Ciekawe, czy w Alfie też będzie za jakiś czas można dołożyć AA/CP poprzez wymianę media huba, tak jak na poniższym filmiku w Fordzie :)
https://www.youtube.com/watch?v=PbZg-YzbUJQ
Printable View
Ciekawe, czy w Alfie też będzie za jakiś czas można dołożyć AA/CP poprzez wymianę media huba, tak jak na poniższym filmiku w Fordzie :)
https://www.youtube.com/watch?v=PbZg-YzbUJQ
Oj, za proste by to chyba było ;)
Ostatnio wyciągałem moduł z gniazdem USB ze schowka, W moduł wpięte są trzy przewody z czego jeden jest w pięty w ślepe gniazdo, czyli wiązka elektryczna jest przygotowana do Android. Numer modułu z CarPlay/Adroid 156138299. Ale! Jest jeszcze taki myk ze sterownik radia również do wymiany, wyświetlacz i joystick również. +- po rabacie 7 000,00 zł Trzeba poczekać na powypadkowe :)
Hej,
Czy ktoś byłby w stanie podesłać mi wersję AA zainstalowaną na telefonie, która Wam działa?
U mnie AA się niestety nie odpala. Czasem wyskakuje mi komunikat "Podłączanie do AA, sprawdź telefon" czy coś w tym stylu. Podejrzewam, że to wina kabla, ale sprawdzałem już 2 i nie śmigają. Na telefonie mam powiadomienie "Podłączono AA" niestety na ekranie nawigacji AA nie startuje.
ja korzystalem z wszystkich wersji od marca z https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto i wszystkie dzialaja. u mnie tylko wersje arm 32bit.
a sama apka jak uruchomisz bez podlaczenia do auta sie odpala? u mnie byl problem (lg maja problemy) crashowala sie i trzeba bylo mocno kombinowac przy pierwszej instalacji - tez opisywalem w tamtym czasie co i jak.
1. Aplikacja na telefonie uruchamia się bez problemu.
2. Po podłączeniu do auta na telefonie mam komunikat na górnej belce "Połączono z Android Auto", na ekranie nawigacji nic się nie dzieje, raz na jakiś czas odpala się komunikat: "Podłączanie z Android Auto, sprawdź telefon", po czym znika i nic się nie dzieje.
Sprawdzałem 3 różne kable, chyba jeszcze będę musiał obczaić inny telefon, żeby wykluczyć problem.
kable sprawdzałeś jakieś dobrej jakości (firmowe) czy pierwsze lepsze? w innych gniazdach USB też to samo? którą masz wersję firmware infotainmentu (w razie czego na alfaowner jest przed, przed ostatnia 056.xxx.xxx i kolega forumowy niedawno wgrywał - chyba w tym wątku jakiś tydzień temu było)?
Wydaje mi się, że są ok, na PC nigdy nie miałem z nimi problemów, w postaci przerywań transferu czy coś podobnego (kabel oryginalny od telefonu też nie działa, ale jedynie na nim mi się pojawia od czasu do czasu jakikolwiek komunikat z próbą łączenia).
W kompie soft pokazuje mi:
MV-072.001.002
TV-072.001.002
Mimo wszystko dziękuję za odpowiedzi w wątku. Następny krok to sprawdzenie innego telefonu.
firmware masz najnowszy o jakim wiem. czas na probe z innym telefonem
Ok udało mi się uruchomić AA. Wystarczyło wyłączyć opcję programistyczne w telefonie.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Raczej nie da rady, w samochodach gdzie jest dotyk dziala ok. W alfie pewnie jakby był jakis jeden guzik robiący za “back” to tez by sie dało (moze w us gestem na padzie?). U nas pewnie musieli by zmapowac option albo menu ale to sie nie zdazy....
Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
Dzięki. A wydawało mi się, że ktoś pisał, że w poprzednich wersjach AA działało.
A czy przypadkiem wszyscy producenci samochodów, gdzie ma być AA nie muszą mieć dokładnie ustalonej specyfikacji przez Google?
Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka
da się wyjść w obecnych wersjach, właśnie w starszym AA (z lutego) nie udawało mi się wyjść w Stelvio które było w salonie (choć tam chyba była wersja 056.xxx firmwaru). teraz jest tak, wejdziesz sobie do przesuwania mapy, chcesz wyjść to wciskasz pokrętło i stawia ci "pinezkę" z jakąkolwiek lokalizacją i wyskakuje okienko czy to adres czy nieznana lokalizacja (czy coś takiego), w każdym razie obracasz pokrętłem w lewo i wchodzisz na X żeby zamknąć okienko i jesteś z powrotem w głównym widoku. tak przynajmniej to działa u mnie z firmwarem 059.xxx.xxx z kilkoma ostatnimi wersjami AA na komórce.
Jedyny mankament jaki zauważyłem to że czasem nie da się już przez jakiś czas pokrętłem przełączyć z powrotem na przesuwanie mapy - dziśiaj to próbowałem ze 2 razy i dopiero po jakimś czasie (typu naście sekund) się dało - trochę tego jeszcze nie kumam, ale też nieszczególnie się akurat tej funkcji przyglądałem.
Witam
Czy podczas aktualizacji mapy zostawiamy auto włączone, zapalony silnik, czy nawigacja zaktualizuje się w czasie jazdy i ile to trwa bo plik ma aż 8 GB.
czas aktualizacji też różni się znacznie pomiedzy hardwarem z 2018 a tym starszym (sa duze roznice chocby inny/duzo mocniejszy procesor) - to info z forów (chyba na alfaowner wyczytałem)
No właśnie, też tak chciałem zrobić, gdy wróciłem, aktualizacja była przerwana, więc dla spokoju uruchomiłem od nowa przed jazdą. Trzeba też uważać na akumulator, na włączonym zapłonie święcą np. światła dzienne, itd. :)
To ze zapłon starczy to akurat jest opisane, ale jest tez opisane ze moze akumulator paść od tego, a odpalenie w trakcie moze spowodować skok napięcia w dół zbyt duzy zeby nie przerwało.
Ja po prostu olałem te badziewne nieuzywalne mapy.
Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
Panowie, czemu robicie offtopic w wątku o AA?
Cześć,
Podobno jest opcja, żeby odpalić Android Auto w trybie "mirroring" z wszystkimi aplikacjami jakie ma się na telefonie. Wymagania: telefon z rootem. Ja będę próbował w przyszłym tygodniu sprawdzić jak to działa. Niestety nie mamy dotykowego ekranu w naszych autach i używalność może być średnia, ale sprawdzić nie zaszkodzi :)
Tutaj link jak to wygląda:
https://www.youtube.com/watch?v=bASKUOCAFWM&t=87s
Jeśli uda Ci się połączyć przez A3, to prawdopodobnie będziesz mógł go użyć jako "wireless hub" dla Androida Auto, także da się korzystac bez kabelka z AA. Tutaj jest opis:
https://www.xda-developers.com/wirel...ead-unit-hack/
Jest nowa wersja 3.6.
Na szybko poprawiona możliwość przesuwania po mapie w GMaps - można do niej wrócić za każdym razem.
na alfaowner jest wzmianka że obecnie produkowane auta przychodzą z wersją firmwaru MV/TV 081.000.004, ale nikt nie wie co poprawia/dodaje ten firmware.
informacyjnie dodam że moje problemy z połączeniem się z AA (no i zrywaniem obrazu z kamery cofania czasem) wychodzi na to że skończą się wymianą radia na nowe - taką informację dostałem od szefa serwisu, radio ma być dostępne za jakieś 3 tygodnie i jak założą to dam znać czy problemy zostały rozwiązane i czy jakieś funkcje doszły
daje znac, jest nowsza wersja apki Android Auto 3.7. po dwukrotnym użyciu dzisiaj, widzę tylko 2 kosmetyczne zmiany - dzwoniąc do kogoś do kogo mam w komórce przypisane zdjęcie, teraz wrzuca się w tle jako taki wyraźny watermark a wczesniej miałem tylko jednolite niebieskie tło. druga zmiana to też taki watermark z okładki płyty wrzuca się w tle paska Spotify na głównym ekranie.
Powinieneś dostać z najnowszym oprogramowaniem :)
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
tak mi też w serwisie powiedzieli, bo nie było ich na stanie we włoszech i musieli czekać do 28 października na nową dostawę do głównego magazynu.
Czy do aut z roku 2018, które nie maja fabrycznie Carplay da się dołożyć tą opcję?
obecnie raczej nie, a przynajmniej nikt nie wie jak. numer czesci radia z cp/aa jest inny niz bez (tak samo z dab, z navi itp) moze po wymianie radia i np zrobieniu proxi by zagadalo, ale nikt tego nie sprawdził. w aso proxi nic nie da bo im wymusza konfig z fabryki, tylko z mesa. w autach 2018 dodatkowo trzeba ominac security gateway na obd. generalnie nie robilbym tego w autach na gwarancji i nie zanim znajda sie desperaci sprawdza proxi z mesa w giuli czy stelvio.
Nowa listopadowa wersja już dostępna.
Czy ktoś wie jak skorzystać z funkcji wyjdź z przewijania pokazanej na ekranie?http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/11/272.jpg
dopiero zainstalowałem, jutro spróbuję pokombinować, choć pewnie jeśli Tobie się nie udało to marne szanse. w starszych wersjach czasem w odpowiednim oddaleleniu mapy klikając w jakieś miejsce na mapie dało się wywołać jakiś znany googlowi punkt i wtedy z pojawiało się menu z którego da się wyjść. nie zawsze to się jednak udaje - czasem trzeba odłączyć/podłączyć kabel.
Działa tak jak mówisz ale nie może być ustawiona nawigacja do punktu A tj. przy przeglądaniu mapy.
Można by było zmapowac guzik option bo on nie ma żadnego zastosowania w AA