-
- w tych nowych programamach logowanie wyników lub export jest zle traktowany.
- bedę dziś testował nowy program ScanMaster ELM, od wersji 1.9 , 2.0, 2.1
- program ma opcje exportu danych, zapisania tylko chyba nie ma pomiaru sond szerokopasmowych.
- ale ma wybór parametrów, dodaj wykresy oraz exportuj.
- wada: wersja 2.1 oraz 2.0 wiesza się na stole podczas testów.
--
http://img713.imageshack.us/img713/7...master1.th.jpg
--
http://img404.imageshack.us/img404/7...master2.th.jpg
--
http://img36.imageshack.us/img36/103...master3.th.jpg
--
P.S.
- komuś potrzebne mapy, oto one.
- widać z tego przykładu że nalezy dość starannie dopierać współrzędne do wykresu map.
- program Scan XL, na początek odczytuje jakie PID obsługuje dany model ECU.
- z tych PID-ów można dopiero budować mapy.
- co dziwne, mimo wybrania parametrów króko i długoterminowych, program nie wyświetlił żadnego.
--
http://img855.imageshack.us/img855/4687/mapy0.th.jpg
--
-
2 załącznik(i)
Zapoznawcze testy, coś tam pomotałam znowu. Jutro postaram się zrobić porządnie, wtedy wkleję zrzuty, a na razie możesz obejrzeć w załącznikach.
Proscan 5,7 i Scanmaster 2.0.1
- Przed jazdą – czekałam aż się rozgrzeje na jałowym.
- Po jeździe bez gaszenia silnika
- logi FES – pierwszy niepełny i nie zrobiłam w pozycji MAR na zimnym, drugi cały
- Short term w czasie rzeczywsitym w proscan schrzaniłam, bo bez rpm – rpm, wcięło przy zapisie w paincie, nie zauważyłam – cała seria schrzaniona. I na dodatek nie wybrałam pod każdyn sft – wykresy rpm.
- Proscan niby ma możliwość zbierania logów, ale podaje jakieś tajemnicze kody w zakładce logi.
- Scanmaster - logi - nie wiem jak zebrać. Da się, bo dogrzebałam się gdzie zapisuje logi i rapoty, ale niestety nie wiem jak uruchomić zapis logów. Bubu321 – wiesz jak? Można w raporcie mieć max, min i średnią, sądzę, że z jazdy też. Mogę jutro spróbować zrobić raport z jazdy – ma sens?
- Scanmaster - PIDY – mało wybiera dla JTSa.
- Scanmaster – wybrał jakiś ECU, ale bez protokołu, nie wiem co to oznacza. Co to oznacza?
- Scanmaster mnie nie wywala, nie przerywa, chodzi OK. Mam problem z połączeniem – łączy się za drugim razem.
- Scanmaster - przed jazdą - nie zapisałam zrzutów z parametrów - nie wiem jak to się stało, ale się atało. Tak więc są tylko po jeździ.
- Proscan – za to potrafi wywalić i kłopot z badaniem parametrów sond.
Załącznik 40892
Załącznik 40893
- Mapy – tak zdecydowanie - mam potrzebę zobaczenia map.
- Ten program Megalog - pozwoli obejrzeć nasze mapy? http://www.extraefi.co.uk/EGT_Tuning.html
edit:
- ScanXL – mam już, działa wersja 2,07.
-
3 załącznik(i)
- dalsze testy alfy kolegi Kurzyk po wymianie pompy wodnej.
- w mojej opini autem dalej trzesię jak jest zimny.
- auto dalej wyświetla dwa blędy
P0300 -- misfire detected, wypadanie zapłonu generalnie
P0304 -- cylinder 4 misfire, wypadanie zapłnonu wykryto na cylindrze 4.
- silnik zimny parametry.
FRA1 == 1.11
FRA2 == 1.01
DTV1 == 1.97
DTV2 == - 4.63
Throttle learn phase == 11.
- te parametry nie zmieniają się jak jest silnik ciepły , na biegu jałowym ( ?)
- silnik ciepły parametry, na biegu jałowym
injTime == 1.1 msek
LTFT (bank1) == 11.8 % (Long Term Fuel Trim ) , parametry adaptacji długoterminowej.
LTFT (bank2) == 1.5 % (Short Term Feul Trim), parametry adaptacji krótkoterminowej.
- czas nagrzewania sody lambdy , bank 1, bank 2 około 20 sekund.
- podczas jazdy przebiegi sond lambda banku 1 i banku 2 są podobne.
- szkoda że program ProScan wersja 5.2 nie pokazuje wartośći odczytanej z sond szerokopasmowych, byłaby przydatna ta funkcja.
- z tych odczytanych parametrów nic nie wskazuje na problem jaki ma nasz kolega z tym autem.
- można tylko się posiłkować wyjaśnieniem tego błędu przez program FES.
Kod:
Check the plugs, ignition and fuel system, and the engine mechanical condition, and that the oil level is not too high, or oil change overdue.
Defects contribute also to O2 sensor degradeation and premature catalytic converter efficiency loss
--
http://img220.imageshack.us/img220/7...proscan.th.jpg
--
P.S.
- co nie zostało zrobione --> reset parametrów adaptacyjnych.
- a to z powodu pomiaru kompresji, pierwszy pomiar dał na drugim cylindrze, 13 barów z tym nerwów zapomniałem o tym resecie.
-
1 załącznik(i)
Zastanawiające jest:
- parametry fuel trim są niepełne
- TRA1, TRA2 = ?
- na zimnym – brak danych o air quantity
- na ciepłym mniejszy przepływ i dłuższy czas wtrysku
- na zimnym przepływ przy zamkniętej przepustnicy?
- tendencja DTV pokazana, ale tendencja FRA nie pokazana. Z tego 1,008 może się zrobić 0,98 po jakimś czasie jazdy, zwłaszcza, że DTV > 0 i wyraźnie się zwiększa?
- SHFT się zmienia zależnie od obrotów – z danych złapanych w tabelce… dwie dane w jeździe – cały czas było na plus? Dlaczego nie zrobiłeś wykresów tak jak ja? Dlaczego nie zrobiłeś integratora lambda?
- Lambda correction factor na obydwu bankach 16. U mnie inaczej. Nie podejmuję się interpretacji – nie wiem. Czy kolega kurzyk ma dwie walnięte, czy wręcz przeciwnie, czy ja mam jedną walniętą i którą, czy może wszyscy mamy sprawne sondy. Nie wiem. Nie rozumiem idei tego parametru, zwłaszcza, że działa na jałowym w open loop.
- U mnie status throttle z 11 na 0 przełączył się raz w jeździe. Dlaczego – nie wiem. Zakładam, że wtedy coś się zmienia (warunki) i adaptacja zaczyna się na nowo, żeby układ szybko zareagował, ale przy stałej jeździe do 3000 rpm u mnie się nie zmieniło. Na jałowym podczas testów od zimnego owszem miałam 2x 0, ale miałam i 11 cały czas. Tyle, że temu zawsze towarzyszyło warning up ---, a nie done. I może tu tkwi przyczyna?
- Fuel trim.
Kluczowe w analizie fuel trim jest short fuel trim, a tego niestety na jałowym nie mamy, bo to działa jedynie w closed loop, na jałowym i wysokich obrotach korzysta z nauczonych w jeździe long fuel trim. Long fuel trim to generalna tendencja samochodu. Natomiast te błędy, które zdarzają się, ale w ciągu badania ich nie ma – one zależą od chwilowych zaburzeń i czasu ich trwania.
Wartość shft zmienia się gdy lambda w closed loop na bieżąco i ten parametr wytycza pracę bieżącą silnika, tak by trzymał skład stechiometryczny mieszanki. To wszystko jest po to, żeby AFR był blisko 1 i po to, by sondy trzymały stosowne dla tego AFR napięcie. Może dlatego wszyscy mamy takie samo napięcie na sondach i dlatego kolega kurzyk ma na obydwu sondach mniej więcej takie samo samo napięcie, bo zachodzi ta korekcja. Tyle, że u każdego ta korekacja jest różna, a jedynie u mnie jest znane shft w jeździe. I teraz ECU wzbogaca dajmy na to przez40- 60s,ileś s?, bo ma przez ten cały czas shft +15-20% i np.: lft = 10%, cały czas wzbogaca, żeby napięcie na sondzie było takie jak potrzeba, ale generalnie wtedy silnik pracuje na ubogo. Wg mnie to tak działa.
- Dalej zapłon wypada nadal na cylindrze 4. Kiedy wypada zapłon, jeśli są wykluczone czynniki tj.: cewki, świece i tym podobne inne związane z samym silnikiem? Albo jak jest za uboga mieszanka przez jakiś czas (za długo) - powyżej pewnego zakresu ubogości – wypada zapłon albo jak jest za bogata mieszanka przez jakiś czas (za długo) powyżej pewnego zakresu bogatości. Pytanie przez jaki czas i w jakim zakresie obrotów?
Dalej jest kwestia banków – wszystkie dane z sieci, różnych userów sugerują, że:
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...hing-work.html
Odnotowałam inną info. Który cylinder sąsiaduje z którym? Czy 4 sąsiaduje np. z 2? I czy ma to znaczenie, dla wypadającego zapłonu na 4? Nie wiem.
- Napięcia na sondach takie same – niekoniecznie – na bank1 z dwa razy wyraźnie odmienna wartość niż na bank 2. Wtedy pewnie shft było inne.
- shft – bez wykresu przy 3000 rpm nic nie wiemy lub bez wartości min-max. To co pokazałeś to złapane wartości – na moich wykresach widać, że one się zmieniają i widać także na integratorze lambda. U mnie w jeździe i w teście do 3000 rpm na jałowym bywa w zakresie +- 10-20%, ale widać jest na tyle krótko, że nie powoduje to większych, odczuwalnych konsekwencji i błędów.
- Co to jest DTV? To mnie nurtuje, nie rozumiem tego faktora. Zaczynam się zastanawiać, czy to nie jest jakiś faktor wynikający z zakresu napięć od 0-5V, zwrotnych z sond? Przy środkowej wartości 2,5V dla short fuel trim lambda = 100%, a DTV = 0. I zakres tego jakiś +- dla normalnej pracy. Ale jak to przełożyć na faktor i czy tak jest nie wiem. Nie czuję kompletnie tego faktora.
U mnie jest tak, że generalnie ECU wzbogaca na obydwu bankach (-2%) - (-3%) lft i zwykle sfht +-(0-10%), czasami +-(10-20%). To mam złapane nie raz w jeździe i mam złapane na wykresach z proscan oraz scanmaster. Tak samo jest u bubu321.
- jakie wartości przyjmuje – zakresy [%]: +-(0-10, 10-20, >20)
- i dalej jak długo trzyma wartości w zakresie +-(10-20% lub -10-20%).
- I pewnie jak długo trzyma > +-20%.
Chcę się tego dowiedzieć.
- Testowałam scanXL – niestety nie działa poprawnie. Każe wybierać samochód,a potem nie wpuszcza do menadżera.
- Ale mam PCMSCAN – tej samej firmy i w zasadzie, wygląda tak samo. Trochę dzisiaj testowałam. Można eksportować logi, zapisuje w .cvs, ale udało mi się wyksportowac jedynie nagłówki, jak na razie. Jutro znowu spróbuję. Zapisałam też log – ale nie chce otworzyć, bez połączenia z samochodem, tak więc nie wiem. Ma więcej parametrów niż proscan.
- Próbowałam konstruować mapy, ale w sumie nie wiem jak się merytorycznie do tego zabrać, co zapodawać w wierszu, a co w kolumnie, żeby sens miało.
- muszę zrobić mapę z PIDów z jałowego?
- potem test dynamiczny – i mapę z PIDów z wszystkich rpm?
- zrobiłam mapę z danych z jazdy, ale nie wiem czy to ma sens? Zrobiłam w kolumnie LFT, a w wierszu rpm. Ale czy w mapie jest LFT? Nie zapisałam.
- Co z czym korelować?
Bubu321 – potrzebuję Twojej pomocy.
Link – wykład o fuel trim i detekcji misfire - z jakiejś konferencji, furki niewłoskie, ale jako zagadnienie warto przejrzeć.
Załącznik 41014
W linku używają softu Escan – nie można go pozyskać za free. Ale on pokazuje właśnie pokazuje mapy fuel trim i pokazuje balance na cylindrach. Examiner też to pokazuje - balance, bo czy mapy – nie wiem. Może szurnę do ASO, żeby dali wydruk, albo bubu321 jest jakiś soft free, który to pokaże?
Różnica między moim samochodem z przed 2 lat, a kolegi kurzyka jest taka, że ja balnce na wszystkich cylindrach miałam wtedy b. zbliżone – gdzieś pisałam w lambda open loop na jałowym – 99-98%, a innym razem 99-92% ale zawsze w zakresie ok (takie wydruki mi dawali w ASO) i u mnie wszystko zaczęło się od sprawdzania silnika. I nie telepało, ale pracowała nierówno na jałowym, bez różnicy rozgrzanym czy zimnym i miałam p0303. Jakie ma on – nie wiemy, ale można przypuszczać z tego co napisałeś, że nie są zbliżone?
Teraz i wcześniej kolega kurzyk miał p.a. na bankach w przeciwną stronę, w układzie badania jakby dwóch „oddzielnych” silników, gdzie jeden ma długofalową tendencję do wzbogacania a drugi do zubożania lub nie robienia korekty?, ale zasilanych tym samym przepływem i tym samym czasem wtrysku, to może mieć konkretne konsekwencje.Co się tam dzieje w silniku, nadal nie wiem, gdybać nie będę - obiecałam sobie, że nigdy już tego nie zrobię.
Jutro postaram się wkleić jakieś wyniki z PMSCAN. Wierzę w tą diagnostykę, pod warunkiem, że wybierzemy stosowny soft, nadal wierzę… i nie zamierzam się poddać. Ale poważnym problemem jest to open loop na jałowym.
Bubu321 – czy mógłbyś badać TSa – tym softem? Wiem, że nie JTS, ale TSa znasz na wylot – poza tym pewne rzeczy będą podobne.
Jutro może ten reset zrobię, chociaż boję się :)
-
Oj fajne są te wasze wpisy. Tyle tu jest trudnych słów.
Jak mam kłopty ze spaniem to sobie trochę poczytam i oczy mi się same zamykają.
-
- niby tak bo nikt do tej pory nie operował terminami z praktyki warsztatowej diagnostycznej na wyższym poziomie.
- balans cylindrów, podciśnienie w kolektorze ssącym, badanie ciśnnienia w wydechu, pomiar wysokiego napięcia , pomiar impulsów na uzwojeniu pierwotnym.
- takie tematy nie jednego naszego mechanika by zwaliły z nóg.
- a do tego jeszcze te dziwne parametry STFT, LTFT oraz jakies mapy w fukcji pedału gazu, open loop, close loop.
- nie ide spać, to nie dla mnie.
-
Majka, cos mi pisałaś o testach... coś konkretnego zrobić? od jakiegoś czasu nie jestem w temacie i nie za bardzo mam czas aby przejrzeć posty.. ale jeśli coś potrzebne to zrobię.
-
- program Escan 1.20 wersja
--
http://www.atsnm.com/downloads.htm
--
- program ScanXL 3.20 wczytuje pliki dziennika i pozwala odtwarzać ramki.
--
http://img502.imageshack.us/img502/6600/15209348.th.jpg
--
-
1 załącznik(i)
Csharp - coś porób, cokolwiek. Masz FESa – wykorzystaj go max w jeździe i z zimnego do rozgrzanego. Jeśli masz możliwości sprzętowe – XP, to alfadiag, takie jakie ja robiłam.
A teraz ruszamy z nowymi softami, drugim kablem. I to może nie być ostatnie słowo w sprawie kabla.
Możesz też poczekać z kolejnym softem, aż bubu321 określi końcowy algorytm badania wrednej maszyny, z użyciem jakich softów i kabli.
Jedno jest pewne - jesteś potrzebny w badaniach i nie ma tłumaczenia – nie ogarniam – ja też już mało co ogarniam, w zasadzie cały czas podróżuję na kablu, już nawet klapy nie zakładam. Pojeździsz i przywykniesz :) WSZYSCY UZYTKOWNICY JTS (ale Ciebię lubię szczególnie, to ci śle zaproszenia oddzielnie i Tobie nie odpuszczę ;) ), a także TSów, którzy chcą się coś dowiedzieć i nauczyć testować są potrzebni, to jakby szkolenie online z p.a. bubu321 nam robi. Szkoda nie skorzystać.
Wklejam logi PMSCAN. Pierwsze mapy udało mi się zrobić.
Załącznik 41109
Na zachętę – „holter” i mapy się robią (jeszcze nie skończyły się robić), nie wiem czy dobre, ale się robią…
http://img13.imageshack.us/slideshow...d=14773585.png
Można robić z nagrania, nie musi być w czasie jazdy. Nie wiem, czy można łączyć pliki.
Zakres min/max dla shft (-10) - 10. Wybrana wartość średnia do mapy.
-
Trochę się zastanawiałem nad przypadłością mojego silnika. Prześledziłem parę stron i porównałem z moimi objawami to co ludzie piszą w przypadku wypadaniu zapłonów. Tak sobie myślę... Jest możliwe, że daje za małe napięcie na świece podczas gdy silnik jest zimny a akumulator potrzebuje się doładować? bo tak jak pisałem, przypadłość z wypadaniem zapłonów mam tylko w chłodniejsze dni. Wyczytałem, że nie tylko ja mam taki problem. Znalazłem takie przypadki u posiadaczy audi z silnikiem TFSI. Zauważyłem, że czasami jak wyłącza się kierunkowskaz to przygasają światła mijania na moment przeskakiwania kierunkowskazu w pozycję 0. Może i głupie jest to moje stwierdzenie, ale muszę znaleźć jakiś punkt zaczepienia. Coś od czego zacząć żeby zrobić dobrze mojej belli;)