Coś konkretnego do czyszczenia wtryskiwaczy CR?
Printable View
Coś konkretnego do czyszczenia wtryskiwaczy CR?
Archoil AR6400-D Max
to co proponujecie lac zamiast olej 2t?
Dedykowane preparaty do ON bez bazy parafinowej i bez cynku jak w 2T
czyli który srodek?powiem tak stosowałem tylko LM i stp.szału niebyło.po stosowaniu 2t auto inaczej chodzi miekko i korekty sie polepszyły.a co ta parafina i cynk szkodzi?
- - - Updated - - -
czy to jest lepsze od 2t??
- - - Updated - - -
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item...ast-visited.no dokładnie to?
- - - Updated - - -
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item...-visited,chyba ze to
Parafina to wosk z którym walczymy zimą w dieselach a cynk zanieczyszcza wtryskiwacze.
no juz podszkoliłem sie hehe.to który polecasz srodek co podałem
AR6900-D Max pełni więcej funkcji niż sam smar i działa już nawet w proporcji 1:2000 czyli 25ml na 50L ON
To jest jednorazowe czyszczenie
ten to raczej do kazdego tankowania
AR6400-D Max jednorazowo a AR6900-D Max potem do każdego baku.
Dzisiaj po wyjechanym zbiorniku na teście AR6850 pozytywne. Auto zwawiej reagowało na gaz, nie było klekotu. I też dymka nie puszczalo Spalanie to samo. Dużo lepsze niż 6400 o ile się nie.myle. [MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION]
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Chyba 6200 wcześniej miałeś... Dzięki za info. To było 6850 czy 6850+C na butelce ? ;-)
Dzięki, za poprawienie, 6200 to było, sprawdzę bo mam buteleczke zostawiona.
6850 tylko.
Ale gdybym miał wybrać między 6200, a 6850 wolałbym to drugie. 6200 twarda praca silnika, dymka nie było w ogóle.
A 6850 miękka praca, zwawiej reagował na gaz, dymka nie było. Aczkolwiek jak się wmontowalo od 1200rpm gaz w podłogę - wiadomo, ale tego np na 6200 nie było :)
6850 sprawdziłem z 90% przewaga trasy
6200 czy 6900 który z nich bardziej obniża emisję szkodliwych substancji w dieslu?
Oba obniżają ale AR6200 w tym zakresie jest sprawdzony już także w przemyśle itp
Żaden, bo niby jak? Jak się martwisz o środowisko to wymień katalizator na nowy, zamontuj z powrotem DPF jak miałeś, a wyciąłeś no i odblokuj EGR :P
No sorry wlyszkow, ale to już robienie ludzi w balona. Chyba, że masz na myśli obniżenie emisji przez obniżenie spalania (chociaż to też tak sobie - u mnie dodatki AR raczej je zwiększają :P). Inżynierowie martwią się końskimi szczynami, recylkulacją, katalizatorami i downsizingiem, a Ty twierdzisz, że dolanie czegoś do ropy zmniejszy emisję?
Jersey, czyli mokry dpf to tak i tak o kant dupy rozbić bo przecież też się do niego dolewa płyn przy wypalaniu :)
Pytam ponieważ w opisie wyraźnie pisze: "AR6200-EU tak skutecznie usprawnia proces spalania paliwa i obniża emisje, że stosowanie konwerterów katalitycznych i filtrów DPF staje się zbędne…
W badaniu ASTM D482 – AR6200-EU dodany do oleju napędowego obniża poziom popiołu powstającego ze spalania paliwa aż o 50%."
Tak samo w tescie : http://archoil.pl/wp-content/uploads...sions-Test.pdf
Więc spokojnie jak wywali się EGR to w testach nie będzie różnicy, ciekawy jestem testu spalin auta z usunietym DPF i dodatkiem AR
To do DPFa dolewasz, nie do paliwa. Słyszałeś, żeby firmy rekomendowały albo nakazywały dolewanie czegokolwiek do paliwa żeby obniżyć emisję? Przecież gdyby się dało, to każdy diesel miałby zbiorniczek do dodatków AR i podobnych z blokadą silnika gdyby był pusty :P
@noskill - a jak łykniesz magiczną pigułkę, to ci gałąź zapłonie. W radiu mówili ;)
Z normami chodzi o to żeby producenci tak zaczynali przerabiać silniki i wymyślać nowe urządzenia żeby z tego każdy miał kasę "tam u góry", a nie szukania najprostszych rozwiązań i najtańszych. Producenci silników podczas modernizacji szukają aby jak najwięcej zarobić przed długi okres serwisowania a nie przez tani dodatek do paliwa.
Bo lubię. Nie znaczy, że wierzę że cokolwiek pomogą. Wprost przeciwnie nawet. Ale lubię sobie testować bajery więc czemu nie?
Poza tym jest różnica między rekomendowaniem dolewania czegokolwiek do oleju dla dobrego samopoczucia, a magicznymi płynami ograniczającymi emisję. Gdyby AR obniżał emisję jak w cytowanej reklamie, to jestem na 100% pewien że byłby obowiązkowym wyposażeniem każdego diesla. W końcu gdyby zalać AR i emisja spadła by do poziomu jaki osiąga się dzięki DPFom i EGR to do jakiego poziomu spadłby jakby zrobić kombo AR + DPF? Samochody zaczęłyby spełniać normy EURO 10 zanim ją wymyślono :P
Pomyśl jaki zarobek dla producentów. Wywalasz DPF, mocznik i co tam jeszcze. Montujesz litrowy zbiorniczek na AR i niech klient dolewa, a ty nadal kasujesz za samochód tyle co gdy miał DPF. Czysty zysk.
Ad Blue jest reduktorem chemicznym, działa w katalizatorze redukując NOx do wody i azotu. AR ma ograniczać ilość cząstek stałych bez żadnego filtra czy katalizatora. Wydajność DPF to 80-100%. Czyli żeby paliwo z dodatkiem mogło spełnić normy bez obecności DPFa musiałoby w optymalnych warunkach w ogóle nie wytwarzać cząstek stałych w procesie spalania.
W jakieś smarowania czy podniesienie lekko liczby cetanowej powiedzmy, że uwierzę. W to, że może jakoś tam wytworzyć przy spalaniu związki które będą "czyścić" turbo i komorę spalania też. Bo czemu nie. Ale te syfy nie znikną, tylko zostaną "wydalone" rurą wydechową. Ale w to, żeby dodatek do paliwa był w stanie zredukować emisję cząstek stałych na podobnym poziomie co fizyczne filtry o wysokiej przecież wydajności?
Oczywiście trzeba odróżnić marketing od rzeczywistego działania. Poprawienie wydajności spalania powoduje obniżenie ilości cząstek stałych. W samochodach może nie mieć to wielkiego znaczenia. Inaczej sprawa może wyglądać w przemyśle. Załóżmy, że kopalnia ma 100 mega-ciężarówek po milion dolarów każda. Ustawodawca nakłada niższe normy emisji cząstek stałych. Kopalnia może zezłomować ciężarówki i kupić nowe (koszt 100 milionów dolarów), opracować od podstaw system filtrów cząstek stałych dla swoich ciężarówek (koszt pewnie parę-naście milionów dolarów) lub np zacząć stosować dodatek, który pozwoli zmniejszyć poziom emisji do akceptowanego prawem.
Samochody osobowe mają te poziomy narzucone dla typowego paliwa bez konieczności stosowania dodatków. Nikt bowiem nie może zmusić klienta do stosowania dodatków. Klient ma jechać na stację i lać paliwo. Resztą zajmują się systemy filtracji w samochodach.
W 50% zmniejszenia emisji ciężko uwierzyć, ale kilka lub kilkanaście zapewne byłoby możliwe. Z resztą kolega pisał parę postów dalej, że po zastosowaniu dodatku auto mu już nie puszcza dymka. A czymże innym jest ów dymek jak nie cząstkami sadzy z niedopalonego paliwa?
Panowie, wiosna idzie wielkimi krokami. W weekend majowy zrobię ok 1500 km, co warto zalać żeby układ wtryskowy, turbina i co tam jeszcze po drodze wyczyścic z zimowego syfu;) ar 6600 czy 6400 będzie dobrym wyborem? Chcę Aby układ się kompleksowo przeczyscil.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
AR6600 nie jest już oferowany, zastępuje go AR6400-D Max który także czyści układ paliwowy.
Właśnie poprawiłem to co napisałem wcześniej, choć widzę że niektóre sklepy dalej oferują 6600. Coś jeszcze na domieszkę do 6400 Ew do późniejszego stosowania?
Na domieszkę więcej niczego nie potrzeba do AR6400-D Max. Do kolejnych tankowań po umyciu wystarczy AR6200-EU 1-2ml na 10L ON.
Ja właśnie tak zamierzam zrobić 6400 max juz jest lany a później znów 6200.
Rozumiem że 6200 także smaruje układ? Czy tylko polepsza spalanie i zapobiega ponownemu zasyfieniu układu.
Widzę że macie na stronie 6900max, nie jest to lepsze rozwiązanie?
6200 także smaruje i to mocno i utrzymuje czystość. Po 6400-D wystarczy 6200.
6900-D Max można nawet bez 6400-D Max stosować tylko efekt będzie później.
Witam
Czy ktoś stosował dodatek Liqui Moly 1971 Injection Reiniger? i może podzielić się swoją opinią?Załącznik 223090 z góry dzięki !
Czy ktoś z was miał problem z rozruchem zimnego silnika po nocy po zastosowaniu AR 6400 D Max a potem 6900 D Max? Silnik kręci elegancko ale Alfa potrzebuje czasem 5-6 obrotów zanim zaskoczy gdzie wcześniej odpalała od strzała :)
Zastanawiam się czy przedobrzyłem z dodatkami czy co. Paliwo leje zwykle ON z Orlenu.
Wysłane z cegły.
Co polecicie to przedmuchania wtrysków w 2.4jtd 10v 140km cf3?
Butelkę Archoil AR6400-D Max na bak ON
I co ile mam to lać?