czy ta odchudzona wersja z konca produkcji, mowie o TBI, rowniez za ciężka? Moim zdaniem nie.
Printable View
czy ta odchudzona wersja z konca produkcji, mowie o TBI, rowniez za ciężka? Moim zdaniem nie.
Owszem jest odchudzona i ma dobry stosunek masy do mocy ale to dotyczy dopiero wersji po FL. Dla przykładu 159 sedan silnikiem 2,4 z roku 2006 waży około 200 kg więcej niż 159 TBi... To jest przepaść, którą czuć np na mokrym rondzie i ogólnie ciasnych zakrętach. Inna sprawa, że zawieszenie też leci przez to dużo szybciej, auto pali więcej, dynamika kuleje itd. Podałem te dwa auta bo mają w miarę porównywalną moc i moment. Natomiast gdyby wziąć 159 SW Q4 2,4 z roku sprzed FL to jeździmy czołgiem ważącym 1780 na pusto! Wsiadamy w 3 osoby i mamy 2 tony... Sam jeżdżę berliną 2,4 i o ile w trasie jest ok, to jazda miejska daje odczuć jej masę.
.
Tutaj jest link z danymi z testu jeszcze przedliftingowej z konkurencją http://www.auto-motor-und-sport.de/v...02.html?show=3
Alfa zdecydowanie najcięższa, nawet o 100 kg od vectry i Saaba, z którymi dzieli wspólna płytę i silnik.
Dzisiaj np A4 B8 2.0 TDI wazy już katalogowo 1540 Alfa 2.0 1490, tylko czemu zrzucili ponad 100 kg po 4 latach od premiery auta.
Dodano po 8 minutes:
Z cena sytuacje wygląda podobnie, droższe były tylko BMW, meras i Saab, pod koniec produkcji zeszli do poziomu paska, mendo, tylko dlaczego nie od razu?
Co za bzdura... co za nierzetelność!!!!!!!
Alfa 159 sedan 1.9 przedliftowa manual waży około 1535 kg!!!!!!
1630 kg waży przedliftowa 2.4 sedan manual z napędem na przednią oś...
Proszę weryfikujcie to co Internet Wam wypluwa... bicie piany na temat wagi 159 jest bezcelowe. Nic z tym nie zrobimy, chyba, że Misiu zamiast chromowanych gadżetów zacznie robic karbonową karoserię :)
Weź pod uwagę, ze każde auto z tym samym silnikiem może w zależności od wersji wyposażenia ważyć nawet 50 kg mniej/więcej. Moja 2,4 wedle średniej katalogowej ma ważyć 1650 a na wadze po homologacji z prawie pustym bakiem wyszło około 1690. Na samych kołach może być 30 kg różnicy, więc nie ma się co szczypać o takie szczegóły.
Belfer, moja 2.4 z 3/4 baku 1690 na wadze, z kąd takie rozbierzności?
No ja też mam skóry, felgi 17, koło też pełnowymiarowe, i też mam większość rzeczy. Ale to prawda, te wagi na skupach są często "po tuningu".
Moja z kierowca wazy 1700kg... ilestam paliwa bylo w srodku.
AutoMotor&Sport odwalilo jakas maniane w tych tabelach. Blad jak nic.
Belfer- to co piszesz to racja, ale 100kg to juz jest zbyt duzo, zeby mowic o roznicy wynikajacej z wyposazenia.
1.9 sedan manual wazy w przyblizeniu 1535kg. Koniec. Kropka.
2.4 sedab manual wazy w przyblizeniu 1630kg. Drugi koniec. Druga kropka.
Mowie tu o wersji ze standardowymi kolami i przecietnym wyposazeniu. Bez kierowcy i bez paliwa.
Podsumowujac- wazy mniej wiecej tyle co przecietne auto z segnentu D. A ze jest mniej pakowna...