Ja też zakładałem, już dawno do 147 1.9 16v i podobne mam wrażenie, że przód ładnie, ale tył mógłby jeszcze pójść trochę w dół.
Printable View
Ja też zakładałem, już dawno do 147 1.9 16v i podobne mam wrażenie, że przód ładnie, ale tył mógłby jeszcze pójść trochę w dół.
Porobie zdjęcia przed i po. Natomiast zamówiłem sprężyny z MTS'a i czekam na przesyłke która idzie z Włoch. Zamówiłem sprężyny -20/25, drogi mamy jakie mamy, zawieszenie mam w dobrej kondycji, tylko chce utwardzić, jeśli to cokolwiek da. Jeśli będzie za mały prześwit między kołem a nadkolem, to wystawie je tutaj, albo na allegro. 509zł mnie kosztowały.
Mam nadzieje, że kotleta roku nie dostane ale nie chciałem zakładać kolejnego tematu.
Potrzebuje pomocy w doborze sprężyn Sparco które wg opisu są dedykowane do Alfy GT:
http://allegro.pl/sprezyny-obnizajac...013486098.html
Amorki przód/tył kupiłem seryjne Kayaba które wg opisu pasują do 147,156,GT.
Niestety sprzedawca nie ma już dedykowanych Sparco do 147 JTD o ile czymś się one różnią. Vogtland ma te same numery do 147 i Gt Jtd. Pytanie czy Sparco od GT mogę na 100% założyć w 147 JTD ? W kilku tematach znalazłem że zawieszenia pasują zamiennie 147 / GT. Potwierdzi ktoś ?
dziękuję
edit: Już nie aktualne, rallyshop.pl miał błąd magazynowy na aukcji. Vogtland będzie.
Na przyszłość. Dla Sparco sprężyny robi holenderski Apex, nie Eibach jak na większości forach się podaje. Apex są pierwszymi czy drugimi po Eibach z twardością (Eibach najmiększy). Sprężyny od GT (jakie obecnie sprzedają) można stosować w 147 (można też i w 156). Dlaczego tak sądzę? Posprawdzałem na stronach producentów numery sprężyn jak i obciążenie osi przedniej i tylnej zależne od wersji silnikowej.
U mnie przód usiadł jakieś 35 mm, a tył ok. 25 mm. Tak wyglądają sprężyny z tyłu u mnie:
Załącznik 193809
Nie wiem czy leżące zwoje mają na coś wpływ, nie zauważyłem niczego negatywnego. W sumie nie jeździłęm z pełnym obciązeniem a jedynie z pasażerem i sześcioma krawężnikami z tyłu. Nic nie dobijało.
Przód jak przód, wszystko jak na starych sprężynach.
Twardość: niewiele twardziej jak oryginał, dla mnie - wygodnickiego, jest akceptowalnie. Takze polecam te Sparco, również ze względu na cenę.
Vogtlandy są z twardością bliżej H&R (jedne z najtwardszych na rynku) czyli już twardawe. Tak to opisują ludzie na najróżniejszych forach.
Ma może ktoś aktualne zdjęcia z zamontowanymi sprężynami sparco w 159 1.9 jtdm ? Z tego co się dowiedziałem nie było modeli dedykowanych do tego silnika więc zastanawiam się jak to siądzie ze springami z innych wersji - stronę wcześniej jest fotka z jtdm a link do sprężyn z 3.2 ale to już bardzo stary post...
A kupił ktoś te wynalazki mts technik? Jak to się sprawuje?