U mnie przy podobnym stylu jazdy i charakterystyce tras jest 3.5l więcej na niekorzyść Stelvio (280KM) vs. Audi Q5 2.0 TDI 190KM. Jeżeli weźmiemy pod uwagę, że jednak bardziej cisnę Stelviusza i różnicę w mocy, to naprawdę nie jest źle.
Printable View
Też biorę to pod uwagę. Szczególnie że nawet te 5l/100 ledwo rekompensują różnice w cenie dopiero przy przekroczeniu 100k km.
Stelvia FE wypożyczyłem sobie podczas zeszłorocznych wakacji i biorąc pod uwagę że to kawał wysokiej budy - mam bardzo pozytywne wspomnienia. 100% bagaży 4 osób + te osoby się zmieściło. Na wprost i streetfight na autostradzie- szał i ogień. Ale zakręty, ślimaki wjazdowe i mini-ronda (a to moja trasa codzienna) jednak wygrywa Giulia. I to RWD.
No fizyki nie oszukasz, ten sam producent który raczej wie jak zrobić dobrze prowadzące się auto, a jednak sporo niższe, a tym samym środek ciężkości znacznie niżej to i ślimaki dobrze łyka
Ja mam prawie 15000 (od 16.I.2019) i średnie od początku wychodzi 10.8. Miasto to około 60%. Strasznie podciąga średnią spalania. Na trasie przy spokojnej jeździe idzie zejść poniżej 10 litrów. Tłumaczę sobie to tak, że moja Siena 1.2 HL też paliła 10l/100 i nie ma co narzekać.
Giulia 2.0 280KM z ostatnich 1000km:
Załącznik 257211
Jeździłem ostatnio trochę Stelvio 280KM. Wskazania z komputera:
Trasa Lublin - Rzeszów, jazda spokojna, przepisowa, mały ruch: 7.7L/100km
Trasa Rzeszów - Lublin, jazda przepisowa, duży ruch: 9/100Km.
Lancer przy tej mocy palił 20 :-) Moje busso średni 13.1 na 100km...
Potwierdzam na trasie pali mało jak wolno będziesz [emoji16]
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
No u mnie postęp, ten zbiornik ze średnią 13,3 l/100km :rolleyes:
Jak najbardziej można zejść do takich wartości ale czy wtedy potrzebne jest 280KM
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Może brak cierpliwości [emoji6]
Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka
Jest mozliwosc, zeby komputer pokazywał spalanie powyzej 15l ?
Na filmiku na youtube gosc ma wersje 280hp i komputer pokazuje mu przedział 0-30.
https://www.youtube.com/watch?v=ONHU9Z8_vd0
kilometry na litr, jak mocno dociska gaz to spada do okolic zera
To jakiś fake, przy prędkości 200 km spalanie poniżej 10 L, skąd on woziło taka podziałkę zużycia paliwa do 30L może to jest wersja na inne kraje . Coś mi tu nie gra...
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
To jest skala km/litr, nie litr/km tak jak my mamy. Czyli wskaźnik im bliżej lewej strony tym większe spalanie. Trochę dziwne bo takiej skali jeszcze nie widziałem, w krajach anglosaskich mają skalę mpg (miles per gallon) I tam też im pokazuje mniejsza wartość tym spalanie jest większe.
Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka
A to dobre...
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Dziś sprawdzimy jak na trasie wyjdzie spalanie : mam traske Bilgoraj —> Piekary śląskie i pewnie trochę po mieście , jakby coś jestem na Śląsku do niedzieli jakby ktoś chciał pobić pianę
Poniżej foto na koniec trasy Szczecin - Berlin. Autostrada, ładna pogoda (01.05.), dwa odcinki bez ograniczeń prędkości po ok. 30-40 km, pozostałe ogr. 120 lub roboty i 80 km/h. Te 150 km jest od BP przed samą granicą do lotniska Tegel gdzie zaczyna się ogr. do 60 (fotoradary).
Przy okazji tankowań sprawdziłem wskazania komputera pokładowego - w Kołbaskowie wg spalania z kompa powinno wejść 22,5 l - weszło 22,3. Więc chyba można mu wierzyć.
Załącznik 257887
Trasa po Niemczech. Dość duzo remontów i ograniczeń do 80 i 100, parędziesiąt km po centrum miasta, reszta z prędkością 140-150.
Załącznik 257896
Manetki zmiany biegów znacznie podnoszą spalanie! ;)
W weekend zrobiłem trochę wycieczek z dziećmi więc bez szaleństw i przy okazji pobawiłem się w statystyki.
Takie coś można wyciągnąć na lokalnej trasie :D
Załącznik 258384
Średnia z weekendu wyszła mi coś okolicy 5.2 chyba :D
No to teraz czekam na komentarze diesel to zło za 1....2.....3... minuty... :D
Ciągle próbuję je zdemontować. Szarpię raz lewą, raz prawą i nic to nie daje. Tylko spalanie rośnie. ;)
Pociągnij dwie naraz.
Potwierdzam, jest to do osiągnięcia. Mój najlepszy wynik to 5,3 litra na odcinku 50 km głównie autostrada z prędkością do 120 km/h. Kolega domyślam się że 100 nie przekraczał dlatego jeszcze lepszy wynik.
Ludzie gadają że dzieci to kolejne wydatki, a tu kolega udowodnił że dzięki dzieciom można sporo zaoszczędzić [emoji16]
Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka
Zabrałem dzieci na wycieczkę a trasa wiodła lokalną droga i był dość spory ruch więc w zasadzie auta jechały sznurkiem. Kluczem jest nauczyć się rozumieć silnik obserwując chwilowe spalanie, dużo pomaga tryb A. Ja odpaliłem sobie kulę ziemską i jechałem tak, aby pojawiały się gwiazdki - gdy się pojawiły dzieci miały radochę ;)
W zasadzie drugi raz sprawdziłem minimalne spalanie - pierwszy raz to obserwowałem gdy odebrałem auto z salonu i wtedy jeździłem dość delikatnie przez pierwszy tysiąc km.
Teraz średnie spalanie z 2.2 180 gdzie większość to kręcenie się po mieście mam w okolicy 7.5.
Aha to jest Giulia a nie Stelvio ;)
Kiedyś kiedyś naście lat temu wracałem do domu w nocy za TIRem benzynowym Punto i średnie spalanie z odcinka prawie 200km miałem 4.2 :D
- - - Updated - - -
Jest to nie tylko do osiągnięcia, ale myśle, że do pobicia. Moim zdaniem okolice 4 litrów są do zrobienia.
Tak, nie przekraczałem setki. Ale kluczem jest nie tylko prędkość ale odpowiednie przyspieszanie a także przewidywanie tego co przed nami i zwalnianie.
280km stelvio chla jak smok
Jazda z wwa na działkę (trochę po mieście i potem s8) średnia 14 - prędkość do 160 ale sporo przyspieszeń
Powrót na dziada emeryta 100-110 lekki gaz - zszedł na trasie do 6.9 na eco Wystarczy mocniej muskać gaz i skacze do 7,5
Ogólnie otwarcie przepustnicy na maxa psuje od razu średnia
W mieście 14-15
Po wymianie wydechu w giulii 280 km spalanie sporo spadło. Jazda na trasie 160-180 to spalanie ok. 10,5 -11.0/100 km. Co uważam za bardzo dobry wynik. Wcześniej było bliżej 12,5-13
Według tankowań, właśnie podobnie.
tak ok. 15,3l/100. Jeden bak mi wyszedł ok. 13,3l/100 to był mój ecodrivingowy rekord:)
Ostatnio trasa 1500 km głownie autostrada, to z tego wyjazdu wyszło 17,7 l/100, ale własnie tak ogólnie to optymistyczne wskazania komputera pokrywają się z rzeczywistością :P
Daleki jestem od stwierdzania że moje auto mało pali, a właściwie to samo już dolewa paliwa... Po prostu po wymianie wydechu i zaadaptowaniu komputera zauważyłem że łatwiej wchodzi na obroty oraz zmniejszyło się zużycie paliwa. Dzisiaj jechałem i na tempomacie 170 km/h na płaskim terenie chwilowe spalanie wynosiło 10,5. Wcześniej identyczna trasa, identyczna prędkość i spalnie było ok. 12,0. Więc moje odczucia pokrywają się z wskazaniem komputera (a wskazanie komputera vs dystrybutor to różnica ok. 0,3 - 0,4 l/100 - całkiem nieźle biorąc pod uwagę że niektóre komputery zakrzywiają nawet o 1 litr).
nie wierze. zmieniles cos drastycznie typu wyciecie katalizatora i przelot? a moze po prostu zdazyles zrobic te2-3 tys od zakupu i auto zaczelo mniej palic (albo raczej zmienil sie styl Twojej jazdy, bo spalanie to moze ciut minimalnie sie moze zmienic)
ja przez 16tys km nie zauwazylem zmiany spalania w ogole, ani ze wzgledu na przebieg ani po zmianie tlumika koncowego na przelotowy (klapy mam otwarte 99% czasu). wpalanie w miescie ok 16l/100, na trasie 10-12.
??? jakim zaadoptowaniu?
po updatcie ECU robi sie procedure wstepnego programowania parametrow adaptacyjnych. 2 tyg temu mialem update ECU przy okazji pierwszego przegladu, tez byla ta procedura robiona, w spalaniu nie widze dalej roznicy przejezdzam ok 350km na 55-57 litrach. (16/100). natomiast Ty jak ja wywolales?
No mam przelot. Nie odpowiem ci dokładnie co się dzieje Ale mówię o odczuciach i o realnych wynikach. Co do adaptacji to nie chodzi mi o aktualizację oprogramowania a adaptację co do np. Paliwa lub właśnie wydechu- mniejsze opory
Kilka tras już za mną i moje Veloce pali około 0,5 litra mniej niż poprzednie A4 B8 2.0 TFSI.
Także nie ma co marudzić.
Przy tempomatowych 160-175 km/h mam spalanie 10.9. Przy tempomatowych 150-160 mam spalanie około 10.0. Przy 140 km/h okolice 9. Piszę o rzeczywistym spalaniu przy dystansach rzędu 200-300 km.
Średnia z 4500 km to na razie okolice 9.6.