Alfa wrzuciła "zapowiedź". Nie widać wiele więcej niż juz widzieliśmy
https://www.facebook.com/AlfaRomeoPL...2515756577462/
Printable View
Alfa wrzuciła "zapowiedź". Nie widać wiele więcej niż juz widzieliśmy
https://www.facebook.com/AlfaRomeoPL...2515756577462/
Jeśli ktoś się interesuje Alfą i nie jest to kobieta to zakładam , że z dużym prawdopodobieństwem interesuje się jak się prowadzi.
BMW zbudowało swoją pozycje na jakości prowadzenie w dużej mierze, teraz może niewielu ich klientów zwraca na to uwagę ale są pewni, że ich BMW jest świetne w wielu aspektach a co za tym idzie także w prowadzeniu.
W Alfie taki pewnik też musi być w każdym modelu żeby budować pozytywne postrzeganie marki.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ludzie, którzy chcą mieć frajdę z kierowania samochodem, raczej zwaracają uwagę na to, jak się auto prowadzi. To może jest i mniejszość, ale zarazem jest to grupa do zagospodarowania - czemu nie miałaby tego robić Alfa Romeo?
Sam mam nadzieję, że Tonale będzie się wyróżniać prowadzeniem w klasie kompaktowych SUV-ów, aczkolwiek zarazem niknie moja nadzieja, że kupię to auto, gdy widzę, co się dzieje z cenami samochodów...
cringe xd
ja nie mowie ze to auto ma jezdzic jak czolg, ono na 100% bedzie jezdzic dobrze, tylko co z tego skoro 1% nabywcow max zwroci na to uwage. Oczywiscie ze to wplynie na odbior auta, plus dziennikarze beda mogli sie rozplywac nad tym jak to auto sie prowadzi itp, ale co z tego? Stelvio tez jezdzi znakomicie, ale w statystykach sprzedazy to sie nie odbija jakos wspaniale
Z drugiej strony gdyby się Stelvio tak nie prowadziło, to sprzedaż na bank byłaby jeszcze mniejsza, więc?
Dobre prowadzenie i design tworzą markę Alfa Romeo. Jak tego zabraknie, to stanie się jak każda inna Skoda, Dacia czy Hyundai. Nie, sorry, Hyundai już nie... za bardzo odskoczył od peletonu.
Trochę zaniżasz te statystyki ale nawet jeśli trochę masz racji Alfa i tak musi prowadzić się lepiej niż wszystkie popularne modele w segmencie , choćby dla tej mniejszości co zwraca uwagę na radość z jazdy :)
1% zwróci uwagę podczas jazdy, a cała reszta zostanie urobiona marketingowo przed zakupem.
A ja kupuję Alfy z jednego powodu. Kiedyś dawno temu spotkałem przypadkowo buraka z mojej byłej pracy i wygadałem się, że rozglądam się za nowym samochodem i jadę akurat do salonu obejrzeć Giuliettę. Kolesia jakby piorun strzelił, zaczął się trząść, że Alfy się psują, że to to złom i w ogóle co ja robię. Miałem wtedy kupić właściwie Lancię Deltę, ale jak sobie przypomniałem tego buraka, to kupiłem Guliettę, potem przyszła kolejna Giulietta, a teraz Giulia. Traf chciał, że burak zamieszkał obok mnie i co rano przejeżdżam przed jego oknami. Teraz się do mnie nie odzywa, a wcale się nie pokłóciliśmy, ale z innych źródeł wiem, że nie może mi tego wybaczyć, że go wtedy nie posłuchałem. Więc nie pozostaje mi nic innego jak kupować Alfy. Nie to że jestem złośliwy, ale głupota ludzka to jest coś, czego nienawidzę najbardziej, więc z radością będę ją tępił, a mogę sobie na to pozwolić. A nawet lubiłem z nim współpracować, no ale zawiść zmienia ludzi.
Przygazówka w gumofilcach pod oknami buraka. Ale burak.
U mnie przygoda zaczęła się w 2000r od Alfy 156, obecnie śmigam Giuliettą, miałem podobne rozmowy
że Alfa ? a dlaczego nie jakaś Niemiecka marka, czasami tłumaczyłem, innym razem się uśmiechałem z politowaniem. I najważniejsze że radość z posiadania i prowadzenia ALFY ciągle mi towarzyszy, pozdrawiam
z Nowym Rokiem wszystkich alfaholików niech moc będzie z wami :edziapijekawe:
O właśnie, też miałem pytania, dlaczego nie jakaś "lepsza marka". Gdy pytałem jaka, najpierw był moment zawahania, że jak to, że w ogóle ktoś chce pytać i kwestionować opinię znawcy motoryzacji, a potem zwykle padała odpowiedź "jakaś niemiecka". A ja tylko mogłem w duchu śmiać się z takiego zmanipulowanego bezmózga, bo nie należę do ludzi, którzy czymś takim mogą się przejąć, wręcz odwrotnie, jeszcze większa pogardą darzę takich "znawców". I wiem, że oni nienawidzą ze mną rozmawiać, bo wtedy wychodzi jacy to biedni umysłowo ludzie.
- - - Updated - - -
Mam pchać przed jego oknami? A może wziąć na hol, żeby jaśnie pana buraka nie urazić?
To taki dziwny typ. Nie tylko mnie starał się doradzać, prawie każdemu w pracy, a jak ktoś go olał to chodził obrażony. Zwykle szukał sobie jakiejś słabej psychicznie jednostki i próbował kierować jej życiem, aż do czasu gdy ten ktoś nie wytrzymywał, wtedy kończyło się kłótnią, a on sobie szukał nowej ofiary. Już mi nie mógł wybaczyć, jak sobie wcześniej kupiłem Fiata Bravo II i uparcie twierdził, że jego rozklekotany Golf II jest lepszy, ale chociaż wtedy nie przestał się odzywać. :)
Kolejna garść nowości o Tonale :) 2.0 jednak nie dla Europy…
Cytat:
News for Alfa Romeo Tonale ~ Prj. 965 (thanks to friends of Autopareri)
Technical information:
- C section SUV
- Dimensions -> 4528x1835x1601 mm
- S-USW "Hybrid" Platform
- McPherson type suspension
- Infotainment U-Connect 5 developed in collaboration with Harman up to 10.25” with Amazon Alexa voice command and Apple Car Play and Android Auto wireless
- Virtual cockpit up to 12.3”
- GOOD BYE
- Full led light and Matrix led
Engines:
- 1.5 T4 MHEV DCT7 130 hp (EMEA)
- 1.5 T4 MHEV DCT7 160 cv (EMEA, IAP)
- 2.0T 255 hp (NA, MEA)
- 1.3 T4 PHEV AT6 275 hp (EU, NA)
- 1.6 Multijet DCT7 130 hp (EMEA)
Product information:
- Press presentation February 8, 2022
- Start of production March 2022
- Start of sales June 4, 2022
- Assembly in Pomigliano d’Arco
The DCT7 is the new change made by Magna that replaces the C635 TCT used to date and should include an electric moped inside.
The AT6 should be the AISIN currently mounted on 500x, Compass, Renegade
2.0T (with AT6 AISIN, AT9 ZF or DCT7 Magna??? ) is the Giulia engine "turned on the wrong side" in LO version (Low Output); the HO version is the 330cv used (on the right side) by Maserati and hopefully Giulia MCA from the end of this year.
Jest miękka hybryda-i fajnie, nie dodaje dużo wagi, a po mieście się przydaje.
8 luty prezentacja-oby coś więcej niż makieta ;)
Chryste Panie, wirtualny kokpit... Za jakie grzechy.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Ciekawe co to za 1,5 litrowy silnik... Czy to ten co był zapowiadany kiedyś jako specjalnie projektowany dla Alfy ? Pojemność się zgadza. PSA chyba nie ma takiego , jedynie 1.2 i 1.6 l.
Skrzynia 7 biegowa pewnie z francuzów.
Wszystko pięknie. Ciekawe, jak Stellantis wyceni sobie Tonale, biorąc pod uwagę, że ceny nowego DS4 wyrywają z kapci.
To raczej nie będzie samochód masowy. I dobrze.
Masy wolą skody i inne Dacie.
Tak, jak nie będzie masowy to będzie tak dobrze, że jak minie 10 lat dla każdej marki Stellantis od Tavaresa, to Alfa pójdzie do odstrzału jako pierwsza.
Trudno. Za 10 lat jak nic wreszcie nie pie... to i tak będziemy jeździć na rowerach, ewentualnie autobusem jak wystarczy prądu.
DCT wskazuje na 2-sprzęgło.
remove.
no i niby bylo info, ze premiera Tonale 8 lutego 2022 a tu ani widu ani slychu oficjalnej zapowiedzi, teaserow jakiegos marketingowego belkotu wzbudzenia zainteresowania modelem...
A co się ma dziać? :) To crossover segmentu C, ani specjalnie rewolucyjny, ani specjalnie ładny... Jak będzie premiera, to pokażą i tyle :).
Nie zdziwię się jak 8 lutego Alfa nas wszystkich zaskoczy i pokaże przedprodukcyjną makietę Tonale i powie, że jeszcze sobie poczekamy :lol:
Ciekaw jestem ceny. Mam wrażenie, że specjalnie podwyższyli cenę bazowej Giulii i Stelvio, żeby dać cenę niewiele niższą, czyli pewnie jakieś 150 tys. za podstawową wersję. Kto to wtedy kupi?
Compass startuje od 122 tys, więc Tonale za pewne wystartuje z okolic 130k. Czy specjalnie podwyższyli ceny to nie wiem, raczej spowodowane jest to rosnącymi kosztami emisji spalin i wszystkimi systemami bezpieczeństwa jakie obecnie są wymagane. Patrząc na cenniki chyba każdej marki można znaleźć wzrost cen.
Ceny rosną szybko, ale ludzie oswajają się z nimi dłużej. Jak przesadzą na starcie z ceną, to sukcesu po prostu nie będzie. Ja wiem, że na tym forum jest grono osób, które stać na Stelvio czy Giulię, ale jak widać, nie są one w stanie zapewnić marce zbyt dużej pomyślności. Jeśli Tonale będzie zaczynać się od niedawnych cen Giulii, to ja w to na pewno nie wchodzę na razie.
"W czerwcu zaprezentowana zostanie Alfa Romeo Tonale w klasie kompaktowych SUV-ów premium". cyt Jean-Philippe Imparato (szef Alfy) z autokultu z początku stycznia.
A w innym wywiadzie mówił, że Tonale było niedopracowane chyba pod kątem hybrydy i dlatego wypuszczą auto jak będzie w pełni gotowe.
Obie marki są skierowane raczej do innego typu ludzi, a przy cenach w okolicach 150 tys. i powyżej tak bardzo już nie patrzy się na cenę. Jak kogoś stać na 150 tys. za coś w czym ma się męczyć i jest brzydkie to i będzie go stać na coś co mu się podoba za 170 tys.
ps. Właśnie gdzieś przeczytałem, że nowa mniejsza Alfa Brennero ma kosztować 30 tys. Euro, a więc około 135 tys.
Czyli to będzie kolejny eksperyment. Zadziała albo i nie.
Nie wiem czy to kwestia tłumaczenia do tego artykułu, ale Imperato zapowiadał, żę w czerwcu to będzie już dostępna w salonach a sama prezentacja miała być w pierwszym kwartale 2022.
Z tym, że ostatnio pojawiło się dużo informacji nieoficjalnych, iż data premiery została ustalona na 8 lutego.
Ale patrząc jak Alfa realizowała do tej pory swoje zapowiedzi to nie ma co się jednak za bardzo przywiązywać do dat.