-
Warto jednak dodać, że żeby akumulator wytrzymał 5 lat to stan instalacji elektrycznej musi być bardzo dobry (alternator, rozrusznik, kable plusowe i masowe). Jeśli zawodzi któryś z elementów to akumulator ma trudniejsze warunki działania i potrafi szybko się skończyć. Jeśli rozrusznik ma zużyte szczotki, to potrzebuje na każde odpalanie więcej prądu, jeśli alternator niedomaga to akumulator jest niedoładowany, itd. I często słyszy się opinie "wsadziłem akumulator marki XYZ i po roku był zajechany". Wina niekoniecznie musi być w niskiej jakości akumulatora. Ja mam w drugim aucie od 6 lat akumulator Centra Futura, o którym różne złe opinie słychać, i samochód zawsze pali od strzała. Ale w tym czasie musiałem raz ściągnąć rozrusznik i oddać do regeneracji, poprawić połączenia itd.
-
Czy ktoś wie jaki powinien być prawidłowy akumulator do Alfy 156 1,8ccm 16V 99r ?? Bo mam 360A 41Ah a diagnosta zwrócił mi uwagę na akumulator przez który mam słabe napięcie dlatego też świeci mi się co jakiś czas kontrolka "CODE" i poduszka powietrzna...
-
Po przeczytaniu tematu wynika że tak ale dla pewności prosze o potwierdzenie. Akumulator o długości 278 mm mieści się bezproblemowo do Alfa Romeo 159 gdyż producenci podają 242mm?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
-
Ja mam 278mm z tego co pamiętam i wszedł bez problemu, idealnie wpasował się na podstawie. Nota bene na stronie np. Intercarsu też podaje Ci aku z 278mm
Wysłane z mojego LT22i przy użyciu Tapatalka
-
O to właśnie mi chodziło. Dziękuję
-
Jedyne co, to jeśli masz ten org pokrowiec na akumulator, to będzie trochę przykrótki - ale i tak da się tak zakombinować, że nieco zabezpieczy i 'ogrzeje' akumulator ;-)
Nota bene sprawdziłem też aku dedykowane przez Batcar (żeby nie mieć wątpliwości, że ktoś coś pokręcił na stronce Intercarsu) i też jest to samo - nawet proponują coś włoskiego w wymiarze 278x175x175, czy w identycznym różne Varty.
-
Varta właśnie zaproponowała mi 242mm.
-
Grunt, żebyś nie wziął za słabego aku - długość to drugorzędna sprawa (może akurat ten 242mm będzie mieć odpowiedni zapas mocy)
-
Różnica mocy pomiędzy 242mm a 278mm jest duża. Jednak za pewne jak piszesz powyżej, z akumulatora o szerokości 242mm jest wystarczająca.
-
Oby - inaczej będzie Ci np. pluć błędami (u mnie przy słabszym aku co start był błąd ABS, po wstawieniu mocniejszego wszystkie problemy znikły)