Masz link do testow 19" bo nie moge znaleźć. Ja na bridgestonach nie zauwazylem podsterownosci, predzej dupcie lekko zarzuca przy ostrych zakretach na bucie w podłodze ale trakcja nie pozwala na zbyt wiele. tyle ze ja mam naped na tył.
Printable View
Masz link do testow 19" bo nie moge znaleźć. Ja na bridgestonach nie zauwazylem podsterownosci, predzej dupcie lekko zarzuca przy ostrych zakretach na bucie w podłodze ale trakcja nie pozwala na zbyt wiele. tyle ze ja mam naped na tył.
Przepraszam. Miałem na myśli dekra.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Spalanie z 500km 10.1 w trybie dynamic. W koleinach ok, hałas jest większy niż na zimówkach miałem, ale zimówki miałem przewymiarowane na średnicy dla większego komfortu i były też węższe. Lato z uwagi mniejszej średnicy, dało efekt większej dynamiki. Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego setupu, bo auto prowadzi się genialnie:)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Panowie, mam pytanie.
albo jestem przewrażliwiony, albo odnoszę wrażenie, że (chyba) opony mocno huczą.. samochód stoi na oryginalnych felgach 17 od wersji super;
myślałem że huczenie było spowodowane zimowymi oponami, ale założone letnie i znowu huczenie.. pytanie czy jest to możliwe, czy może szukać gdzie indziej źródła dźwięku..
na dłuższą metę jest on męczący, szczególnie przy wyższych prędkościach..
wydaje się, że to opony, ponieważ odnoszę wrażenie, że w zależności od podłoża (rodzaju asfaltu) ten dźwięk się zmienia.. ale z drugiej strony sam już nie wiem.. Żona tego nie słyszy.. ale ja tak ...
ma ktoś może jakiś pomysł? pls help :)
Może powinieneś pogłośnić radio?:)
Powyżej pewnej prędkości jest głośno w Julce, ten typ tak ma.
Panowie,
Posiada ktos takie oto felgi?
Załącznik 246184
Podobaja mi sie... Cena 5k w serwisie.
Mozliwe ze cos pokaza ale te mi sie wlasnie podobaja, chialbym na zywo zobaczyc lub jakims real foto a tu doslownie nigdzie nie ma!
Łączę się w bólu
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Jest jeszcze taka 18tka aftermarketowa. podrabina 19ka koniczynka, na półsrebrno
https://www.ozracing.com/es/llantas/...ntgarde/msw-82
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/06/141.jpg
Bez gleby w Q4 będzie jak na szczudłach... Ale na zimę fajna opcja :D
zalukalem po necie na te felgi, bo nawet calkiem ciekawe sie wydaja jako felunek na zime (alfowy wzor). cenowo tez calkiem OK, najtaniej jak na szybko znalazlem to 790zl/sztuka. 5x110mm/65,1mm otwor robia w 3 ET 30,35 I 40 - tylko 40 jest dostepna obecnie, a ja gdbym sie decydowal to chyba ET30 zeby ladniej wygladalo.
Update: na stronce pojawiły się inne opcje wykończenia
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/08/29.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/08/30.jpg
Witam
w wersji Veloce z felgami 18" jakie macie ET na felgach w przypadku kiedy fabryka wypuściła auto na felgach 4 x18x9"?
Występują 2 wersje felg 18x9" z ET44,5 oraz ET34
Natomiast felgi 18x8" mają ET33
nie spotkałem sie nigdy z taka wersją która ma wszystkie felgi 9" szerokie; w eperze do ktorego mamy dostęp (aktualność ok q3 2017) o ile pamiętam też nie było takich konfigow.
u mnie jest tyl 9" i sa et34 wzór srebrne koniczynki 19
https://photos.app.goo.gl/EGHsBT8ZP7F1hhEMA
Ale kolega mówi o 18tkach
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
pierwsza czesc mojego postu odnosilem sie do 18 i 19 bo takie rozważałem przy zakupie wiec kupę aut ogladalem osobiscie czy analzowalem konfiguracje z ogłoszeń czy eper. a co do moich to moze info czesciowo sie przyda pytającemu albo komuś innemu
no to do jakich wersji szły i na którą oś felgi 9" z ET44,5?
- - - Updated - - -
no to do jakich wersji szły i na którą oś felgi 9" z ET44,5?
- - - Updated - - -
wg kalkulatora fronty felg równają się przy parametrach 8" ET33 i 9" Et44,5
dlatego wydawało mi się że Veloce wychodziły/wychdozą też w wersjach 4x9" 9"Et44,5 przód + 9" ET34 tył
- - - Updated - - -
wg kalkulatora fronty felg równają się przy parametrach 8" ET33 i 9" Et44,5
dlatego wydawało mi się że Veloce wychodziły/wychdozą też w wersjach 4x9" 9"Et44,5 przód + 9" ET34 tył
nigdy nie spotkałem się z żadną Giulią która miałaby 9" szerokie 18 lub 19 na przodzie i to miałem na myśli. Nawet w Quadrifoglio jest tylko 8.5" na przodzie (10" na tyle). Co do ET jakie dawali w autach które oglądałem nie wypowiem się, bo nie sprawdzałem aż tak dokładnie tego - po prostu auta wychodziły albo 4x8" (wszystkie opony 225 szerokie), albo jak ktoś wybrał opcję 142 (Opony Extra Series tak to w systemie zamówień się nazywało) to przód był 8" 225 a tył 9" 255.
Mogę Ci sprawdzić później jakie ET jest w moich 8" na przodzie - dam znać jeszcze.
Jedna uwaga co do mojego konfigu - mój wzór jest o tyle nietypowy (srebrne koniczynki, dealer mi mówił później że nawet ich się już nie da zamówić), że one nie występowały w ogóle bez szerszego tyłu a co ciekawe nawet nie wymuszały opcji 142 (i się jej nie dało zamówić z fabryki - mi ją odrzucili z zamówienia mimo że system zamówień w salonie pozwolił ją zaznaczyć) - po prostu jest szerszy tył przy tym wzorze mimo że opcja 142 jest niewybrana. W przypadku innych wzorów żeby tył był 9" trzeba wybrać opcję 142 inaczej wszystkie są 8".
- - - Updated - - -
jeszcze jedno, kolega [MENTION=76254]Firste[/MENTION] do swojego Stelvio kupił 4 felgi 19x9" z myślą o zimie, mierzył na aucie (chyba z oponami 255) i pisał że jest mało miejsca na przodzie o ile dobrze pamiętam. Chyba tego nawet nie założył tylko sprzedał. Nie pamiętam jakie on miał ET w tych felgach - poszukaj wątku/jego postów gdzieś z H2 2017 albo go podpytaj może jakieś dodatkowe informacje uzyskasz.
sprawdziłem co u mnie siedzi na przodzie - jest 19"x8" ET33 (tył przypominam 19"x9" ET34).
W ePerze tak na szybko widzę że dla większości felg 18/19 masz albo konfig 4x8" jeśli jest bez opcji 142 albo tą samą felgę masz tylko na przodzie jak jest opcja 142 (2szt i piszą "przód") i wtedy tył jest inny numer też 2 szt. zalukaj sobie tu: http://keyeper.pekidi.com/navi?CAT_C...&DRW_NUM=4%7C0
Więcej już nie podpowiem, może ktoś inny?
tyle też znalazłem wczoraj
albo 4x8
albo 2x8+2x9"
z tym od czego to zależy że ktoś ma felgi z tyłu z et34 bądź et44,5 nie mam pojęcia.
Jeśli dotyczyłoby to zacisków to jest to dość dziwna sprawa, bo zaburzałoby geometrię i sam rozstaw kół względem siebie...
myślę sobie że może też to być związane z innymi wahaczami tylnej osi przy mniejszych i większych zaciskach hamulcowych co wymusza zastosowanie felg o różnym ET, ale to byłoby trochę naciągane...
tak mi przyszło do głowy teraz czy napewno te 9" z ET44.5 w ogóle wychodziły w produkcji czy może tylko 34? chyba nigdzie nie widziałem potwierdzenia- jedynie po aukcjach na allegro - tyle że tam bardzo możliwe że wyprzedają jakieś wersje prototypowe czy wstępne - wiem o niektórych sprzedawcach że mają te felgi z Włoch, a niektórzy załatwiali je z włoskiego odpowiednika naszego OBR - to mogły być prototypy testowane na autach przedprodukcyjnych albo w ogóle serie próbne a potem to mogło być zmienione do finalnej produkcji. oczywiście tylko spekuluję.
najlepiej żeby inni forumowicze którzy mają 18" ori wypowiedzieli się co u nich fabryka wstawiła dokładnie - podpowiedz dla nich jak to sprawdzić bez sciągania koła czy wjeżdżania na podnośnik - ET jest od tyłu felgi na jednym z ramion - można popatrzyć z lusterkiem+lampką, albo komórką (ja robiłem zdjęcia ale udawało się dopiero zrobić za którymś razem) albo jak ktoś ma z endoskopem.
Sam jestem ciekaw tematu, tym bardziej że zima się zbliża i powoli trzeba skombinować jakiś felunek i bedzie to 18"
Jako świeżo upieczony posiadacz Veloce na 18" felgach mam ten sam dylemat i stąd moje pytanie:
Co zakładacie na zimę i na jakich felgach? Chodzi mi nie tylko o rozmiar felg, ale również jaki profil opon i jakiej marki? Czy zakładanie zimówek na te same 18" felgi co letnie, to dobry pomysł, czy lepiej dokupić drugi komplet felg na zimę i zmieniać co pół roku całe koła? Jak wy sobie z tym radzicie?
Czesc, jest ktos w stanie mi powiedziec jaki to dokladnie kolor? Ewentualnie gdzie mozna kupic taka farbe zeby troszke rysy podpicowac?
Załącznik 249585
jbc mam na sprzedaż 2 felgi srebrne turbiny 18" x9" et34 za 900zł z Giuli oczywiście, jednak chce sobie założyć z tyłu 2 X8" też
Witam i proszę o podpowiedź, jako , że zima zbliża się nieubłaganie , czas wybrać zimówki , felgi posiadam czarne koniczynki ,opony na nich to 225/40/19 przód i 255/35/19 tył , auto z wyprzedaży rocznika było już tak skonfigurowane. Ostatnio przyglądając się oponą odniosłem wrażenie , że rozmiar felg przód i tył jest taki sam , opona na tyle rant ochronny wystaje za krawędź felgi , przód w zasadzie jest na równi z krawędzią lub nawet minimalnie cofnięty. Więc czy faktycznie moje obserwacje są trafne i rozmiar felg jest ten sam ? Czy nie lepiej na zimę założyć 255 przód i tył ? A może zostawić tak jak jest czyli ten sam model opon ale w innym rozmiarze ?
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Jakie uzasadnienie ma posiadanie dwóch kompletów felg - zima/lato? Warto kupić komplet na zimę, czy jest to po prostu zbytek? Uprzejmie proszę o odpowiedz. Zastanawiam się nad zakupem drugiego kompletu(zima).
jakąś taką Giulię kojarzę z ogłoszeń, właśnie na tyle były balony bardzo wystające na boki, ktoś pewnie zamienił opony w salonie na szeroki tył może po jakimś uszkodzeniu opony złe zamówili bo nie kumali że w GIuliach albo dają wszystkie 225 na felgach 8" szerokich albo tył 255 na felgach 9" jak się wybierze odpowiednią opcję (serio, dealearzy nie kumali tematu, bo nie było to nigdzie opisane w cennikach/katalogach/konfiguratorach, a nazwa opcji w systemie zamówień była nieintuicyjna (opony extra series)).
upewnij się na 100% jakie masz felgi, na ramionach felg wewnątrz jest napisane, przypuszczam że wszystkiem masz 8" szerokie. U mnie jest napisane odpowiednio 8.0JX19 na przodzie a 9.0JX19 na tyle (bo mam opcję z szerszymi felgami).
Jeśli wszystkie masz 8" to na takie felgi na zimę powinieneś dać po prostu opony 225/40R19, ewentualnie możesz się zastanowić czy nie dać 235/40R19, z tego co tu jeden kolega przećwiczył zeszłej zimy to nawet 245/40R19 też wchodzą, ale przyznam że dla mnie to już dziwny rozmiar - na zimę generalnie nie stosuje się szerszych opon niż na lato, dziś zaleca się ten sam rozmiar, a w dawnych czasach ciut węższe, ale stąd szersze to raczej dziwny pomysł. Jeśli chcesz więcej balona koniecznie, to może 225/45R19, skoro koledze na forum weszły 245/40R19 to i te wejdą. 255 to już na pewno nie dawaj, to jakieś ekstremum tym bardziej na zimę i nie bardzo na felgę 8" - z resztą jak to będzie wyglądało, fuj.
ja mam szerszy tył, ale na zimę chcę kupić 4 felgi 18" (albo pożyczę od żony z Giulietty przynajmniej na ten rok, wszystkie są 18"x8") i tam wsadzę albo 225/45R18 albo 235/45R18.
- - - Updated - - -
jakąś taką Giulię kojarzę z ogłoszeń, właśnie na tyle były balony bardzo wystające na boki, ktoś pewnie zamienił opony w salonie na szeroki tył może po jakimś uszkodzeniu opony złe zamówili bo nie kumali że w GIuliach albo dają wszystkie 225 na felgach 8" szerokich albo tył 255 na felgach 9" jak się wybierze odpowiednią opcję (serio, dealearzy nie kumali tematu, bo nie było to nigdzie opisane w cennikach/katalogach/konfiguratorach, a nazwa opcji w systemie zamówień była nieintuicyjna (opony extra series)).
upewnij się na 100% jakie masz felgi, na ramionach felg wewnątrz jest napisane, przypuszczam że wszystkiem masz 8" szerokie. U mnie jest napisane odpowiednio 8.0JX19 na przodzie a 9.0JX19 na tyle (bo mam opcję z szerszymi felgami).
Jeśli wszystkie masz 8" to na takie felgi na zimę powinieneś dać po prostu opony 225/40R19, ewentualnie możesz się zastanowić czy nie dać 235/40R19, z tego co tu jeden kolega przećwiczył zeszłej zimy to nawet 245/40R19 też wchodzą, ale przyznam że dla mnie to już dziwny rozmiar - na zimę generalnie nie stosuje się szerszych opon niż na lato, dziś zaleca się ten sam rozmiar, a w dawnych czasach ciut węższe, ale stąd szersze to raczej dziwny pomysł. Jeśli chcesz więcej balona koniecznie, to może 225/45R19, skoro koledze na forum weszły 245/40R19 to i te wejdą. 255 to już na pewno nie dawaj, to jakieś ekstremum tym bardziej na zimę i nie bardzo na felgę 8" - z resztą jak to będzie wyglądało, fuj.
ja mam szerszy tył, ale na zimę chcę kupić 4 felgi 18" (albo pożyczę od żony z Giulietty przynajmniej na ten rok, wszystkie są 18"x8") i tam wsadzę albo 225/45R18 albo 235/45R18.
jeśli masz felgi które na zimę też będą OK, typu nie koniecznie chcesz mniejszy rozmiar felg (więcej opony), czy nie masz np. szerokiego tyłu żeby zmieniać wszystkie na węższe, to jak najbardziej zostań przy jednym komplecie. zaoszczędzisz kupę kasy. i tak co jakiś czas trzeba wyważać koła - wulkanizator weźmie praktycznie tyle samo za przekładkę opon + wyważenie co za samą przekładkę kół z wyważeniem - tak miałem u 2 różnych wulkanizatorów - stawka się nie różniła jak już chciałem wyważać.
a oszczędzisz na cenie felg, do tego w większości Giulii jest TPMS, więc jakieś 700zł za koszt dodatkowego kompletu czujników też odpada.
ja będę zmieniał, ale dlatego że mam po pierwsze 19" a po drugie mam szeroki tył i chę przejść na zimę na rozmiar jaki mam na przodzie. Gdybym miał 18" wszystkie tej samej szerokości, to na pewno bym nie kupował nowego kompletu felg, tylko robił przekładki opon.
Moim zdaniem nie wygląda to źle , tył szerszy , przód węższy , jak będę miał chwilę to spróbuję dostać się do numeru felgi. Dzięki za odpowiedź.
Słabo widać na tych zdjęciachhttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/08/261.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/08/262.jpg
Ale odnoszę wrażenie że opona 255 leży lepiej na feldze a 225 jest jakby ciut za mala
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/08/263.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/08/264.jpg
Właśnie sprawdziłem na ofercie od dealera i w wyposażeniu dodatkowym jest :
Koła ze stopów lekkich R19" , 5 otowrowe przyciemniane , rozmiar opon 225/40/19
Więc chyba kolega ma rację , jakiś wymyśl dealera z tymi szerszymi na tyle , w takim razie będę celował w komplet na zimę 225 lub 235 na obie osie .
Ja chyba też założę zimówki na moje 18" turbiny, które dostałem w salonie, a może później poszukam oryginalnych felg 19" na lato, bo jak znam życie (to znaczy fabryczne ustawienia zbieżności w wszystkich poprzednich Alfach) po góra 2 sezonach letnie opony będą do wyrzucenia z powodu ścinania opon od wewnątrz, no chyba że od razu podjadę do mojego sprawdzonego fachowca w Katowicach (nie ASO), żeby mi ustawił prawidłową zbieżność. Czy ktoś z was ustawiał/korygował zbieżność w Giulii/Stelvio zaraz po zakupie auta?
- - - Updated - - -
A dlaczego, jeśli mogę zapytać?
Kupiłem na zimę 17', bo są dziury i łatwo skrzywić felgę. Wizualnie słabo, jakościowo jazda jest ekstra. Oczywiście możesz pozostać na 18 lub 19, w zależności, co masz założone. Nie ma tu patentu, raczej rzecz gustu lub praktycznego podejścia. Mam napęd na ośkę i w górach auto sprawowało się wyśmienicie mimo sporych opadów i trudnych warunków. Pod górę radziło sobie lepiej niż stare napędy na przód. Wszędzie podjeżdżałem, nawet pod strome wniesienia posesji. Sam się dziwiłem, że tak dobrze się proczwadzi, tak świetnie się wspina. Trzeba przyznać, że Włosi odwalili kawał dobrej roboty. Oczywiście byłem bez łańcuchów.
Bardziej mnie interesowało, dlaczego rezygnujesz z 18" x 9" i chcesz zamienić na 18" x 8", niż to, co z nimi robisz :)
- - - Updated - - -
No właśnie o tego typu doświadczenia mi chodziło od osób, które już jeździły Giulią zeszłej zimy, bo do tej pory zawsze miałem węższe kapcie na zimę, ale też nie miałem wtedy Q4. Na 18" felgach jeszcze zimą nie jeździłem i nie wiem, na ile one dają radę w polskich górach.
Złapałem się po drodze z Q4, które mknęło jak szalone. Przez wiele kilometrów trzymałem się równo, ale na samej górze, gdzie było wąsko i porządne zakręty, Q4 pozwała na więcej. Mi odcinało napęd na oście i nie mogłem szybciej jechać. Kolo dobrze prowadził i miał pod kontrolą samochód, ewidentnie miał doświadczenia z napędem na x4. Tutaj masz link i możesz zobaczyć, jak się sprawuje twój napęd w zimę https://www.youtube.com/watch?v=rHFDpXZJViw - dobrze widać dlaczego odpadłem w trudniejszym terenie.
A tutaj ktoś coś zrobił z tym cholernym kagańcem, tak powinna chodzić ośka https://www.youtube.com/watch?v=soKb1x2rGiA
ja na tych zdjęciach które wkleiłeś nie bardzo widzę żebyś miał felgę 8" na tyle. wyposażeniem wypisanym przez dealera w ogóle się nie kieruj, bo w takich są błędy. weź lusterko i latarkę, albo komórkę, wsać łapę za koło i z lampą błyskową porób zdjęcia ramionom. w parę minut będziesz miał pełną odpowiedź. info wybite jest na jednym tylko ramieniu, wygląda tak u mnie:
Załącznik 249689
Tak też uczynię , jak tylko wrócę z pracy i znajdę wolną chwilę .
No wiesz, ale to taka jazda dla fanu pod stokiem narciarskim czy pustym parkingu, a nie w lodowej rynnie, jaka zazwyczaj jest u nas zimą na Salmopolu, Kubalonce, czy Przegibku, żeby ograniczyć się jedynie do najbliższych mi przełęczy w Beskidach, po których często jeździłem do tej pory zimą. Jak tam polecisz bokiem, to stracisz lusterka i cały lakier na boku :P
Hejka,
Panowie myslal, ktos nad tym albo posiada?
https://allegro.pl/felgi-19-5x110-al...499079954.html
Cena jest dosc niska tylko zastanawia mnie jakosc w porownaniu do oryginalnych.