-
5 załącznik(i)
- logi z wtryskiwaczy, niestety tylko na postoju i tylko pojedyncze wtryskiwacze.
- cały czas myślę jak zrobić aby na wykresie oscyloskopu mieć wszystkie wtryskiwacze, moze coś do poniedziałku wymyslę.
- a z wykresów widać że 147 Ts 1.6 posiada dopalacz albo wtryskiwacz popuszcza z emocji wysokich obrotów.
-
Popatrzyłam.
Kilka rzeczy mnie rzeczy zaskoczyło.
-
1 załącznik(i)
- nie tylko Ciebie
- jak to np. wtrysk paliwa podczas iskry i po czasie iskry.
- poniżej break-box, łączymy wtyki na wtryskiwacze, potem łaczówki do gniazd wtryskiwaczy, kable połaczeniowe i oscyloskop.
- wada tego połaczenia jest że filtruje sygnały na poziomie akumulatora, tylko do + 14 V.
-
3 załącznik(i)
Zaskoczył mnie kształt tych impulsów. Nie wyglądają jak impulsy od wtryskiwaczy. To nie jest sygnał z wtryskiwaczy? Obstawiam, że to wykres czujnika wałka rozrządu? Wyszło mi, że na wałku ssącym jest, ale nie wiem, bo wałki są dwa (?) Ale nie mam pewności.
Czy dopalacz == I na na plusy? Nie wiem co to jest?
Te sondy, czy to coś co zakłada sie na kabel od wtryskiwacza - są duże. Myślałam, że to będzie rodzaj jakiś malych klamerek. Są inne, albo nie wiem, może można coś skonstruowa. Tam jest mało miejsca w JTS.
Chciałam zobaczyć wtryskiwacze z logami scanxl, żeby FT było, i te WN wtórne z wtryskiwaczami, i Px, Dx z tym czujnikiem o ile, to on.
Załącznik 56600
Załącznik 56601
Załącznik 56602
-
- to jest zestaw dla 156 TS, 147 TS, tam gdzie wtryski sa na wierzchu.
- wykresy są zdjęte na pewno z wtryskiwaczy.
- break-box ogranicza impulsy na poziomie + 12 V, dlatego nie ma części o wyższym napięciu.
- zwykle ten klips zakłada sie na kabel zasilający od wtryskiwacza, ja dorobiłem przedłużacze dla pewności styku.
Kod:
Chciałam zobaczyć wtryskiwacze z logami scanxl, żeby FT było, i te WN wtórne z wtryskiwaczami, i Px z tym czujnikiem oraz DX - o ile to ten czujnik.
- tylko powiedz jak to zrobić, to całe jeżdzące laboratorium.
- spróbuje to wszytko podłączyć i zrobić zdjęcia, zobaczysz ile tych klamotów jest.
- a potem to wszystko przedłuzyć do kabiny, do notebooka.
- na postoju , to nie ma problemu, można zrobić.
- uwagi do wykresów, odpowiedzi na pytania.
- jak jest iskra z 1 cyl, to w tym samym czasie jest wtrysk paliwa na 4 cylindrze.
- potem iskra na 2 cyl, wtrysk paliwa na 3 cylindrze i tak w kółko.
- ssanie, spreżanie, praca , wydech.
- wtrysk paliwa, null, iskra, null.
- podczas dodania gazu zwiększa się obciążenie, dlatego ECU podaje szersze impulsy na wtryskiwacz.
- podczas dynamicznego dodania gazu , ECU wtryskuje dwa razy porcje paliwa, tzw. dopalacz zamiast wtryku nadtlenku azotu.
- podczas hamowania silnikiem, lub zejscia z obrotów jak widac ECu nie podaje paliwa, bo i po co.
- dopiero jak odpowiednia strategia się włączy , np. obroty poniżej 2.000 to ECU łagodnie przywraca podawanie paliwa.
-
Fantazja mnie poniosła maksymalnie. Brakowało mi ogonków.
Nie widziałam co robi break-box, pierwszy raz takie coś widzę.
I nie wiem jak zrobić jeżdżące laboratorium - przecież się uczę.
Ale na na wykresy to czekam i trzymam kciuki, żeby Ci się udało.
Jednak jak pomyślę, co zrobiłam z wykresem wtryskiwacza i jaką koncepcję na swojej niewiedzy zbudowałam, to jestem przerażona. Ale wszystko mi się dopasowało, no oprócz napięć i szerokości impulsów dla rpm. No trudno.
-
Też jestem zainteresowany wykresem dla wszystkich wtrysków w funkcji obrotów... Dla mnie może być na postoju ale z obciążeniem, czyli włączamy minimum klimatyzację i długie światła.... Nie ma szans aby takie testy zrobić z poziomu Scan Mastera lub innego programu, jest to zbyt niebiezpieczne.
-
1 załącznik(i)
W jakim sensie niebezpieczne i dlaczego?
Czemu taki właśnie test? Zawsze testy na postoju robiliśmy z wyłączoną klimatyzacją i innymi takimi, taki był warunek.
Do tej pory było tak, że wtryskiwacz wymagał podłączenia na kanał 5 oscyloskopu, a jest na 1?
Załącznik 57074
Jeszcze popatrzę na te wykresy wtryskiwaczy.
-
- dużo racji ma kolega euroscan, jazda z podłączonymi kablami w komorze silnika może skutkować nawet pożarem.
- w takim przypadku nie ma co marzyć o odszkodowaniu.
- juz nie raz podczas testów "spaliłem" kable połączeniowe, pomiarowe.
- nas bardziej interesuja czasy wtrysków poszczególnych w stosunku do tego co pokazuje sumarycznie ECU z programu diagnostycznego.
- czy to bedzie z obciążeniem, czy bez chyba nie ważne.
- wtryskiwacz to cewka indukcyjna, podczas wyłączania wtryskiwacza nastepuje skok napiecia tak do 100 V, dlatego był na kanale 5.
- jak jest podłaczony do break-boxa to max. napiecie wynosi tyle ile zasilanie auta.
- czyli może być podłączony do dowolnego kanału 1- 5.
-
2 załącznik(i)
Na razie widzę, że będą same problemy ze mną. Sprawa kabli napięć, to najgorszy element dla mnie. Raczej tego wszystkiego nie ogarnę.
Ok. podjęłam próbę poprawienia się, zgodnie z opisem cylindrów, i na podstawie sugestii, ale pewnie znowu jest źle. Mam dylematy znowu. Nie mogę sobie z tym poradzić, nie wszystko jest dla mnie jasne.
Załącznik 57293
Może jak pokażesz wszystkie na raz, coś mi się rozjaśni.
Wszystko jest za bardzo skomplikowane dla mnie, coraz bardziej.
Załącznik 57397