A czy mógłbyś się spróbować dowiedzieć w jaki sposób oni doprowadzili tam prąd? Byłbym bardzo wdzięczny.
Printable View
Dziury po korbkach zaślepiłem plakietkami samoprzylepnymi typu "Nie Palę" przekreślony papieros w czerwonej obwódce. Zdjęcie zapodam jutro.
a ja na dziury mam już patent, i może jutro uda się go zrealizować ;)
Witam. Odgrzeję troszkę temat. Po zimie przyszedł czas aby uporać się w końcu z tematem dołożenia tylnych elektrycznych szyb. Przypomnę, że wszystko pięknie szło do momentu kiedy to okazało się, że nie posiadam w schowku przekaźnika od tylnych elektrycznych szyb. Niedawno więc zakupiłem takowy przekaźnik wraz z jego podstawą i kawałkiem wiązki. Jednak teraz nie bardzo wiem gdzie się nim wpiąć do instalacji samochodu aby to wszystko zaczęło działać. Nie bardzo potrafię czytać schematy i elearn staje się dla mnie mało przydatny. Dlatego też chciałbym prosić o pomoc kogoś kto się w tym łapie i mógłby sprawdzić gdzie powinno być to wpięte.
Poniżej zdjęcia przekaźnika, podstawy z bezpiecznikiem i wiązką.
Załącznik 96692Załącznik 96693Załącznik 96694Załącznik 96695Załącznik 96696
Opis jaki kolor kabla odpowiada nóżce przekaźnika
-87 (ten wyżej)-czerwony, który idzie do bezpiecznika
-87 (ten niżej)-żółty
-86 - czerwono-czarny
-85 - fioletowo-czarny
-30 - zielono-czarny
Za wszystkie porady z góry dziękuję.
powiedz mi jeszcze, czy chcesz, żeby to łatwo było podłączyć, czy chcesz, żeby połączenia były identyczne jak w fabrycznej instalacji??
- - - Updated - - -
jeśli łatwo, to:
- zółty usuń całkowicie
- cienki czerwono-czarny połącz pod stacyjkę. jest tam kostka 4-pinowa, podłącz się pod niebiesko-biały
- zielono-czarnym podłącz pod akumulator.
- filoetowo-czarny do masy
- wstaw bezpiecznik 30A
- czerwono-czarny z wyjścia podstawki bezpiecznika wyprowadź do kostki wiązki el.czyb. Mususz go przedłużyć do kostki, którą miałeś w kupionej wiązce. Na pinie nr 17 i 45 będą 2 przewody koloru pomarańczowego i pod nie to podłącz.
- - - Updated - - -
chociaż chyba tej kostki w wiązce nie miałeś, jest to kostka 50-pinowa pod skrzynką bezpieczników, wygląda tak:
- - - Updated - - -
....
W zakupionej wiązce nie miałem właśnie żadnych kostek, od tej podstawy z bezpiecznikiem odchodziły tylko przewody o długości ok 30cm. Czy kostka, o której piszesz jest przykręcona do całej skrzynki bezpieczników i do niej mam wpiąć ten czerwono-czarny?
Co do tego żeby było jak w fabrycznej instalacji to pewnie nie będzie łatwo bo oprócz tego przekaźnika z kablami nie mam więcej elementów instalacji, a podejrzewam że byłoby to potrzebne. No chyba że się mylę :D.
Dzięki za tak szybką odpowiedź.
ta kostka będzie do ramy przytwierdzona. Zrób fotki tej kostki.
a jak wiązki w drzwiach??
Wiązki w drzwiach są ok, były wymieniane, w przednim słupku od strony kierowcy i środkowych było więcej pinów niż w kostce drzwi.
Poniżej zdjęcie tej kostki, o której pisałeś (zdjęcie troszkę kiepskie bo robione telefonem a i miejsce do najlepszych nie należy). Jest ona zaraz za dźwignią do otwierania przedniej maski i przykręcona do jakiegoś metalowego uchwytu
Załącznik 96762
no to licząc od szarego w prawym górnym rogu, lecąc w prawo masz pin 1, 2 .... drugi rządek 13, 14.... itd.
spr czy na pinach 17 i 45 masz przewody. Wtedy odetnij je od kostki, połącz razem i dołącz do przekaźnika jak pisałem wcześniej
- - - Updated - - -
a zanim podłączysz przekaźnik, to bez żadnego odcinania, podaj 12V na te piny - bez rozczepiania kostki. Wtedy szyby tylne powinny działać