Napisz do proxima. On ma sprawdzone.
Printable View
Napisz do proxima. On ma sprawdzone.
Zmieniłeś wtyczki, tak, jak proponowałem? Powinno pomóc
Witam, na rynku obecnie są dwa rodzaje zestawów. Jedne są z canbus i teraz moje pytanie czy to ma znaczenie dla alfy 159?
Pozdrawiam i dzięki
Było chyba nawet kilka razy. W przypadku 159 światła mijania i drogowe nie są podpięte pod CAN-a, więc nie ma sensu płacić więcej za HID-y canbus-y.
Chciałem się upewnić, bo znajomy ma takie HID'y w 159 i mówił, że ma błąd żarówki, ale to pewnie od czegoś innego. Na alledrogo robią za to marketing żeby kupować droższe. Dzięki juhass
U mnie też wyskakuje napis na wyswietlaczu
Check right hand side front light czy coś takiego
Panowie, właśnie założyłem HID H7 4300 SLIM.
Kupione na Allegro.pl. Najtańsze jakie trafiłem. Z kilku powodów:
1. Są tańsze niż "dobre" żarówki H7 więc w razie nieudanego testu nie będzie mi szkoda 70 zł.
3. Uważam, że chinol to chinol i nie mam zamiaru dopłacać do "sąsiad-mówił-że-lepszego" chinola.
Standardowe światła w 159ce moim skromnym zdaniem to tragedia, miałem już dość "zniczy" w soczewkach.
Montaż zajął mi nieco ponad godzinę, a to tylko dlatego, że sprężynka trzymająca żarówkę w lewej lampie wypadła mi "gdzieś" do komory silnika i nie mogłem znaleźć ok 20 minut. Koniec końców poszukiwania w półmroku okazały się owocne.
Jak osiągnąć efekt "jasności" ? Ano prosto:
1. Zakup: HID H7 4300k SLIM.
SLIM dlatego, że usłyszałem, że może dać się schować do wnętrza lampy (pod dekiel). Sprawdziło się bez problemów. Wchodzi zarówno komplet przewodów jak i przetwornica z dodatkowym "zgrubieniem na kablu. Nie grzeje się to w żadnym wypadku bardziej niż lampa z H7.
2. Zatrzymanie się w garażu (bo cieplej) pod lampą (bo jaśniej). Dziewczyna, żona, kumpel z pianą czy innym trunkiem może asystować z latarką, ale mi nie było to potrzebne (broń mnie jednak przed abstynentami, rano kurs po prostu ;) )
3. Odkręcenie dekla jednego reflektora i wyjęcie żarówki. OSTROŻNIE! Sprężynka trzymająca żarówkę ma tendencje do wypadania. Tak czy owak musimy ją wyjąć bo żarnik HID ma dość długie przewody i nie da się jej zapiąć bez wyjęcia.
3. Włożenie żarnika, jedną ręką podtrzymanie go w odpowiedniej pozycji, drugą założenie sprężynki.
4. Podpięcie kabli przetwornica/żarnik (3 wtyczki) oraz podpięcie zasilania (dwa piny) do konektora, który wcześniej wpięty był do żarówki (żółty to prąd, brązowy to masa).
5. Pochowanie (dokładne poukładanie, nie upchnięcie) przetwornicy i kabli. Dobre jest to, że kabli jest sporo (a właściwie są dość długie) i są miękkie, więc same przez się robią za "opór" zapobiegający lataniu/przemieszczaniu się wszystkiego w środku lampy - bardzo zgrabnie pomyślane (albo też tak wyszło).
6. Wykonanie punktów 3-5 w kolejnej lampie.
Proste jak sr...ie.
UWAGI:
1. Nie ma potrzeby kupowania CAN-BUS.
2. Dobrze kupić przetwornice typu SLIM (mieszczą się do środka reflektora). Nie trzeba wtedy wiercić, kuć, szpachlować.
3. Uwaga na sprężynkę trzymającą żarówkę, a później żarnik. Lubi się zgubić/odskoczyć z racji tego, że jest właśnie sprężynką.
4. Żarnik jest dłuższy niż żarówka. Uwaga na ewentualne uszkodzenia.
5. Żarnik jest jakby mniej spasowany w profil oprawki żarówki (ma plastikową, nieco grubszą obudowę), należy dobrze go dopasować - widać gołym okiem kiedy źle leży. Mnie się na początku tak właśnie trafiło i musiałem jedną lampę rozebrać (w sensie instalację = odkręcić dekiel i zluzować sprężynkę), żeby poprawić żarnik (3 minuty) - efektem złego było świecenie "w bok" i tęczowa poświata na środku.
Polecam. Dziwię się sobie, że nie wykonałem tego wcześniej. Polak mądry po szkodzie. Tym razem uprzedziłem!
Nie mam zamiaru wrócić do H7. A jeśli będzie trzeba (bo diagnosta, bo Policja, bo cokolwiek) - zamiana powrotna na H7, które wrzuciłem do schowka spakowane w plastikowe obudowy po żarniku HID [sic!] zajmie mi mniej niż 3 minuty per reflektor.
Dodatkowo dla malkontentów: tak, sprawdziłem ustawienie reflektorów. Narysowałem sobie ołówkiem kreskę na ścianie świecąc w nią H7 (na linii obrysu oczywiście). Po założeniu HID świecą dokładnie w to samo miejsce. Ale jaśniej.
Nastała jasność. Test drogowy po WAW odbyty.
Chwała chinolom. "+" milion do komfortu życia/jazdy (w i tak niezwykle miłej w 159ce).
Za 7 biletów płatniczych Narodowego Banku Polskiego o nominale 10ciu polskich złotówek. Flaszka dobrej gorzoły kosztuje mniej.
Bezpieczne jest takie schowanie przetwornic (mam slim) do środka lampy? nie nagrzeją się? ja mam je przymocowane po bokach na opaski zaciskowe bo nie wiedziałem czy montowanie ich w środku jest bezpieczne ;)
Cóż, ameryki nie odkryłeś :sarcastic: ja mam soczewki w idealnym stanie. A wiem co to znaczy bo w innych regenerowałem. Tak więc hid nie jest jakimś musem w moim wypadku bo H7 po prostu świeci całkowicie dobrze i zadowalająco. Dokładnie tak samo jak w innych autach. Nie ma absolutnie różnicy. Ale to że hid świeci jaśniejszym światłem to oczywista oczywistość. Skoro H7 słabo Ci świeciło (w porównaniu do innych aut) to zastanów się jakiego olśnienia byś doznał gdybyś to zrobił fachowo :sarcastic: pomyśl że ten hid który masz świeciłby jeszcze lepiej :)
W mojej okolicy ze względu na uczulenie policji w tej materii poczekam aż skombinuję sobie moduł do samopoziomowania i spryski.