Mówisz o Kyabach?
Printable View
Przez temat przewinęły się opinie o sprężynach firmy Suplex. Kupiłem niedawno takie, na tylną oś, model SU01042 i jestem zaskoczony negatywnie. Sprężyna w porównaniu do fabrycznej jest o 8 cm krótsza, aż boje się montować je do samochodu. Czy ktoś też się z tym spotkał? Sprężyna jest niby dedykowana według katalogu do V6, ale w aukcji nie było o tym słowa, myślałem że na tył wszystkie są jednakowe niezależnie od wersji.
Według katalogu SUPLEX'a powinieneś miec wersję SU01044. Tabelka poniżej:
Załącznik 115642
Właśnie wiem, ale czy to możliwe żeby te były aż o 8 cm krótsze? Firmy KYB jest tylko jeden model, do wszystkich wersji i są dobre, maja 432mm długości.
Sprężyna zawieszenia SUPLEX 01042
Strona zabudowy: os tylna
Grubość [mm]: 12
Długość [mm]: 370
średnica zewnętrzna 1 [mm]: 115
Ciężar [kg]: 2,54
Sprężyna zawieszenia SUPLEX 01044
Strona zabudowy: os tylna
Grubość [mm]: 11
Długość [mm]: 450
średnica zewnętrzna 1 [mm]: 113
Ciężar [kg]: 2,41
Dzięki za te dane, czyli wszystko jasne.
stoję przed dylematem sprężyny na przód, Kyabach rc1140 czy Suplex 01043 czy może coś z LESJÖFORS ? generalnie zależy mi na utrzymaniu serii, nie chcę obniżać.
Jeździłem na Lesjofors, teraz mam Kayaba. Obie mogę polecić, ale wydaje mi się, że Kayaba nieco twardsze są, czyli lepsze dla 166, bo w serii nieco miękko jest. Suplexa nie testowałem :)
Oczywiście nie ma mowy o obniżaniu. Wysokość normalna.
Panowie mam pilne pytanko do posiadaczy 2.4 20V szczególnie w automacie. Jaką macie wysokość od ziemi do rantu błotnika i rantu felgi z przodu ?
W X.2013 wymieniałem springi po raz kolejny w swojej na suplexy. Miesiąc temu wymieniłem na przodzie wahacze dolne, amorki, drążki i końcówki. Po wyjeździe na zlot i urlop mierzę odległość u siebie, bo mi znajomy zwrócił uwagę że mi przód nisko stoi. Jak wymieniałem amorki to już stał delikatnie niżej, no ale mogły springi delikatnie siąść. Mierzę dzisiaj i wychodzi, że mam 64cm z lewej i 64,5cm z prawej (od ziemi do rantu błotnika, koła 225/45/r17, 2.7atm) a po wymianie było 67.
Mam w związku z tym prośbę o zmierzenie wyskości u was, bo chyba czeka mnie kolejna reklamacja :( i nie chciałbym uszkodzić nowych amorków.
Edit:
Poniżej 2 zdjęcia zrobione telefonem.. Czy tak powinno byc czy jaj jestem przewrażliwiony juz na punkcie zawiasu ?
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=138229&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=138230&stc=1