Jaki jest orientacyjny koszt usunięcia klap oraz zaślepienia egra ?
Printable View
Jaki jest orientacyjny koszt usunięcia klap oraz zaślepienia egra ?
Mickry nie gniewaj sie pisalem zartobliwie. ..a i w każdej zdejmiesz bez problemu atrape:) i warto to zrobic bo bedziesz mial wglad na ewentualne wycieki lub pocenie kolektora...
@Ernest - wszystko zależy od tego, kto robi. Ja płaciłem coś koło 1k (klapy+EGR), ale miałem też zmienianą pompę wody, bo puszczała (a wyszło to akurat przy kolektorze) - przy czym robiłem to ponad rok temu, więc stawki pewnie już uległy trochę zmianie.
@Dejon/Mickry, kontunuując żartobliwy ton - psiknij farbą, jak alu to nie pomalujesz ;-)
Witam w Gdańsku koszt usuniecia klap wirowych to 400 zl robota + ewentualnie czesci.
A co myślicie o środku do czyszczenia kolektora
https://www.youtube.com/watch?v=rSSXpIaqkVE
Z rozbieraniem jest chyba troche roboty
Widziałem juz to i tak się zastanawiałem co się dzieje z tym cały syfem i czy to jest bezpieczne dla silnika. Cały syf zasysany jest przez silnik.
Takie magiczne specyfiki może i maja rację bytu ale w kolektorze który był dopiero co czyszczony po jego wyjęciu :) Syf w nim jest tak mocno osadzony że trudno to wymyc karcherem, wiec nie wyobrażam sobie tego że jakaś tam pianka za parę zł to wszystko rozpuści. Nawet jeśli to tak jak pisał Karamba gdzie ten syf znajdzie się później.
W Cromie 1.9 150 KM niestety też są klapki wirowe.
Ja widziałem auta z początku produkcji (początek 2006) z plastikowym kolektorem. Okazało się, że jeden z wcześniejszych właścicieli wymienił zużyty aluminiowy kolektor na nowszy plastikowy. Więc na dobrą sprawę rocznik nie ma znaczenia, trzeba po prostu spojrzeć pod pokrywę silnika.