12,0l gazu
Minimum ok.10l bardzo spokojna - jak na mnie jazda (prędkości min. 100-120km/h)
Autostrada utrzymywanie stałych prędkości 160-180km to spalanie ok. 12,5l.
Najgorzej na "katowickiej" but do 180km/h, a potem światła lub fotoradar... efekt to nawet 14-15l... :evil:
Wcześniej było:
Miasto średnio 10,8-11,0l benzyny
Minimum 10,0l maksimum 13,2l
Trasa średnio 9,3-9,5l benzyny
Minimum 8,4l maksimum 11,0l (ponad 90% tankowań w przedziale 9,0-9,9l)
Wzrost zużycia gazu względem benzyny ok. 25-30%
Opłaca się :DDD
Ps. Ostatnio ze względu na zmianę sposobu poruszania się po mieście (więcej jeżdżę w korkach) średnie spalanie po mieście wzrosło do ok. 14,0-14,5l a max w korkach (przy generalnie włączonej klimie) to 16,0l. (lipiec 2009)
Pps. Szukam lepszych wtryskiwaczy :D (lipiec 2009)
U mnie jest również stag 300 + wtryski magicjet + zavoli + butla 52l i spalanie wychodzi:
- Miasto i obwodnica krakowska 18 litrów/100km
- Trasa /zakopianka/ 15litrów/100km
Jazda zawsze razcej dynamiczna, bo po co sa Alfy ? :D
Gdzieś już to pisałem, ale mogę jeszcze raz:
miasto dynamicznie- 20 l/lpg
trasa przy 150 km/godz. i 4 osobach około 15 l/lpg
sporo ale cóż...
Witam
AR 155 1.8 16V TS. Moje spalanie na trasie Wrocław-Poznań-Piła to zawsze mniej niż 10l.
To może być wina reduktora nie trzymającego ciśnienia. Chociaż problemy pojawiają się tylko z nogą w ciśniętą w podłogę i jednocześnie ok. 5tys obrotów. Tu mowa o trasie pokonywanej w sposób dynamiczny.
Miasto Wrocław - max 11,5 litra również z kręceniem silnika do wyższych obrotów, ale nie codziennie.
Przygodę z Alfą zaczynałem od jakichś 14-15 litrów na setkę. Później już było tylko mniej.
Zacząłem od uzupełnienia i odpowietrzenia płynu chłodniczego.
Wymiana świec i przewodów.
Uszczelnienie, a raczej upewnienie się o szczelności układu dolotowego i wymiana filtra powietrza.
Izolacja wszystkich końcówek/złączy elektrycznych pod maską.
Co do wyższego spalania tego silnika w modelu 156 to słyszałem, że nawet na benzynie potrafi swoje skonsumować. Auto w stanie idealnym, właściciel nabył interfejs diagnostyczny i poświęcił na analizę dużo czasu.
Pozdrawiam
2.0 TS 156 (150KM Euro3 - 3 Katy + 3 Sondy - 170tys. przebiegu)
Trasa: (50/50 jazdy normalnej i autostradowej 160-170km/h) 11,5L LPG/100km
Miasto: 14L LPG/100km
Trasa: ( max 110km/h spokojnej jazdy + drobne wyprzedzania ) 9L LPG/100km
Jako ciekawostka spalanie z komputera (AlfaDiag) na PB95 6,8L w trasie (po górkach i zakrętach), a realne spalanie LPG wyszło 9,7L/100km
Zużycie LPG jest realnym zużyciem gazu. Od samego rozruchu do zgaszenia silnika. PB całkowicie odłączone w celu sprawdzenia szczelności układu paliwowego PB czy coś nie wycieka na lewo z baku;) U was Panowie większość z testów przeprowadzana jest z dodatkiem PB, aż się nie rozgrzeje silniczek. A to zawsze obniża spalanie, bo na zimno kiedy motor chodzi na ssaniu lejecie do niego PB oszukując tak jakby wyniki na LPG - A na ssaniu paliwa leje się najwięcej:)
ps. Do niedawna spalanie LPG miałem wyższe o 1-2L/100km + jeszcze ogromne zużycie PB..... Auto wymagało kilku poprawek kosmetycznych ( programowych i fizycznych)
pss. Wesolatempra nie chcę Cię straszyć, ale jeśli Twoje auto nie podpiera się PB i masz reduktor AT09 Tomasetto Alaska, to na pełnym bucie szybko wypalisz sobie coś w silniku. Ten reduktor jest do max 90koni!
psss. Jeśli ktoś z okolic Jeleniej Góry/Zgorzelca/Bolesławca i ma Staga (i/lub Tartarini) i chciałby zajrzeć co tam słychać w komputerach ECU i Gazu to polecam się... chętnię zagłębię tajniki Alf:D
---------- Post dodany o godzinie 15:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:30 ----------
ja jestem JG i chiał bym uzyskac Twojej pomocy i rad odp
Tak a propo mam ins stag/tomasetto/valtek(nie znam się zbytni na tym) od ok 1,5 miecha i po kilku kalibtacjach wychodzi mi średnie spalanie 12,5 w tym 60% miasto i 40% trasa jazda nieraz mocna i agresywna a niekiedy jak stary emeryt i chyba to jest min co mogę osiągnąc. Odczówam różnicę miedzy Pb a LPG w szczególnie przy przyspieszeniu jak i jazde pod góre (silnik mocniej obciążony) na gazie jest słabszy muszę dłużej go kręci pozdrowionko dla AR z JG i okolic
Już napisałem Ci w profilu swój nr telefonu, tu też go podam jakbyś tam przeoczył: 663361678.. Dzwoń śmiało zobaczymy co dokładnie u twojej niuni słychać :D
Ustawiłem sobie, że przy 5'500 obrotów przechodzi na benzynę (wcześniej było tak jak fabrycznie w STAG-u 6'000).
Mam ustawione wysokie ciśnienie robocze gazu (1,74). I co ciekawe przy pełnym bucie (mierzone nie raz, podczas jazdy oczywiście!) nie notowałem spadków większych niż ok. 0,15.
Z racji tego, że nie potrafiłem do dziś rozszyfrować jaki mam reduktor (z numeru AT 09 |147438 nie wydedukowałem czy to alaska czy arctic), wysłałem maila z zapytaniem do Tomasetto. I dodatkowo zapytałem jaki reduktor byłby najlepszy do mojej Belli. Oto co mi odpisał sz.p. Stefani Dario z działu technicznego Tomasetto:
"If you take a look to ours website you can see which type of reducer (AT09 basic, alaska or artic) you have .
I suggest to use on yours car an ALASKA type."
Cholera, przecież gdybym rozpoznał na podstawie zdjęć który jest mój to bym się go nie pytał no nie? Makaroniarz pieprzony :D
A druga sprawa - gość zalecił mi reduktor ALASKA! Ciekawe...
W materiałach staga można znaleźć coś takiego:
Jak przy 5500rpm wracasz na PB, to może dla tego jeszcze jakoś reduktor daje radę:) Poza tym masz jakieś wysokie ciśnienie robocze. Ja się tam nie znam, aż tak.. ale u mnie dla porównania jest 1,1bar w 2.0.Cytat:
Wszystkie listwy wtryskowe RAIL mają większą wydajność w porównaniu do listwy
VALTEK BFC.
W przypadku uszkodzeń STAG-200 z powodu współpracy z listwami gazowymi o rezystancji!, reklamacje nie będą uwzględniane.
Przypominamy o prawidłowym doborze reduktorów do mocy silnika:
• reduktor TOMASETTO ALASKA 09 do 90 kM
• reduktor ZAVOLI ZETA/N do 150 kM
• reduktor NECAM/KOLTEC do 200 kM
• przy silnikach o duŜej mocy lepiej zastosować dwa reduktor